Dünya işçi eylemlerinden…

Bir çok ülkede işçi ve emekçiler ağır çalışma ve yaşam koşullarına karşı tepkilerini eylemlerle göstermeye devam ediyor. İşçi ve emekçiler temel talepleri için grev ve protestolar gerçekleştiriyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 10 Mayıs 2020
  • 15:04

Bangladeş’te tekstil işçilerinin protesto dalgası

Bangladeş’te tekstil işçilerinin protestoları sürüyor. Nisan ayında binlerce tekstil işçisi talepleri için mücadele etmiş ve polisle çatışmıştı. Protestolar bu hafta da en az 6 fabrikada devam ediyor. Antim fabrikasında örme ve boya bölümünde çalışan 3 binden fazla işçi ücretlerinin geri kalan yüzde 50’sinin ödenmesini istiyorlar. Diğer fabrikalardaki işçiler 5 aydır ödenmeyen ücretlerini talep ediyor ve işyerlerini kaybetmemek için mücadele veriyorlar.

Vietnam’da tekstil işçileri kazandı

Tekstil işçilerinin işten çıkarmaya karşı başlattıkları grev kazanımla sonuçlandı.

Vietnam’da Dong Nai eyaletindeki Bien Hoa şehrinde Japon tekstil fabrikası Tomiya Summit Garnment Export’da çalışan 800 işçiden 250’si grev yaptı. Tekstil işçileri kıdem tazminatını almadan işten çıkarılmaya karşı greve gitmişti. İki günlük grevin ardından kapitalist patron işten çıkarmaları geri çekti ve mayıs ve haziran ayları için kısa süreli çalışma başlattı.

İran’da maden işçileri talepleri için tekrar grevde

Kerman kömür şirketinden 3.500 madenci 4 Mayıs Pazartesi günü greve gitti. Madenciler yerel makamların 29 Nisan’daki sözlerini tutmasını talep ediyorlar. Maden işçileri 20 Nisan’da greve gitmiş ve yerel makamlar işçilerin taleplerini kabul etmişti. Ama işçilerin talepleri halen yerine getirilmiş değil.

Maden işçileri ocaklarının özelleştirilmesine karşı çıkıyorlar. Daha fazla ücret ve ücret sınıflandırılmasında ödeneklerin ve maaşların daha fazla iyileştirilmesini talep ediyorlar.

Rusya’da Gazprom işçilerinden protesto gösterisi

Gazprom petrol işçileri koruyucu önlemler talep ederek 4 Mayıs’ta gösteri yaptılar.

Sibirya’nın kuzeydoğusundaki Saha Cumhuriyeti’nde (Yakutistan) yer alan Chayandinsky petrol sahasında çalışan yüzlerce işçi çalışma ve sağlık koşullarını protesto ettiler. İşçiler “Maskeler nerede?” “Karantina nerede?” “Biz domuz değiliz!” şiarları atarak yürüdüler. Bir sonraki şehre giden yola ağaç kütükleri ile barikat kuran işçiler talepleri karşılanmadan barikatı kaldırmayı reddettiler. Petrol sahasında işçiler korona enfeksiyonları hakkında bilgi sahibi olmadan ve efekte olanlar sağlıklı işçilerden ayrılmadan haftalardır mahkum gibi çalıştırıldıklarını ifade ediyorlar. Petrol sahasında 10.500 kişi çalışıyor.