Kamboçya’da tekstil işçilerinin kararlı mücadelesi sürüyor
Tekstil şirketlerinden Dignity Knitter ve Eco Base'ye ait fabrikalarda çalışan 500'den fazla tekstil işçisi Pazartesi günü fabrikalardan çıkarak 15 kilometre ileride bulunan eyalet başkenti Ta Khmau'daki eyalet mahkemesine yürüdü. Polisin işçileri durdurma çabaları sonuç vermedi. Tekstil işçileri Nisan ayında kararlaştırılmasına rağmen ödenmeyen ücretlerini talep ediyorlar. İşçiler Nisan ayından beri makinaların ve benzerlerinin kaybolmasını önlemek için fabrikaları koruyorlar. Mal sahibinin toplam 1 milyon dolardan fazla borcu var. Ocak ayı başlarında, 1000 işçi, ödenmemiş ücretler için iki gün boyunca greve gitmişti.
İspanya’da Airbus'ta işten çıkarmalara karşı protestolar
İspanya'da Salı günü, uçak üreticisi Airbus'ta beş bölümde çalışan işçiler 1.600 kişilik işçi kıyımı planlarını protesto etti. İşçiler önce işyerlerinde toplandı ve daha sonra yürüyüşe geçti. İşçiler 23 Temmuz’da da grev yapmayı planlıyorlar. Airbus’ın kıyım planına göre Avrupa'da toplam 17 bin 600 işçi işinden olacak.
Zimbabve hastanelerinde grev ve dayanışma kampanyaları
Zimbabve’de hemşirelerin daha iyi ücret ve salgın sırasında daha fazla güvenlik talepleri ile başlattıkları grevleri hız kesmeden sürüyor. Sağlık emekçileri ücretlerinin dolar bazında ödenmesini ve daha fazla ekipman talep ediyorlar.
Pandeminin ülkede baş göstermesinin ardından hükümet sağlık emekçilerine övgüler düzmüştü. Bunların boş laflar olduğu kısa sürede anlaşıldı. Harara kentinde greve katılan 13 sağlık emekçisi kadın önce gözaltına alındı, ardından işlerini kaybetti. Bununla diğer grevdeki sağlık emekçilerine gözdağı verilmek istendi. Ama sağlık emekçileri geri adım atmadı.
“Zimbabwe Hemşireler Derneği” (ZINA), Uluslararası Kamu Hizmet Sendikaları Federasyonu ve İşçi Çalışması Federasyonu ile birlikte, ücretlerin arttırılması ve işten atılan hemşirelere görevlerinin iade edilmesi talepleri ile 8 Temmuz 2020’de dayanışma kampanyası başlattı. Kampanya şu ana dek 4 bin 100'den fazla kişi tarafından imzalandı.
İsrail’de hükümetin ekonomi politikalarına karşı gösteri
İsrail’de koronavirüs salgını sonrası giderek artan işsizlik ve hakkındaki yolsuzluk davası nedeniyle Netanyahu karşıtı gösterilerdeki artış dikkat çekiyor. Ülkede halen 1 milyon kişi işsiz ve bu işgücünün yaklaşık yüzde 20'si.
Netanyahu yönetimine karşı eylemler devam ediyor. Geçen cumartesi yapılan eyleme 10 bini aşkın kişi katıldı. Küçük işletmelerin temsilcilerinin de katıldığı gösteride, bazıları “Para yok, ekmek yok ve umut yok” gibi sloganların yer aldığı dövizler taşındı. Göstericiler hükümetin korona politikalarını da eleştiriyorlar. Koruyucu tedbirlerin hükümet tarafından erken yürürlükten kaldırılması, salgınını daha da yayılmasına yol açtı. İsrail dünya çapında günde binden fazla yeni enfeksiyonla en yüksek artış oranına sahip ülke.
Batı Kudüs'te de hakkındaki yolsuzluk davası nedeniyle Başbakan Benjamin Netanyahu’nun görevinden istifa etmesi için gösteri düzenlendi. “Siyah Bayraklılar” olarak bilinen grup tarafından düzenlenen gösteriye binlerce kişi katıldı, Netanyahu’yu istifaya çağıran sloganlar atıldı. Polisin koyduğu barikatları aşmaya çalışan göstericilere polis saldırdı ve 2 kişi gözaltına alındı.
Bosna’da sağlıkta grev
Bosna’da başkent Saraybosna'da yaklaşık 3.000 sağlık çalışanı geçtiğimiz hafta Çarşamba gününden bu yana grevde. Acil servis dışında grevde hemşireler ve teknik hizmetlerde çalışan emekçiler yer alıyor.
Sağlık çalışanları korona salgını karşısında doktorlara ödenen ek ödemelerin kendilerine de verilmesini talep ediyorlar.
Sağlık emekçilerinin daha yüksek maaş talepleri sonbahardan bu yana sürüyor. Bu talepleri Mart ayında korona salgını nedeniyle ertelendi.
Kenya’da polis şiddetine karşı protestolar
Geçtiğimiz hafta, başkent Nairobi'de 16 gecekondu bölgesinden sosyal adalet gruplarının temsilcileri, polis şiddetine karşı ve demokratik haklar için gösteri düzenlediler. Korona kısıtlamalarını uygulamaya sokma bahanesiyle, gecekondu sakinlerine ve göstericilere karşı polis terörü büyük ölçüde arttı. İnsan hakları yetkililerine göre, son zamanlarda aralarında 13 yaşındaki bir çocuğun da bulunduğu 22 kişi polis tarafından öldürüldü. Salı günü polisin göstericilere karşı büyük miktarda göz yaşartıcı gazla saldırdığı gösterilerde 56 gösterici tutuklandı.
Paraguay’da ülke çapında hükümete karşı protestolar
Başkan Mario Abdo Benítez hükümeti Paraguay'da haftalardır protesto ediliyor. Devlet aygıtındaki yaygın yolsuzluklara ve planlı işten çıkarmalara yönelik protestolar özellikle araba konvoyları şeklinde gerçekleşiyor.
Ulusal düzeyde, sosyal örgütler, sendikalar ve siyasi partiler 22 Haziran'da hükümetin yolsuzluğuna, Itaipú hidroelektrik santrali için Brezilya ile ikili anlaşmayı çevreleyen skandala ve planlanan devlet reformuna dikkat çekmek için gösteriler düzenlemişti. Protestolar 3 haftadır devam ediyor.
Kongo’da seçimlerin planlı olarak değiştirilmesine karşı protestolar
Pazartesi günü, binlerce kişi Kongo’nun başkenti Kinşasa'da Ulusal Meclis'in eski Cumhurbaşkanı Joseph Kabila'nın takipçisinin seçim komisyonuna başkanlık etmesini belirleme kararına karşı tekrar gösteri yaptı. Polis göz yaşartıcı gazla eyleme saldırırken, sivil polisler göstericileri taşladı. Dört gün önce bu karara karşı düzenlenen bir gösteri sırasında beş gösterici, polis tarafından vurularak öldürülmüştü.