Stuttgart’ta ırkçılığa ve faşizme karşı miting ve yürüyüş

Avrupa’nın pek çok kentinde ırkçılığa ve faşizme karşı düzenlenen eylemlerden biri de Stuttgart’ta gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 19 Mayıs 2019
  • 20:17

Avrupa’da tırmanışa geçen ırkçı faşizme karşı Amsterdam, Viyana, Paris, Stockholm, Varşova kentlerinde ve Almanya’da Berlin, Hamburg, Frankfurt, Köln, Leipzig ve Münih’in aralarında olduğu pek çok kentte eylemler yapıldı. Stuttgart’ta da sivil toplum örgütlerinin ortak organize ettiği miting ve yürüyüş düzenlendi.

Saat 13.00’te Stuttgart’ın gar meydanında, doviz ve pankartlarla kitleler bir araya geldi. Gar meydanı tamamen eylemcilere açıldı. Enternasyonal müzikler eşliğinde toplanan kitle

sık sık “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma!”, sloganlarını haykırdı.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinin temel gündemi oluşturduğu konuşmalarda, düzen partilerinden CDU/CSU ile FPD’nin ırkçılığı ve milliyetçiliği beslediğine dikkat çekildi. Mültecilere yönelik ırkçı saldırıların düzen partilerinin gözü önünde olduğu belirtildi.

Faşizme ve ırkçılığa karşı tüm uluslardan ilerici parti ve örgütlerin daha güçlü ortak etkinlikler ve eylemler düzenlemesi gerektiği vurgulanan konuşmalarda, ırkçı saldırılara karşı tüm Avrupa’da olduğu gibi Almanya’da da daha güçlü sokak eylemlerine hazırlanmak gerektiğinin altı çizildi.

Saat 14.00’te yürüyüşe geçen kitle şehrin merkezi caddelerinde enternasyonal sloganlar haykırarak yürüdü ve yürüyüşün başladığı alanda etkinlik devam etti.

Enternasyonal müzik eşliğinde halayların çekildiği etkinlikte konuşmalar da devam etti. Konuşmalarda, insanların yaşam koşullarının gitgide çekilmez hale geldiği, kiraların daha da

yükseldiği üzerinde duruldu. Servet ve sefalet arasındaki uçurumun derinleştiğine dikkat çekilirken, yönetme krizi yaşayan emperyalist kapitalist iktidarların, baskı ve devlet terörünü arttırdığına, ırkçı-milliyetçi akımların önünü açtığına, milli gelirin çoğunu silahlanmaya ayırdığına dikkat çekildi. Emperyalist çıkarlar uğruna yoksul ülke halklarının birbirine karşı kışkırtıldığı ve buradaki ganimetlere el koymaya çalışıldığı teşhir edildi. Bunlara dur demek için ırkçılığa ve faşizme karşı omuz omuza vermek gerektiği vurgulandı.

Konuşmaların ardından müzikler eşliğinde halaylar çekilerek eylem sonlandırıldı. 3 bine yakın kişinin katıldığı miting ve yürüyüşte Türkiyeli gruplar yer almadı.

Kızıl Bayrak / Stuttgart