AP'de rüşvet skandallarının arkası kesilmiyor!

Belçikalı AP üyesi Marc Tarabella, 2020 yılında masrafları Katar Emirliği tarafından karşılanmak üzere Katar’a gittiğinin açığa çıkması üzerine tam bir yüzsüzlükle Dünya Kupası stadyumlarının inşaatını denetlemek için Katar'a gittiğini açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 18 Ocak 2023
  • 16:00

AB Parlamentosu’nda Katar’ın imajını parlatmak için patlak veren yolsuzluk skandallarının ardı arkası kesilmiyor. Şimdi de Belçikalı AP üyesi Tarabella’nın Katar’a yaptığı hizmetler karşılığında aldığı rüşvet konuşuluyor. 

Belçikalı AP üyesi Marc Tarabella, 2020 yılında masrafları Katar Emirliği tarafından karşılanmak üzere Katar’a gittiğinin açığa çıkması üzerine tam bir yüzsüzlükle Dünya Kupası stadyumlarının inşaatını denetlemek için Katar'a gittiğini açıkladı. Ancak, yaptığı geziyi üyesi olduğu Avrupa Parlamentosu’ndan gizlemiş.

Katar tarafından davet edildiğini söyleyen Belçikalı parlamenter Marc Tarabella adına konuşan avukatı Maxim Töller, Pazar Belçika yayın kuruluşu RTL’ye yaptığı açıklamada, Şubat 2020’de Katar’a masrafları emirlik tarafından karşılanan bir seyahat gerçekleştirdiğini ve bunu gerektiği şekilde Avrupa Parlamentosu’na bildirmediğini ifade etti.

AP’de burjuva sosyalist fraksiyonun üyesi olan Tarabella, 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan Katar’ın nüfuz ticareti yaptığı iddiasıyla AP’de yolsuzluk skandalının merkezinde yer alan eski İtalyan AP üyesi Pier-Antonio Panzeri'nin yakın bir sırdaşı olarak biliniyor. Rüşvet skandalının açığa çıkması üzerine Panzeri’nin 600 bin Euro nakit parasına el konulmuştu.

Tarabella olayla herhangi bir ilgisi olduğunu önce reddetse de daha sonra Katar’a gittiğini kabul etmek zorunda kaldı.

Parlamenter kadar yüzsüzlükte müvekkilinden geri kalmayan avukatı, “seyahat masraflarının bir kuruluş tarafından karşılanmasının yasadışı olmadığını”, Tarabella’nın Katar’a Dünya Kupası için inşa edilen stadyumları ziyaret etmek ve “işçilerle tanışmak” için gittiğini ifade etti.

“İşçilerle tanışmak” için Katar’a gittiğin söyleyen bu yüce gönüllü burjuva sosyalisti Tarabella, 2022 Kasımı’nda Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada stadyumların yapımında çalışan sayısı belirsiz işçinin iş cinayetlerinde katledilmesinden hiç söz etmeyerek, Katar’daki insan haklarının “olumlu gelişimini”nden dem vurmuştu.

Avrupa İnsan Hakları Komitesi Başkanlığı görevinde bulunan Belçikalı Parlamenter Marie Arena’da aylar sonra 11 Ocak günü, Mayıs 2022’de Katar tarafından karşılanan bir iş seyahatini bildirmediğini itiraf etmek zorunda kaldı. Suçu belgelerin “karmaşıklığı”na ve sekreterliğinin üzerine atan bu insan hakları savunucusu, insan hakları komitesi başkanlığından istifa etmek zorunda kaldı.