Dünyadan işçi eylemleri

Dünyanın çeşitli ülkelerinde işçiler hakları için eylem yaptılar.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 03 Mart 2017
  • 12:03

Escondida madencilerinin eylemine azgın polis saldırısı

Dünyanın en büyük bakır madeni olarak bilinen Şili’deki Escondida bakır madeni ocaklarında 2 bin 500 madencinin sürdürdüğü grev üçüncü haftaya giriyor. Maden işletmesi yönetiminin sosyal yardımları yüzde 30'a kadar azaltmayı amaçlayan saldırı planına karşı başlayan grev karlılıkla sürüyor.

Grevci madenciler bu saldırı planın durdurulmasını, çalışma saatlerinde değişiklik yapılmasını, yeni ve eski çalışan ayrımına son verilerek eşit muamele yapılmasını, yüzde 7 oranında ücret artışı ve 25 milyon Şili peso tutarındaki (yaklaşık 37 bin avro) prim haklarının da ödenmesini talep ediyorlar.

Madencilerin karalılığı karşısında madeni işleten Avustralyalı BHP Billiton Corporation şirketi, Şili yasalarının 15 gün sonra grevcileri işten çıkarma ve 30 gün sonrada yeni madencileri işe alma 'hakkı' veren  grev kırcı yasayı uygulama cesareti gösteremedi. Madencilerin 1 Mart günü yaptıkları protesto ve blokaj eylemlerine polis göz yaşartıcı gazla azgınca saldırdı.

Taşeron işçiliğine karşı grev

Hindistan'ın Gujarat eyaletindeki Vadodara kentinin belediyesi (VMC) önünde, geçici sözleşmelerle çalıştırılan işçiler kadrolu iş hakkı için eylem yaptılar. İşçiler Ocak ayında da sendika önderliğinde bir günlük grev yapmışlardı. 250 işçi on ile on beş yıl arasında değişen zamandır VCM'de taşeron işçi statüsünde çalıştırılıyor. Taşeron şirket her iki yılda bir değiştirildiğinden, yasal boşlukları kullanan belediye geçici işçi statüsünde çalıştırdığı işçileri asgari ücretin altında çalıştırdığı gibi birçok işçinin sigortası da yapılmıyor.

Fujitsu'de grev

Japon tekeli Fujitsu'de çalışan işçiler 27 Şubat günü işyerlerinin yok edilmesine tepki göstermek ve daha iyi bir ücret için grev yaptılar. Ekim 2016'da, Fujitsu tekeli, İngiltere'deki işletmelerinden çalışan 10 bin işçiden  bin 800'ünün çıkışını vereceğini açıklamaıştı. Protesto gösterisi düzenleyen işçiler ücretlerinin ve emeklilik aylıklarının yükseltilmesini talep ettiler.

Geri bıraktırılmış ülkelerde emek çok daha ucuz

Kapitalist tekellerin sömürüleri geri bıraktırılmış ülkelerde katlanıyor. Japonya Dış Ticaret Örgütü'ne göre, Vietnam'daki Japon tekelleri, Çin'de ödediği ücretin yarısından daha azını ödüyor. Japon tekellerinde çalışan bir işçi yılda ortalama olarak 4025 ABD doları (ayda 335 dolar) ücret alıyor. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verileri, Vietnam'daki işçi ücretlerinin Güneydoğu Asya'da sadece Laos ve Kamboçya'dakinden daha yüksek olduğunu açıklıyor.

Yerel yönetim önünde işçilerden protesto eylemi

Çin'in Jilin kentindeki  devlet tekeli FAW ile Alman tekeli Volkswagen ortaklık iletmesi işçileri yerel yönetim binası önünde bir gösteri yaptılar. FAW-VW işletmesinde bazıları on yıldan uzun bir süredir taşeron işçisi olarak çalışan işçiler çok daha kötü koşullarda ve çok daha  düşük ücretlerle çalıştırılıyorlar. Yerel yönetim önünde eylem yapan beş yüz işçi bu barbarlığa son verilmesini istediler.