Trakya’da coşkulu Newroz!

Trakya’da Newroz kutlamaları soğuk hava koşullarına rağmen coşkuyla gerçekleşti. Tekirdağ Ergene ilçesinde yapılan Newroz kutlamalarına Trakya bölgesinin tüm illerinden katılım sağlandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Mart 2022
  • 17:34

Trakya’da bu yıl Newroz kutlamaları soğuk hava koşullarına rağmen coşkuyla gerçekleşti. Tekirdağ Ergene ilçesinde yapılan Newroz kutlamalarına Trakya bölgesinin tüm illerinden katılım sağlandı.

Newroz programında ilk olarak halkların özgürlük mücadelesinde şehit düşenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Newroz tertip komitesinin kitleyi selamlamasıyla etkinlik başladı. Ardından EMEP Tekirdağ İl Başkanı Mukaddes Akdeniz konuşma yaptı. Akdeniz konuşmasında Ukrayna savaşına değinerek, halkların gerçek düşmanı olan emperyalistlere karşı verilecek mücadelenin önemine vurgu yaptı. Aynı şekilde, fabrikada işçileri sömüren ve hayat pahalılığında üç kuruşu dahi işçilere çok gören sermayedarlara karşı da mücadelenin önemine değindi. Sonrasında ise HDP Tekirdağ İl Eş Başkanı kitleyi Kürtçe selamladı. Selamlama kitle tarafından coşkuyla karşılandı.

Programın devamında HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu sahneye çıkarak konuşma gerçekleştirdi. Devletin tüm baskılarına ve havanın muhalefetine rağmen meydanları dolduran Kürt halkının direniş coşkusunun kırılamayacağını söyleyen Kenanoğlu, Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş başta olmak üzere keyfi bir şekilde tutuklanmış tüm Kürt mahkumlara selam gönderdi. Konuşmasında Ukrayna savaşına değinen Kenanoğlu, “NATO’nun yayılmacı politikaları yüzünden Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi kabul edilemez, her koşulda savaşa hayır demek gerekiyor. Fakat aynı şekilde Türk ordusunun Kürt halkına yönelik operasyonlarına ve işgaline karşı durmak da gerekmektedir” dedi. Türkiye’de yaşanan ekonomik krize değinen Kenanoğlu, açılım sürecinde ekonomik krizin olmadığını ve krizin son bulması için tekrar açılım sürecine dönülmesi gerektiğini söyledi. 

Hasta tutsakların sahte raporlarla tutukluluklarının devam edilmesi hukuki, vicdani ve insan bir durum değildir diyen Kenanoğlu, Aysel Tuğrul başta olmak üzere tüm hasta tutsakların derhal serbest bırakılması çağrısı yaptı. Kürk halkının ulusal mücadelesinin sembolü olan Newroz’u kutlayarak konuşmasını tamamladı.

Son olarak Grup Baran sahneye çıktı. Yakılan Newroz ateşiyle birlikte halaylar çekildi.

Kızıl Bayrak / Trakya