Almanya Maliye Bakanı’na rüşvet suçlaması

Kamuoyundan gelen ve giderek artan eleştirilere karşı 26 Aralık 2022 tarihinde yaptığı basın açıklamasında, “Birileri beğenmiş ya da rahatsız edici bulmuş, gerçekten umurumda değil” diyerek eksiksiz bir burjuva liberal portresinin nasıl olması gerektiğinin güzide bir örneğini sergilemişti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 12 Ocak 2023
  • 18:30

Avrupa Parlamentosu’nda patlak veren rüşvet olayından sonra şimdi de Almanya’nın trafik lambası koalisyon hükümetinin FDP’li maliye bakanın adı rüşvetle anılıyor. SPD, Yeşiller, FDP koalisyon hükümetinin “Ukrayna bu savaşı kazanmalı!” diyen küçük ortağı FDP’nin başkanı Maliye Bakanı Christian Lindner, bir bankadan rüşvet almakla suçlanıyor.

Alman medyasında çıkan haberler göre bir bankadan konut kredisi alırken yolsuzluk yaptığı iddia edilen Almanya Maliye Bakanı ve Liberal Hür Demokrat Parti'nin (FDP) Genel Başkanı Christian Lindner hakkında başsavcılığın inceleme başlattığı belirtiliyor.

Tagesspiegel Gazetesi’ne açıklama yapan başsavcılık sözcüsü, incelemenin yolsuzlukla mücadele için oluşturulan özel bir ekip tarafından yürütüldüğünü söyledi.

Haber portalı Spiegel'in Ekim ayında gündeme getirdiği iddialara göre, Maliye Bakanı Lindner, henüz bakanlık görevini üstlenmeden 2021 yılında Karlsruhe kentindeki bir bankaya ev satın almak ve yenilemek için kredi başvurusunda bulundu. Bir yıl sonra bakan olmasının ardından ise Lindner’in bankanın kuruluş yıldönümü için banka yönetimine bir tebrik mektubu gönderdiği ve bu mektuptan kısa bir sonra da satın almak istediği evin arsası ile birlikte kredi başvurusuna onay çıktığı belirtiliyor. 

Spiegel'in haberine göre, Lindner'in Berlin'de satın almak istediği iki katlı evin maliyeti arsasıyla birlikte 2 milyon 800 bin euro.

Stuttgart'ta 6 Ocak'ta yapılan FDP'nin geleneksel Dreikönigs-Treffen (Epiphany-FDP) toplantısında konuşan Maliya Bakanı Lindner, “Şu andan itibaren, zenginlik üretmek bir kez daha dağıtmaktan daha önemli olmalıdır” demişti.

Liberal bakan, her ne kadar “Zenginlik üretmenin dağıtmaktan daha önemli olduğunu” zırvalasa da zenginlik üretemeyince zengin olmanın yolunun işçi sınıfı ve emekçilerin üretim alanlarında kendi sefaletleri pahasına ürettikleri zenginliklere el koyan diğer asalaklar gibi, bakanlık forsunu kullanarak payına düşeni istemekten geri kalmadı. Kamuoyundan gelen ve giderek artan eleştirilere karşı 26 Aralık 2022 tarihinde yaptığı basın açıklamasında, “Birileri beğenmiş ya da rahatsız edici bulmuş, gerçekten umurumda değil” diyerek eksiksiz bir burjuva liberal portresinin nasıl olması gerektiğinin güzide bir örneğini sergilemişti.