Bielefeld’de “Avrupa’nın sınırlarını açın!” yürüyüşü

Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin göçmen yasası, bu yasanın daha da sertleştirilmesi, AB üyesi ülkelerdeki insanlık dışı uygulamaların bulunduğu toplama kampları Almanya’nın Bielefeld kentinde protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 21 Haziran 2023
  • 19:00

Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin göçmen yasası, bu yasanın daha da sertleştirilmesi, AB üyesi ülkelerdeki insanlık dışı uygulamaların bulunduğu toplama kampları Almanya’nın Bielefeld kentinde protesto edildi.

Belediye binası önünde toplanan kitle oldukça kalabalıktı. Burada yapılan konuşmalardan sonra yürüyüşe geçildi. Yürüyüş kolu çarşı merkezinden geçerken burada da anlamlı konuşmalar gerçekleştirildi. Bir deniz botu üzerinde Avrupa’ya ulaşmaya çalışan göçmenlerin karaya yaklaştırılmamaları, sınır polisinin insan yaşamını hiçe sayan tutumları ve sınırda yaşanan diğer mağduriyetler kitleye aktarıldı.

Bu mağduriyetleri yaşayan bir genç üç ay bu kamplarda kaldığını, orada keyfi insanlık dışı uygulamaların yaygın olduğundu dile getirdi ve sistemin artık göçmenliği kriminal olmakla eş tuttuğunu vurguladı. Ayrıca sözle dayanışmanın hiçbirşey getirmediğini, pratikte bir şeyler yapılması gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından yeniden yürüyüşe geçen kitle son olarak büyük tren istasyonun önünde toplandı ve burada konuşmalar gerçekleştirildi. Yapılan konuşmaların genel içeriği şöyle idi:

“Sınırlara ulaşan göçmenler birçok saldırıya maruz kalmakta, kamplarda tecrit altında tutulmaktadır. Buna rağmen Avrupa Birliği Ortak Avrupa Sığınma Sistemi on yıllardır ilk defa bu önlemlerin daha da artırılmasına karar verdi.

Cenevre Mülteci Sözleşmesi ile insan haklarının açık ihlallerine ve koalisyon anlaşmasında 'dış sınırlardaki acıları sona erdirme' yönündeki beyanlarına rağmen, Alman hükümeti de AB'nin sığınma hakkını ortadan kaldırma planlarını desteklemektedir.

Bu, içinde yaşamak istediğimiz bir dünya değil. Bu yüzden sokaklara çıkıp mücadele ediyoruz! AB, sığınma hakkını daha da kısıtlamak yerine, insanları göçe zorlayan politika ve uygulamalarını sorgulamalı ve değiştirmelidir.

Frontex ile AB üye ülkeleri arasındaki işbirliğinin sona ermesini talep ediyoruz. Tüm geri göndermeler hemen durdurulmalıdır! Frontex'in kaldırılmasını talep ediyoruz. Frontex operasyonlarını hemen şimdi sonlandırın. Artık Federal Polis veya AB üyesi ülkelerin diğer kurumlarının AB'nin dış sınırlarında hazır tutulan ve Frontex adına şiddet kullanan insanları derhal geri çekin.

Sınırların askerileştirilmesine ve AB sınır rejiminin kaldırılmasına son verilmesinin yanı sıra, hareket halindeki insanların ve onları destekleyenlerin kriminalize edilmesine ve gözetlenmesine derhal son verilmesini talep ediyoruz. Kampların, sürgün hapishanelerinin ve benzerlerinin derhal ve her yerde sona ermesini talep ediyoruz! Koruma ve sığınma talep edenlerin gözaltına alınması insan hakları açısından kabul edilemez.

İkamet statüsü veya uyruğundan bağımsız olarak tüm insanlar için güvenli bir geçim kaynağı talep ediyoruz. Tüm insanlar için hareket özgürlüğünü destekliyoruz. Bu yüzden herkesi bu ırkçı sisteme karşı protestoya çağırıyoruz.”

Yürüyüş ve protestoya yerli ve göçmen gruplar yoğun ilgi gösterdi. BİR-KAR da bayrak ve flamalarıyla eyleme katıldı.

Kızıl Bayrak / Bielefeld