Dünyanın dört bir yanından grev ve eylemler

İşçi-emekçiler pek çok ülkede hakları için grev, eylem ve protestolar düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 27 Haziran 2020
  • 08:00
Bangladeş

Bangladeş

Kamboçya

Kamboçya

ABD

ABD

ABD

ABD

ABD

ABD

Tunus

Tunus

Bangladeş

Bangladeş

Mali

Mali

Bangladeş’te tekstil işçilerinden ücretler için eylem

Gazipur'daki KAC Fashion Wear tekstil fabrikasında 500'den fazla işçi 14 Haziran Pazar günü Mayıs ücretlerini ödenmesi için yürüyüş yaptı. Dakka - Tangail otoyoluna barikat kuran işçiler bir saat boyunca geçişleri engellediler. Toplam 6 bin işçiden 500’ü bir süreliğine işten muaf tutulmuş ve bu sürede kendilerine asgari ücret ödeneceği söylenmişti. Söylenenler Nisan ayında gerçekleşti. İşçiler Mayıs ayında ödenmeyen ücretleri için greve gitmelerinin ardından  kapitalist patron önümüzdeki hafta ücretlerin ödenmesini kabul etti.

Naraynganj’daki Paradise Cable Limited’te çalışan 300 işçinin Bangladeş Çalışma Bakanlığı’ndaki işgal eylemi günlerdir sürüyor. İşçilere ücretleri 13 aydır ödenmiyor. Çalışma Bakanlığı da bugüne kadar işçilerin taleplerini görmezden geldi. İşçilerin Çalışma Bakanlığı önünde oturma eylemi polisin vahşi saldırısı sonucu engellendi. GWTUC konfederasyonuna bağlı Paradise Cables Limited İşçileri Birliği kapitalistlerin ve devletin sert tutumunu eleştirerek uluslararası destek çağrısında bulundu.

Kamboçya’da tekstil işçilerinden grev

Başkent Phnom Penh'teki HANA Konfeksiyon’da çalışan 600 tekstil işçisi 23 Haziran Salı günü fabrikanın “geçici” kapanmasına karşı grev düzenledi. Kapitalistler işyerinin kapatılmasını “sipariş azlığı” bahanesiyle gerekçelendiriyordu. İşçiler ücretlerinin ve ödeneklerinin bu bahaneyle gasp edilmesine tepki gösterirken, protestocularla müzakere ettikten sonra kapitalistler tüm ücret yükümlülüklerini yerine getirme sözü verdi.

ABD’de tersanelerde grev

Maine’deki Bath Iron Works tersanesinde bulunan 4.300 işçinin yüzde 87’si grev oylamasında evet oyu verdi ve tersane işçileri 22 Haziran Pazartesi günü greve gitti. Kapitalistler yüzde 3’lük ücret artışı teklifini, sipariş durumuna ve taşeron işçi çalıştırmayı genişletilmesine esnek çalışmanın genişletilmesi gibi koşullara bağladı. İşçiler ise buna karşı greve gittiler. İşçiler ayrıca olası işten çıkarmalarla ilgili açıklamalara öfkeli. 25 Mart’ta bir arkadaşlarının koronavirüs testinin pozitif çıkması üzerine işçilerin yarısı işe gelmemişti.

ABD’de batı kıyısındaki 29 limanda çalışan liman ve ambar işçileri ırkçılığın kaldırıldığı gün olan 19 Haziran’da sendikaları ILWU (International Longshore and Warehouse Union -Uluslararası Kıyı ve Ambar Birliği) çağrısına uyarak ırkçılığa karşı 8 saatlik greve gitti. Liman işçileri 9 Haziran’da da George Floyd’in öldürülmesini, polis şiddetini ve ırkçılığı protesto etmek için  8 dakika 46 saniye iş bırakmıştı.

Liman İşçileri Birliği uzun bir siyasi mücadele geleneğine sahip. II. Dünya Savaşı sırasında Japonların ABD’ye getirilmelerini hapsedilmelerini protesto etmişti. Ayrımcılığı protesto etmek için Güney Afrika’da Apartheid’ı protesto ederek G. Afrika için gemilere yükleme yapmayı reddetmişti. Siyasi mahkum Mumia Abu-Jamal'ı ve Filistin'deki özgürlük mücadelesini destekliyorlar.

Liman işçileri grevleriyle, aynı zamanda bir işçi olan Floyd’u onurlandırmak istiyorlar.

9 Haziran’da limanların dışında tüm ülkedeki otomobil fabrikalarında da 8 dakika 46 saniye iş bırakma eylemi gerçekleşmişti ve sendikaların çağrısıyla işçiler ırkçılığa karşı mücadele bayrağını yükseltmişti.

Tunus’ta gösteriler sürüyor

Ülkenin güneyinde Tataouine şehrinde 22 Haziran Pazartesi günü göstericiler bir önceki akşam tutuklanan protesto hareketinin sözcüsünün serbest bırakılmasını talep ederek gösteri düzenledi.

Protesto hareketi hükümetin 2017'de işsizliği azaltmak için aldığı önlemleri uygulamasını talep ediyor. Kitlelerin öfkesi, kötüleşen ekonomik durum ve yüksek işsizliğe karşı hükümetin hiçbir önlem almaması. Çünkü ekonomik koşullar giderek kötüleşiyor ve işsizlik büyüyor.

Hükümetin 3 yıl önce verdiği sözleri yerine getirmemesi işçi ve emekçi kitlelerin sabrını tüketti. Meknessy kentinde maden işçileri ile dayanışarak polisle çatışan kitlelerin üzerine ordu birlikleri gönderildi.

Tunus 2011 yılında Arap halklarının başlattığı, uluslararası çapta yankı bulan kitlesel isyanın başlangıç ​​noktasıydı.

Mali’de yüz binlerce kişi hükümeti protesto etti

Başkent Bamako'da, iki hafta aradan sonra Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'nın istifası talebiyle geniş katılımlı bir gösteri daha düzenlendi. Onbinlerce kişi yeniden bir araya geldi "IBK gitsin!" yazılı pankartlar taşındı. Meydanın yakınlarındaki birçok dükkan kepenklerini açmazken bazı dükkan sahipleri gösteriye katılacaklarını söyledi.

Muhalif siyasi partiler ve çok sayıda sivil toplum örgütünün çağrısıyla 5 Haziran Cuma günü bir araya gelen yüz binlerce kişi, Ağustos 2018'de ikinci defa seçilen Keita'nın istifasını talep etmişti. Muhalefet, Cumhurbaşkanı Keita'yı “2012'den bu yana güvenlik kriziyle mücadele eden Mali'yi kötü yönetmekle ve bölünme tehlikesine sokmak” ile suçluyor.