Dünyadan grev ve eylemler

Dünyanın farklı noktalarında grev ve eylemler yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 22 Şubat 2017
  • 09:18

Gine'de grev ve yürüyüşe kanlı saldırı

Öğretmenlerin 1 Şubat'tan beri sürdürdüğü greve destek vermek için öğrenci gençliğin yaptığı dayanışma eylemini yasadışı ilan eden hükümet güçlerinin azgın saldırısı sonunda başkent kana bulandı.

Pazartesi günü, Batı Afrika devleti Gine'nin başkenti Conakry'de öğrenci gençliğin yaptığı yürüyüşe saldıran polis ve askeri güçler beş kişiyi katledip yüzlercesini de yaraladı. Yürüyüşe katılan çok sayıda kişi gözaltına alındı. Grev yapan öğretmenler maaşlarının yüzde 7,5 ile 10,3 arasında yükseltilmesini, sözleşmeli öğretmenlerin iadesini ve  final sınavlarını yeni bitiren genç öğretmenlere de kadro sağlanmasını istiyorlar. Devletin kanlı saldırısına boyun eğmeyen öğretmenler grevlerini sürdüreceklerini açıkladılar.

Çevrenin tahribatına karşı eylem

Tayland'ın güneyinde bulunan Krabi'de, 800 MW'lık kömürle çalışacak olan bir enerji santrali inşa etme planına karşı protesto gösterileri yapılıyor. Bölgede 340 MW kapasiteli bir petrol/gaz santrali zaten var. Göstericiler, enerji santrallerinin Andaman Denizi kıyılarında ciddi çevresel sorunlara yol açacağını söylüyorlar. Protesto eyleminin yasak olduğunu söyleyen polisin, eyleme saldırarak bazı protestocuları tutuklamasına rağmen, eylemciler Bangkok yolunu bir süreliğine bloke ederek trafiği tıkadılar.

Güvencesizliğe karşı grev

Endonezya Banten'daki Lastik üreticisi PT United Kingland'da çalışan yüzlerce kadın ve erkek  işçi greve gitti. Uzun zamandır fabrikada çalışan işçiler süreli ve dolaysıyla da güvencesiz olan iş anlaşmalarının kalıcı bir istihdama dönüştürülmesini istiyorlar.

Barselona'da 300 bin kişi mülteciler için yürüdü

Barselona'da mültecilerle yapılan dayanışma eylemine yüz binler katıldı. Avrupa'da savaş mağduru mültecilerle yapılan dayanışma eylemlerinin en büyüğü olduğu söylenen eyleme Barselona'da 300 bin kişi katılırken, Mallorka'da yapılan eyleme de binlerce kişi katıldı. Çeşitli dillerde “Hoşgeldiniz Mülteciler” afişleriyle çağrısı yapılan protesto yürüyüşü “Evimiz evinizdir!” sloganı altında düzenlendi. Taşınan pankart, dağıtılan bildiri ve yapılan konuşmalarda Mariano Rajoy hükümetinin gerici mülteci politikaları kınandı. Evlerini terk etmek zorunda bırakılan daha çok savaş sürgünün kabul edilmesi istendi.

Beyaz Rusya'da hükümet protesto edildi

Beyaz Rusya'nın birçok kentinde yeni vergi yasasına karşı gösteriler yapıldı. “Sosyal Parazitlere Karşı Savaş” şiarı altında yapılan eylemlere binlerce gösterici katıldı. Cuma günü başkent Minsk'de yapılan eyleme 2 bin kişi katıldı. Ülkenin ikinci büyük kenti Gomel'de Pazar günü yapılan eyleme 2 bin gösterici katılırken, diğer kentlerde de yüzlerce kişi yürüdü. Eylemler, 2011'den sonra Aleksander Lukashenko'nun gerici hükümetine karşı yapılan en büyük eylem oldu.