Tönnies’teki korona krizi: İşçiler tepkili, kentte yasaklar devrede

Gütersloh’taki 7 bin kişilik kesimhanede koronavirüs sayısı 1.553’e ulaştı, bir hafta aradan sonra kentte yasaklar devreye girdi. Tönnies işçileriyse kölece çalışma ve yaşam koşullarına dikkat çekerek “Bugüne kadar göz yumuldu” diye tepki gösteriyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 23 Haziran 2020
  • 21:28

Koronavirüs salgınında "başarılı" kabul edilen Almanya'da geçtiğimiz hafta patlak veren salgın dalgası gündemdeki yerini koruyor. Mart ve Nisan aylarda uygulanan kısmi tedbirlerin, kapitalistlerinin talepleri doğrultusunda tümüyle kaldırılması salgında tekrar artışa yol açtı. Esas olarak da fabrikalarda bugüne kadar var olan kölece çalışma koşulları salgınla birlikte tekrar su yüzüne çıktı.

Almanya’nın en büyük kesimhanesi olan Tönnies’te 1500'ü aşan korona vakaları nedeniyle Gütersloh bölgesinde 30 Haziran’a kadar yeniden kısıtlamalara gidilecek.

Kuzey Ren Vestfalya (NRW) eyaleti Başbakanı Armin Laschet (CDU) bugün yaptığı basın toplantısında, Mart ayında Almanya’nın genelinde uygulanan korona önlemlerinin, Gütersloh ve Warendorf bölgesinde yeniden uygulanacağını belirtti. Böylece, tüm kurumsal spor, eğitim, eğlence, sanat ve kültürel aktiviteler, kamuya açık alanlarda toplu eğlenceler, iki kişiden fazla kişinin bir araya gelmesi, otobüs yolculukları yasaklandı. Bu önlemlerin salgının daha da yayılmaması için zorunlu olduğunu duyuran CDU’lu belediye başkanı, bu kararların uygulanması için neden yaklaşık bir haftadır beklendiği konusunda bir açıklama yapmadı. Ayrıca Gütersloh bölgesinde yaşayan tüm vatandaşların ücretsiz korona testi yapabileceklerini belirtti.

Şirketin sahibi Clemens Tönnies yaptığı pişkince açıklamalarda bu sektörün çehresinin değişmesi için adımlar atacaklarını iddia etti.

İşçiler “bugüne kadar göz yumuldu” diyor

İşletmede çalışan işçiler ise yaptıkları açıklamalarda hiçbir sosyal güvence olmadan ayda 200 saat çalışıp 30 metrekare yerlerde 6-7 kişi bir arada yaşadıklarını, bugün de süreçle ilgili hiçbir bilgi verilmediğini, yalnız bırakıldıklarını belirtti.

Tönnies şirketinin çalışma ve konaklama koşullarının yıllardır bilindiğini, bugüne kadar bilinçli olarak müdahale edilmediğini, “Tönnies’in devlet içinde devlet” olduğunu, durumdan şikayetçi olanların ise hızla işten çıkarıldığını, taşeron şirketlerin bu durumu kolaylaştırdığını vurguladı.

Tönnies şirketinin iktidarda bulunan Hristiyan Demokrat Parti’ye (CDU) yaptığı yüksek miktardaki bağışlar kamuoyu tarafından biliniyor.

Ayrıca işçiler, bölgede büyük bir ayrımcılıkla karşı karşıya kaldıklarını, doktorların yoğunluk bahanesiyle tedavileri yapmadığını, alışveriş merkezlerinin Romanya ve Bulgaristan'dan gelen göçmenleri geri çevirdiğini belirtiyorlar. Bu ayrımcılık çevre bölgelere de yansımış durumda.

Son rakamlara göre Gütersloh bölgesinde şirketle bağlantılı 1.553, işletmeyle doğrudan ilgili olmayan 24 vaka tespit edildi. Bielefeld şehrinde ise şirketle doğrudan bağlantılı 9 vaka tespit edildi ve yaklaşık 350’nin üzerinde kişi karantinaya alındı.

Kızıl Bayrak / Bielefeld