Dört bir yanda Newroz

Newroz eylemleri dört bir yanda “Dem dema serkeftinê ye” (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla kitlesel bir şekilde gerçekleştiriliyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Mart 2022
  • 14:36

 “Dem dema serkeftinê ye” (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla gerçekleştirilen Newroz eylemleri dört bir yanda sürüyor.

20 Mart’ta pek çok kentte gerçekleştirilen Newroz eylemleri bugün Diyarbakır başta olmak üzere Cizre, Nusaybin, Yüksekova, Siirt, İdil, Viranşehir, Ağrı, Muş, Konya, Ceyhan ve Tekman’da yapılıyor.

Urfa-Viranşehir

Urfa Viranşehir’de Mezat Meydanı’nda yapılan Newroz eylemi yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşu ile başladı. Newroz tertip komitesi halkı selamladı.

HDP Urfa İl Eşbaşkanı Çiğdem Karakeçili, adalet mücadelesi 378’inci gününe giren Emine Şenyaşar'ı selamlayarak, Newroz'unu kutladı. HDP İl Eşbaşkanı Ziya Çalışkan da, dün Viranşehir'i ziyaret eden Maliye Bakanı Nurettin Nebati'nin gözlerinde ışık olup olmadığı sorunca kitle "Hayır" diye karşılık verdi.

Ateşin yakılmasıyla coşkunun daha da arttığı alandaki halkın Newroz’unu kutlayan HDP’li vekil Nusrettin Maçin, Newroz ateşini bedenleriyle bütünleştirenleri ve 2017 Diyarbakır Newrozu’nda polis tarafından katledilen Kemal Kurkut’u andı.

HDP’li Ayşe Sürücü ise, Newroz alanlarının HDP'nin kapatılmak istenmesine bir cevap olduğunu belirtti. Sürücü, konuşmasını "Şimdi Öcalan'a Özgürlük zamanı" diyerek bitirdi.

Konuşmanın ardından, sanatçı Cemil Koçgirî'nin seslendirdiği şarkılar eşliğinde halaylar çekildi.

 

Mardin-Nusaybin

Newroz, Mardin’in Nusaybin ilçesinde Barış Petrol yanında bulunan alanda kutlanmaya başlandı. Nusaybinlilerin iki koldan giriş yaptığı alan, sarı, kırmızı yeşil renkli flamalarla seslendi. Bariyerlerle çevirili alandaki sahneye, "2022 Newroz" ve çok dilde "Newroz Kutlu Olsun" yazılı dev pankart asıldı.

Newroz ateşini HDP’li vekiller ve Barış Anneleri yaktı. Ateşin yakılmasıyla birlikte barış güvercinleri alanda uçuruldu.

Ardından konuşan Ebru Günay, Newroz’un kar ve yağmura rağmen kutlandığını belirten Günay, Kürdistan’ın ve Kürtlerin saldırılara rağmen kazanacaklarını söyledi.

 

Şırnak

Şırnak’ın Cizre ilçesi TOKİ Newroz alanında “Dem dema serkeftinê ye” (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla gerçekleştirilecek Newroz kutlamasına sabahın erken saatlerinde katılımlar başladı.

Newroz tertip komitesi adına kısa bir açıklama yapan HDP İdil İlçe Eşbaşkanı Ahmet İdem, meydanda toplanan İdilli yurttaşları göstererek, halkın tüm baskı ve engellemelere rağmen yılmadan mücadelesine devam ettiğini söyledi. Ardından konuşan İdil Belediyesi Eşbaşkanı Songül Erden, halkın iradesine sahip çıktığını belirterek, atanan kayyımların yok hükmünde olduğunu söyledi. Daha sonra konuşan HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Newroz’un Kürtler için önemine değinerek, her geçen gün mücadelenin büyüdüğünü söyledi.

 

Ağrı

Ağrı’da Stadyum yanında bulunan alanda kutlanan Newroz’a, binlerce kişi katıldı. "Bijî Newroz" ve "Bijî Serok Apo" sloganlarıyla alana gelen Ağrılılar, çalınan davul-zurna eşliğinde halaya durdu. Newroz’da gençlerin yoğunluğu dikkat çekiyor.

HDP Ağrı İl Eşbaşkanı Cemal Akar, “Newroz; direniş, barış ve özgürlüktür. Biz Kürtler ne olursa olsun asla geri adım atmayacak ve direneceğiz. ‘Atamız Osmanlılardır’ diyenler utanmalıdır. Ağrı’da korkaklara yer yoktur” dedi.

Ardından konuşan HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç kitleyi selamladı. Daha sonra konuşan HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Kürtler tüm zulümlere karşı direnerek Newroz alanına geliyor. Bu zülüm düzeni son bulsun. Bu katliamlar coğrafyasında zülümler son bulsun” dedi.

Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı. Halk ateşin etrafından halaya durdu. Newroz kutlaması Koma Pel ve Batman Kolektif Grubu’nun seslendirdiği şarkılarla son buldu.

 

Hakkari-Yüksekova

Yüksekova’da Yenişehir Stadında Newroz kutlaması yapılıyor. Yaklaşık bir saat polis arama noktasında bekletilen Yüksekovalılar bariyerler önünde halaya durdu. Eksi dereceleri gösteren soğuk havaya rağmen alana giriş yapan Yüksekovalılar,  çalınan şarkılar eşliğinde halay çekti.

Newroz Tertip Komitesi Başkanı Yüksel Yılmaz, kitleyi selamlayarak, “Newroz ateşi her zaman bizi canlı tutuyor. Newroz ateşi,  özgürlük ve aydınlığımızın simgesidir” diye konuştu.

Yerine kayyum atanan Yüksekova Belediye Eşbaşkanı İrfan Sarı da, “Mecalleri yok, diyordunuz. Ankara’dakiler gelip görsün, mecalimiz var mı yok mu diye baksınlar. Bu soğuğa rağmen sizlerin sıcaklığı havaya ısıtıyor” dedi.

Daha sonra “Çerxa şoreşe” marşı eşliğinde Barış Annesi Kudret Aksu, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayyip Temel ile Yüksekovalılar, Newroz ateşini yaktı.

Ardından sanatçı Ruken Yılmaz’ın seslendirdiği şarkılar eşliğinde kitle halaya durdu.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, konuşma yaptı.

Temel’in konuşmasının ardından Grup İsyan Ateşi’nin seslendirdiği şarkılarla kitle halay çekti.

Konya’da

Konya’da HDP öncülüğünde Emek ve Demokrasi Güçlerinin katılımıyla, Uğurlu Salı Pazarı’nda 1 dakikalık saygı duruşuyla Newroz başladı.

Kutlamada konuşan HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Newroz’un Kürt halkı için kutlamanın yanı sıra direnişi de simgelediğine değindi.

Newroz alanına yöresel elbiseleriyle katılmak istemeleri gerekçe gösterilen ve ismi öğrenilemeyen üç kişi ise gözaltına alındı.

Muş

Muş Newrozu İstasyon Meydanı’nda binlerce kişinin katılımıyla kutlandı. Newroz öncesi alan yoğun bir şekilde polis ablukasına alındı.

Alanda bomba araması yapıldığı bahanesiyle bekletilen kitleden giriş yapmak isteyen gençleri polis bu kez de kimlik sorgulamasına alarak çeşitli bahanelerle birçok kişiyi alana almadı. Ancak Muş halkı, tüm engellemelere rağmen alana akın etti ve Newroz yoğun katılımla gerçekleştirildi. Halkın alana girmesi ardından saygı duruşu yapıldı ve Newroz kutlamaları başladı.

Kutlamada konuşan HDP Muş İl Eş Başkanı Belma Nergiz, Newrozu kutlayarak, hapishanelerde yaşanan hak ihlallerinin biran önce son bulması gerektiğini söyledi.

Nergiz’in ardından konuşan HDP Erciş eski Belediye Eş başkanı Diba Keskin de, Muş halkının tüm engellemelere rağmen alana akın etmesini saygıyla selamladığını söyledi.

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit da halkı selamlayarak “Bunca engellemelere, soğuğa, kara rağmen bu alanda toplanan binlerce insan buna verilmiş en güzel cevaptır” dedi.

Konuşmaların ardından ezgilerle halaylar çekildi.

Erzurum-Tekman

Erzurum'un Tekman ilçesinde Dörtyol Kavşağı’nda Newroz gerçekleştirildi.

Alanda konuşan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Büyük gayretlerle direnişlerle kazanıldı. O yüzden bugün çok kuvvetli bir şekilde Newroz Piroz Be diyoruz”  dedi.

Gergerlioğlu’nun konuşması ardından Newroz kutlaması, sanatçıların seslendirdiği ezgiler eşliğinde halaylar çekildi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı