Basel’de faşist baskılara karşı eyleme polis terörü

Faşist baskıları protesto etmek için toplanan kitleye saldıran İsviçre polisi terör estirdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 04 Temmuz 2020
  • 21:56

Basel’de 24 Kasım 2018’de gerçekleşen anti-faşist protestoya katılanlara ayrı ayrı açılan davaların birleştirilmesi için bugün yapılan eylemde polis terör estirdi.

2018 yılındaki eylemde gözaltına alınanlar davaların birleştirilip toplu davaya dönüştürülmesi için avukatları aracılığı ile önceden girişimde bulunmuştu. Bu sürece dikkat çekmek için bugün Basel Başsavcılığı önünde toplanıldı.

Basel’de bugün ilerici çevreler tarafından üç ayrı eylem düzenlenmesi nedeniyle katılım sınırlı oldu. Bunu fırsat bilen Basel polisi sayıları 100 civarında olan protestoculara eyleme başlar başlamaz saldırdı ve yürümelerini engelledi. Tepeden tırnağa teçhizatlı ve sayıları protestocular kadar olan kolluk güçleri, kimlik tespiti yapmak istedi. 

Kimliklerini vermeyi reddeden anti-faşist kitleyi ablukaya alan polis zor kullanarak, eylemcileri tek tek yerde sürükleyerek, zaman zaman da ABD polisinin yaptığı gibi yere yatırarak gözaltına aldı. Bu saldırıya karşı polis çemberinin etrafında sayıları en az çembere alınanlar kadar kitle toplandı ve polis saldırısı sloganlar, yuhalamalar eşliğinde protesto edildi. İki saat süren kimlik tespiti dayatmasının ardından eylem sona erdi. 

Önümüzdeki günlerde, hem Kasım 2018’de ve hem de bugün estirilen polis terörünü kitlesel bir katılımla protesto etmek için çağrı yapılacağı duyuruldu.

2018’de de polis terör estirmiş, faşist çeteyi korumuştu

24 Kasım 2018’de Partei Nationalistisch Orientierter Schweizer - PNOS (Milliyetçi İsviçreliler Partisi) adlı neo-Nazi çetesi, Basel’de göçmen düşmanı ırkçı yürüyüş çağrısı yapmıştı. PNOS adlı neo-Nazi çetenin “Birleşmiş Milletler Göçmen Paktı ve göçmen politikalarını protesto” iddiasıyla Basel’de düzenlemek istediği faşist gösteriye; İsviçreli anti-faşist, ilerici, devrimci binlerce kişi karşı gösteriyle geçit vermemişti. İsviçre polisi faşist çeteyi korumaya alarak anti-faşist gösteriye katılan kitleye saldırmış, yürüyüşe katılan ve sayıları üç bini bulan kitlenin kararlı direnişi sonucu yürüyüş engellenmişti. Faşist çetelere dokunmayan ve ortalığı savaş alanına çeviren polis, anti-faşist protestodan 70’e yakın kişiyi gözaltına almıştı. Gözaltına alınan göstericilere para cezalarının yanı sıra, bir yıla varan hapis cezaları da verilmişti. Her bireye ayrı davalar açılarak, ayrı para ve hapis cezaları verilerek toplu bir davanın da önüne geçilmişti.

Kızıl Bayrak / Basel