Uzun yıllardan beri Basel’de kurumsallaşmış olan “Devrimci 1 Mayıs Platformu”, bu yıl da 1 Mayıs hazırlıklarına erken bir tarihte başladı. Türkiyeli birkaç parti ve örgütün yanı sıra, ağırlığını İsviçreli devrimci, ilerici ve anti-faşist grupların oluşturduğu, TKİP’nin de temel bileşeni olduğu platform, yaptığı tartışmaların ardından 1 Mayıs’ın temel gündemleri, talepleri ve şiarları konularında ortaklaştı.
1 Mayıs’a hazırlık çalışmaları kapsamında ortak bildiri ve afişler yaygınca kullanıldı. Ortak çalışmanın yanı sıra sınıf devrimcileri bağımsız afiş çalışması ve bildiri dağıtımını da yaptılar. Ön hazırlık çerçevesinde alınan kararlardan biri de 1 Mayıs’a iki gün kala bir şenlik düzenlemekti.
1 Mayıs şenliği
Ortak alınan karar çerçevesinde, 29 Nisan Cumartesi günü şehrin merkezi yerlerinden biri olan Claramatte Parkı'nda saat 14.00’den 20.00’ye kadar süren bir şenlik gerçekleştirildi. Şenlik için izin alma gereği duyulmadı. Fiili olarak gerçekleşen şenliğe polis müdahale edemedi. Şenlik alanı ortak pankartlarla donatıldı. Yanı sıra platformun bileşenleri bilgilendirme masaları açtı, bileşeni olmayan kimi gruplar da şenliğe katılım sağladı. Bilgilendirme masalarından birini sınıf devrimcileri ile platform bileşenlerinden bir grup ortak kullandı. TKİP’nin Ukrayna savaşı açıklaması, BİR-KAR’ın 1 Mayıs bildirisi ve Parti Programı masalarda yer aldı. Şenlik alanı ise BİR-KAR afişleriyle donatıldı. Yanı sıra geliri platforma kalmak üzere yemek ve içecek satışı da yapıldı.
Şenlik için belirlenen politik ve kültürel program başarıyla hayata geçirildi. Program çerçevesinde İtalya’da lojistik işçilerinin grevine öncülük eden Sicobas Sendikası'ndan bir temsilci, lojistik işçilerinin grev ve direnişini aktarmak için davet edilmişti. Şenlik alanında açılan çadırda saat 15.30 da başlayan toplantı yaklaşık 1 saat sürdü. Dikkate değer bir katılımın sağlandığı toplantı ilgiyle dinlendi.
Sicobas Sendikası'nın temsilcisi lojistik alanında çalışan, çoğunluğunu Orta Doğu ve Afrika ülkelerinden gelen göçmenlerin oluşturduğu işçiler üzerindeki ağır sömürü ve baskıyı anlattı. Sendika temsilcisi devamında şunları anlattı: “Uluslararası lojistik firmaları İtalya’da mafya ve mafya türü örgütlenmelerin denetiminde olan taşeron şirketlere işlerini yaptırıyorlar. Bu taşeron şirketler işçilerin aylıklarını diledikleri zamanlarda ya veriyorlar ya vermiyorlar. Zaten çok düşük ücretlerle çalıştırılan bu işçilere, bazen o düşük ücretler de ödenmiyor. Sözü geçen taşeron şirketler iki yılda bir isim değiştirip çalışanların sosyal haklarını da gasp ediyor. Üstüne üstlük, İtalya hükümeti şirketlerin 2 bin Euro ödemeleri durumunda işçileri rahat bir şekilde işten çıkarabilmesine imkan tanıyan bir yasa da çıkarmış bulunuyor. Sicobas Sendikası bu işçileri örgütleyerek grev yapmakla kalmıyor, işletmelere giriş çıkışları tamamen kapatarak, adeta bir işgal eylemi de gerçekleştiriyor.
Sonuçta, grev ve direnişe katılan işçiler daha önce alt sınır olan asgari ücret, yani 1200 Euro maaş alırken, direnerek bunu 2 bin Euro’ya çıkarmayı başardılar. Sadece taşeron şirketlerle değil, onlara işveren ana şirketlerle toplu sözleşmeler gerçekleştirilerek, keyfi işten atmaların önüne geçildi. İki bin Euro karşılığı işçileri işten atabilme yasasının uygulanmaması da toplu sözleşmelerde bir madde olarak yer aldı. Kısacası direnişleriyle sınıf bilinci kazanan işçiler, sadece kendi hakları için mücadele etmeyi öğrenmediler, yanı sıra sosyal ve siyasal gelişmelere duyarlı olma ve onun için de mücadele edilmesi gerektiğini öğrendiler.”
İkinci toplantı ise, İranlı iki katılımcıyla gerçekleştirilen etkinlik oldu. İran’da kadın hareketi üzerine yapılan sunumun ardından metal sektöründe çalışan bir emekçi de sınıf hareketi üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Kitlesel katılımın sağlandığı toplantı büyük ilgiyle dinlendi. Toplantıların ardında müzik dinletisi yapıldı.
Yaklaşık üç yüz kişinin katıldığı şenlik başarıyla gerçekleştirildi ve kimi dersler içermesi bakımından da öğretici oldu.
Kızıl Bayrak / Basel