Diyarbakır’da kitlesel Newroz

“Dem dema serkeftinê ye” şiarıyla gerçekleştirilen Diyarbakır Newrozu’nda polisin kurduğu bariyeler yıkıldı, polisin provakasyon girişimi boşa düşürüldü.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Mart 2022
  • 13:10

Bu yıl “Dem dema serkeftinê ye” diyerek Newroz Diyarbakır’da kitlesel bir şekilde gerçekleştiriliyor.

Newroz Kemal Kurkut’un katledildiği yerden başlıyor. Kemal Kurkut'un öldürüldüğü yere Kurkut ve tüm katledilenler için karanfil bırakıldı.

Bağlar’da bulunan Newroz Parkı’nda gerçekleştirilen eylemde birçok kolda yürüyüşle alana gelişler sürerken, öğrenciler de okulları boykot ederek Newroz alanına geldi.

Polis günlerdir Newroz’u engelleme girişimlerini, alana girişlerle sürdürdü. Ulusal kıyafetlerle halkın alana girmesini engelleyen polis, alana kurduğu barikatları ile engelleme girişimlerini sürdürdü. Polis bariyerlerinin Newroz’a gelenler tarafından yıkıldı.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran şunları söyledi:

“Amed halkı, onlar Newroz’u engellemek istiyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar Newroz’u kutlayacağız. Diyarbakır Emniyeti, provokasyonlardan vazgeçin. Diyarbakır Valiliği, provokasyon yapmayın. Bugün burada Newroz’u engellemek istiyorlar” 

Yüz binlerce insanın doldurduğu alanda Newroz’da Kürdistani İttifak Grubu adına konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Kürtler adına birlik çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, “Kürt dili yasaklarla karşı karşıya. Bizler Kürt ittifakı olarak, Kürtçe resmi ve eğitim dili olana kadar mücadele edeceğiz.” dedi.

Güven ve Mızraklı Newroz’u kutladı

Azadî Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşiti, Kürdistani İttifak Grubu adına Kürt halkının Newroz’unu kutladı. Ardından Leyla güven’in mesajı okundu. Güven mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Bütün sistemlerin kendisini değiştirmek zorunda olduğu günlerden geçiyoruz. Hukuksuzluk, adaletsizlik ve eşitsizliğin küresel boyut kazandığı, sınırların anlamsızlaştığı, toplumların artık statüsüz asla yaşamak istemediği bir aşamaya gelmiş bulunmaktayız. Yeni bir yüzyıl şekilleniyor. Emperyalist savaş baronları bu kez de Ukrayna üzerinden kozlarını paylaşıyorlar. Ukrayna halkını en iyi anlayabilecek olan Kürt halkı ve Filistin halkıdır. Bu nedenle dün olduğu gibi bugün de Kürt halkının kara gözlü, yiğit evlatları dünyanın her yerinde haksızlığa uğramış halkların yanında yer almış ve acılarına ortak olmuştur.”

Diyarbakır Belediye Eş Başkanı hapishaneden gönderdiği mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Geçmişten günümüze bu topraklarda halkların, zalimlere karşı direnişinin adıdır Newroz. Özgürlük mücadelesi verenlerin, isyan ateşi yaktıkları günün adıdır Newroz. Talan edilmiş bir coğrafyanın yeniden dirilişinin adıdır Newroz. Diz çöktürülmek istenilen, katliamlardan geçirilen bir halkın zılgıtlar eşliğinde halaya durmasıdır Newroz. Bu topraklar istilalar, katliamlar, zulümler ve yenilgiler gördü. Aynı zamanda direnişler, isyanlar ve yeniden dirilişlere de tanık oldu. Diz çökmeyen bir halk gerçekliği, umutsuzluk iklimini bahara çeviren direnişçiler gördü. Bizler, bu direnişçilerin ardılları olarak yine milyonlar olarak alanlardayız. 2013 Newroz ruhuyla yeniden halaylara durmaktayız. Ateşin başında umudumuzu tazelemekteyiz.”

“Newroz kadınlardır, gençlerdir, gençliktir”

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise konuşmasında şunları söyledi:

“Sevgili halkımız, Deniz Poyraz ve Kemal Kurkut şahsında yaşamını yitiren bütün arkadaşlarımızı bir kez daha rahmetle minnetle anıyorum. Onların bize bıraktığı mirasa sahip çıkacağımıza söz veriyorum. Newroz diriliştir. Aynı zamanda umuttur, kardeşliktir, cesarettir. Newroz bu topraklarda, yüz yıllardır kutlanan bir bayramdır. BU bayramın bizlere, halkımıza, hepimize barışı, adalet, demokrasiyi getirmesini yürekten temenni ediyorum. Newroz ulusal birlikte bütünleşmektir. Newroz kadınlardır, gençlerdir, gençliktir. İşte bir kez daha hepinizin bayramı kutlu olsun. Newroz pîroz be.”

Coşkunun doruğa ulaştığı meydanda, Servet Kocakaya sahne aldı. 21 Mart 2017’de Diyarbakır Newrozu’nda polis kurşunuyla katledilen Kemal Kurkut anısına ilk şarkısını söyleyen Kocakaya, Kürt halkının Newrozu’nu kutladı. Newroz meydanını renk cümbüşüne çeviren bir milyon kişinin, çektikleri halaylar eşliğinde sabah saatleriyle yükselttiği “Bijî Serok Apo” sloganları hiç dinmedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Kürtçe yaptığı konuşmasına, Kürt halkının Newroz’unu kutlayarak başladı. 21 Mart 2017’de Diyarbakır Newrozu’nda Kemal Kurkut’un katledilmesini hatırlatan Öztürk, “Kemal’i katledenler, mahkeme salonlarında suçsuz ilan edildi. Suçluları biliyoruz, bu sistemdir, faşist sistemdir, ırkçı sistemdir. Kürt halkına hesap vereceksiniz. Kemal Kurkut şahsında bütün Newroz şehitlerini saygıyla anıyorum” dedi.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı