Çin ve Rusya’dan eş zamanlı ortak deniz tatbikatı

ABD ile Çin arasındaki gerilimli ilişkinin alacağı biçim, uluslararası düzenin şekillenmesinde temel önemde bir rol oynayacak. Dolaysıyla bu iki süper güç, hemen her alanda bir birilerine karşı hummalı bir yarış ve savaş hazırlığı içindeler. Güney Çin denizinde düzenli olarak yapılan askeri tatbikatlar bu hazırlığın önemli bir parçasını oluşturuyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 12 Eylül 2024
  • 08:00

Emperyalistler arasındaki gerilim sertleşiyor ve hegemonya bunalımı derinleşiyorken, olası bir paylaşım savaşının patlayıcı dinamikleri de giderek büyüyor. Savaşlar, özellikle de ABD, NATO ve AB’nin önde gelen güçleri tarafından bir kez daha siyasi bir araç olarak öne çıkarılıyor. Küresel ölçekteki rakip güçler arasında dünya egemenligi uğruna süren güç mücadelesinde Çin ve Rusya özel bir yer tutuyor. Uluslararası ilişkilerin ve hegemonya mücadelesinin geleceğini belirlemede ise Çin kritik önemdedir. ABD ile Çin arasındaki gerilimli ilişkinin alacağı biçim, uluslararası düzenin şekillenmesinde temel önemde bir rol oynayacak. Dolaysıyla bu iki süper güç, hemen her alanda bir birilerine karşı hummalı bir yarış ve savaş hazırlığı içindeler. Güney Çin denizinde düzenli olarak yapılan askeri tatbikatlar bu hazırlığın önemli bir parçasını oluşturuyor.

Çin, Eylül ayı içerisinde Rusya ile ortak bir askeri tatbikat gerçekleştireceğini duyurdu. Savunma Bakanlığı, tatbikatın amacının “Çin ve Rus orduları arasındaki stratejik işbirliğini derinleştirmek” olduğunu açıkladı. Buna göre her iki ülkenin deniz ve hava kuvvetleri Japon Denizi ve Rusya kıyılarındaki Okhotsk Denizi’nde “North-Joint 2024” tatbikatına katılacak. Çin Savunma Bakanlığına göre tatbikat, iki ordu arasındaki stratejik koordinasyonu derinleştirme ve “güvenlik tehditleriyle ortaklaşa başa çıkma” yeteneğini geliştirmeyi amaçlıyor. Çinli yetkililer, iki ülkenin “barış ve istikrara katkıda bulunan” askeri iş birliğini derinleştirmek için bir dizi ortak tatbikat ve devriye yürütmeye devam edeceğini açıkladı.  

Çinli yetkililer, iki ülkenin “barış ve istikrara katkıda bulunan” askeri iş birliğini derinleştirmek için bir dizi ortak tatbikat ve devriye yürütmeye devam edeceğini açıkladı. Çin Savunma Bakanlığı pazartesi günü Rusya ile bu ay başlayacak ortak deniz ve hava tatbikatlarını, “iki ülke orduları arasındaki yakınlığın kanıtı” olarak sundu. Bakanlık “Northern United-2024” tatbikatlarının Japon Denizi ve daha kuzeydeki Okhotsk Denizi’nde yapılacağını söyledi ancak ayrıntı vermedi. 

Çin, Rusya ile düzenli olarak etkileşim tatbikatları düzenliyor ve Rusya tarafından düzenlenen stratejik tatbikatlara katılıyor. İki ülke düzenli olarak ortak deniz ve hava devriyeleri düzenliyor. Bu, Çin ile Rusya’nın yakın askeri bağlarını ve iki ordunun pragmatik iş birliğini daha da derinleştirme çabasının arttığına işaret ediyor. Çinli bir askeri uzman, Çin ile Rusya arasındaki askeri iş birliğinin sadece iki ülke açısından değil, aynı zamanda bölge ve dünya açısından da stratejik düzeyde olduğunu söyledi. İki ülke ordularının güçlü yeteneklerinin “barışı ve istikrarı sabote etmeye cesaret eden” herhangi bir güce karşı caydırıcı olacağını belirtti.

Uzun süredir müttefik olan Çin ve Rusya, 2022’de Ukrayna savaşının başlamasından bu yana ekonomik, siyasi, askeri ve diplomatik alanlarda işbirliğini daha da güçlendirdi. İki ülke temmuz ayı ortasında Çin’in güneyindeki Guangdong eyaletinin liman kenti Zhanjiang açıklarındaki sularda ve hava sahasında ortak bir tatbikat gerçekleştirmişti. Bundan kısa bir süre önce NATO, Çin’i Rusya’nın Ukrayna’daki saldırı savaşını kolaylaştırmakla eleştirmişti. Çin bu suçlamalara öfkeyle tepki göstermiş ve NATO’yu “bir çatışmayı kışkırtmaması” konusunda uyarmıştı. 

Çin, Rusya’nın üçüncü yılına giren Ukrayna’ya müdahalesini eleştirmeyi de reddediyor. Yanı sıra ABD ile NATO’yu Vladimir Putin’i kışkırtmakla suçluyor. Çin, Rusya’ya doğrudan silah sağlamıyor ancak Rus petrol ve doğalgazının en büyük müşterisi ve hem sivil hem askeri kullanım amaçlı elektronik ve diğer ürünlerin tedarikçisi olarak önemli bir ekonomik can damarı haline geldi.

Moskova ve Pekin sık sık dile getirdikleri “sınır tanımayan” ortaklıklarını ABD ve diğer Batılı ülkelere karşı bir denge unsuru olarak görüyorlar.

Gerileyen ve savaş kışkırtıcılığı yapan ABD ve Batı emperyalizmi ile “Uluslararası düzene ve kurallara sorun çıkaran” Rusya ve sistemin zirvesine yükselen Çin arasında kızışan rakabet, savaş olasılığını büyütüyor.