Basel'de Siyonist kongre ve protesto

Basel kantonu yetkililerin tüm bu seferberlik çabalarına rağmen yetkililer 28 Ağustos günü gösteri yapılmasına izin verdi. İsviçreli sol, ilerici ve anti faşist-devrimci güçler, bu yıldönümü kutlamasının yapılmasını protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 29 Ağustos 2022
  • 08:00

Birinci Siyonist Kongresi’nin 125. yıldönümü 27-28 Ağustos’ta Basel’de kutlandı. İlk Siyonist Kongre 1897 yılında Basel’de yapıldı. Avukat ve yayıncı Herzl tarafından organize edilen kongre, İsrail devletinin doğum günü olarak kabul ediliyor. İsviçre İsrail Toplulukları Federasyonu (SIG) Başkanı Raph Lewin de Basel’in Yahudi İsrail devletinin ebesi olarak kabul edildiğini söyledi. İsrail devletin kurulmasından önceki 22 kongrenin toplam 10’nun Basel’de gerçekleştiği söyleniyor. Basel Stadtcasino’da gerçekleşen ilk kongreden 125 yıl sonra İsrail devletinin kuruluşu aynı salonda kutlanıyor. Basel Bölgesi Başkanı Beat Jans’ın basına verdiği demeçte, İsrail Cumhurbaşkanı Yitzchak Herzog ve üst düzey politikacılar başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından binden fazla kişi Basel’e geldi.  

Etkinliğe büyük bir askeri ve polis seferber edildi. Başka kentlerde de takviye gelen polis ve ordu güçleriyle Basel adeta ablukaya alındı. Siyonist şefleri korumak için harcanan toplam maliyet 5,689 milyon CHF’dir. Basel hükümeti, masraflarının tamamının tazmin edilmesi için federal hükümete başvuruyor. Federal hükümet ayrıca orduyu konuşlandırma için de önemli harcamalar yapıyor. Kongreyi “olağanüstü bir olay” olarak nitelendiren federal hükümet, olağanüstü güvenlik önlemleriyle de dikkat çekti. Seferber edilen asker ve polisin yanı sıra helikopterler günlerdir şehrin üzerinde dönüyor, lastik botlarla askerler Ren Nehri’nde devriye geziyor. Şehir merkezinin bazı bölümleri ise “işgal” altında. Basel hava sahasının kapatıldığını basın bildirdi, kentin bazı bölgelerinde trafik durduruldu. 

Basel, Siyonizm ve destekçilerini memnuniyetle karşılarken, Filistinliler acımasız işgal ve neredeyse günlük katliamlar altında yaşıyor. Filistin halkı emperyalistlerin desteğiyle İsrail Siyonizm’i tarafından katledilir, sürgün edilir, topraklarına ve mallarına el konulur ve işkencelerden geçirilirken ve bunlar uluslararası camianın umurunda değilken, İsrail Siyonizm’i İsviçre ve diğer batılı devletler tarafından korunuyor.

Basel kantonu yetkililerin tüm bu seferberlik çabalarına rağmen yetkililer 28 Ağustos günü gösteri yapılmasına izin verdi. İsviçreli sol, ilerici ve anti faşist-devrimci güçler, bu yıl dönümü kutlamasının yapılmasını protesto etti. Siyonist kongreye karşı günler öncesi örgütlenen bir dizi etkinlik, 28 Ağustos günü yapılan bir yürüyüşle desteklendi.

28 Ağustos günü saat: 15.00’da De-Wette Park’da kitle toplanmaya başladı. Burada yapılan konuşmaların ardından kitle “Filistin’e özgürlük, Siyonist kongreye hayır!” pankartı altında yürüyüşe geçti. Coşkulu sloganlarla yürüyen protestocular, Bankvere'nin önüne gelindiğinde durdu ve burada da konuşmalar yapıldı. Kentin en işlek caddesinde “Filistin’e özgürlük!”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma!”, “Politik tutsaklara özgürlük!”, “Anti kapitalista!” gibi sloganlar eşliğinde Basel parlamentosuna gelindi ve burada da çeşitli konuşmalar yapıldı. Polis yürüyüş güzergâhı dışındaki tüm ara caddeleri kapatmış ve yoğun bir polis yığınağı yapılmıştı. Clarplatz’da mücadele çağrısıyla yürüyüş bitirildi.

Eyleme katılan kitlenin coşkusu ve öfkesi dikkat çekti. 

Kızıl Bayrak / Basel