Almanya’da gemi limanlarında grev

Almanya’da Emden, Wilhelmshaven, Braake, Bremerhaven, Bremen ve Hamburg liman şirketlerinin toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçiler 14-15 Temmuz’da greve çıktı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 15 Temmuz 2022
  • 15:30

Almanya’da Emden, Wilhelmshaven, Braake, Bremerhaven, Bremen ve Hamburg liman şirketlerinin toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçiler 2 gündür grevde. Krizin ve savaşın yükünün sırtlarına yüklenmesine karşı tepkili olan liman işçileri, Avrupa’nın en büyük ekonomisinin ithalat ve ihracat ticaretini felce uğratması beklenen 48 saatlik greve çıktı.

Patronlar, Alman Liman Şirketleri Merkez Birliği (ZDS) ve 12.000 liman işçisini temsil eden Ver.di Sendikası arasındaki son dakika görüşmeleri 13 Temmuz akşamı askıya alınmış ve herhangi bir anlaşma sağlanamamıştı.

Üçüncü “uyarı grevi” şimdiye kadarki en uzun grev olup, halihazırda saha yoğunluğunun %90 verimsizlik seviyesinde olduğu Hamburg’un konteyner terminallerindeki liman sıkışıklığını daha da artıracak. Dahası, Almanya kıyılarında bekletilen gemiler, grevden önce bile 14 güne kadar uzayan yanaşma gecikmeleriyle karşı karşıya.

ZDS’nin baş müzakerecisi Ulrike Riedel, iki günlük grevin “artık uyarı grevi olarak adlandırılamayacağını” savunarak son iş bırakma eylemini “sorumsuzluk” olarak nitelendirdi ve eylemin “limanlarımızın uluslararası itibarına ve rekabet gücüne zarar verdiği” ve “birçok şirketin varlığını tehlikeye attığı” iddialarında bulundu.

Buna karşılık, Ver.di sendikasının baş müzakerecisi Maya Schwiegershausen-Güth, üyeleri için “gerçek bir ücret artışı” taleplerini vurguladı ve “hala müzakere edilmiş bir çözüm bulmaya hazır olduklarını” savundu. Mevcut teklifin “hala yetersiz” olduğunu söyleyen Schwiegershausen-Güth, “Özellikle ikinci yılda fiyat gelişmelerinin riskini tek taraflı olarak çalışanların omuzlarına yüklüyor” dedi.

“Liman biziz!”

İşçiler ise “Ben 12 bin kişiden biriyim” kampanyasıyla, liman işçilerini harekete geçirmek için kısa videolar yaptılar. İşçiler, videolarda şu ifadeleri kullandılar:

“Liman grevden mutlu değil ama greve hazır! Bizimle şimdi mücadele edin ki biz de sizinle sonra mücadele edebilelim! Hiç kimse yalnız bırakılmayacak. İşverenler gerçekten kendi keselerini dolduruyorlar.”

Taleplerinin haklı ve doğru olduğunun altını çizen işçiler, “Liman biziz!” diyorlar. İşçiler ayrıca NRW eyaletindeki üniversite kliniklerinin greviyle dayanışma çağrısında bulundular.

Öte yandan, liman işçileri 15 Temmuz’da Hamburg’da yasağa rağmen kitlesel yürüyüş gerçekleştirdiler.