Savaş örgütü NATO öncülüğünde 2011’de işgal edilen Libya’daki savaş devam ediyor. Petrol ve doğalgaz zengini olarak bilinen Libya’da emperyalistlerin yağma savaşı sonucunda on binlerce insan yaşamını yitirdi, ülke ağır bir yıkıma uğradı.
Libya’daki emperyalist talan savaşında ABD, Rusya, BAE ve Türkiye’nin finanse ettiği paralı askerler özel bir rol oynamaktadır. Amerikan Blackwater şirketinin kurucusu, eski deniz komandosu Erik Dean Prince ile Batılı özel güvenlik uzmanlarının, ülkenin doğusundaki güçlerin lideri Halife Hafter’e askeri ve istihbarat desteği sağlayarak meşru hükümeti iki kez devirme planı hazırladığı ortaya çıktı. BM Güvenlik Konseyi Libya Yaptırım Komitesi uzmanlarının henüz yayımlanmayan ancak basına sızan raporuna göre, Haziran 2019’da Hafter’e destek için saldırı helikopteri, istihbarat desteği, keşif uçağı ve denizden destek ile son derece iyi finanse edilmiş bir operasyon planlandı. Opus (Project Opus) adı verilen operasyonda önemli üst düzey isimlerin kaçırılıp öldürülmesi planları da yer aldı.
Operasyonun plan aşaması, yönetimi ve finansmanı için Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli 3 şirket (Lancaster 6 DMCC, L-6 FZE ve Opus Capital Asset Limited FZE) kullanıldı. Bu üç şirket, Avustralyalı Christiaan Paul Durrant, İngiliz Amanda Kate Perry ve Güney Afrikalı Stephen John Lodge tarafından yönetilip kontrol edildi. İlk olarak, Libya’ya hava ve denizden askeri indirme, 25-26 Haziran 2019’da Amman, Ürdün ve Malta’dan tertip edildi. Opus operasyonu kapsamında paralı askerlerden oluşan ekipler, ikinci kez Nisan ve Mayıs 2020’de önemli hedefleri yok etmek üzere Libya’ya konuşlandırıldı. Bu sefer BAE tarafından sağlanan askeri teçhizat kullanılması plandı. Operasyona, askeri uçak ve hava araçlarının satın alındığı Bulgaristan, Bermuda ve Avusturya’daki şirketleri kontrol eden ABD’li eski deniz komandosu ve iş adamı Erik Dean Prince de yardım etti.
İsviçre’nin Cenevre kentinde, 19-23 Ekim’de BM nezdinde düzenlenen 5+5 Ortak Askeri Komite toplantıları sonucunda da Libya hükümeti ile Halife Hafter güçlerinden heyetler arasında kalıcı ateşkes anlaşması imzalandı. BM’nin arabuluculuğunda imzalanan anlaşma, yabancı askeri birlikler ile paralı askerlerin üç ay içerisinde ülkeden çekilmesini öngörüyordu. Ancak üç aylık süre ocak ayında dolmasına karşın anlaşmanın bu koşulu yerine getirilmedi. BM tahminlerine göre Libya’da yaklaşık 20 bin yabancı asker ve paralı asker bulunuyor. Türkiye, Trablus merkezli ve BM tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne; BAE, Mısır ve Rusya ise ülkenin doğu ve güneyinde kontrolü elinde bulunduran Halife Hafter güçlerine destek veriyor.
Libya Doğu Akdeniz’de bulunan doğal rezervleri, zengin yeraltı kaynakları ve Kuzey Afrika’ya yönelik deniz ulaşımı bakımından jeostratejik öneme sahip bir ülkedir. Dolayısıyla ülke, emperyalist talan güçlerinin her zaman özel hedefi olagelmiştir. ABD emperyalizminin güdümündeki BM’nin yapmış olduğu son açıklamalar hiçbir samimiyet taşımamaktadır. Libya’nın geleceği de kaderi de Libyalı emekçilere aittir.