AB Afganistan'dan göçe "hazırlanıyor"

Son yıllarda yaklaşık 3,5 milyon Afgan yerinden edildi. Bundan özellikle kadınlar ve çocuklar etkilendi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Eylül 2021
  • 14:46

Taliban Afganistan’da iktidara geldikten sonra, Avrupa Birliği olası bir mülteci akınına hazırlanıyor. AB ülkelerinin içişleri bakanları 31 Ağustos Salı günü Brüksel’de acil toplantı düzenlediler. Toplantının odak noktası, Taliban’ın iktidara gelmesinden sonra Afganistan’daki durum ve özellikle de göç sorunuydu.

İçişleri bakanlarının özel toplantısında kabul edilen bildiride, “Yasadışı göçü teşvik etmekten kaçınılmalıdır” denildi. Bildiride, 2015’teki mülteci krizine atıfta bulunularak, “Geçmişten alınan dersler temelinde” AB’nin olası göç hareketlerine ortaklaşa “eşgüdümlü ve düzenli bir yanıt” hazırlaması gerektiği belirtildi. AB, çaresiz ailelerin Avrupa’ya gelmesini önlemek için Pakistan, İran, Türkmenistan ve Tacikistan gibi komşu ülkelerle çalışmak istiyor.

Bildiriye göre, “çok sayıda göçmen ve mülteciye ev sahipliği yapan” üçüncü ülkelere parasal destek verilecek. Bu ülkelerdeki koşulların hamasetle olumlandığı bildiride, insanlar için yeterli, “onurlu ve güvenli” barınma ve “mülteciler ve ev sahibi topluluklar için sürdürülebilir yaşam koşulları” yaratma sözde hedefleri ileri sürüldü. AB Komisyonu geçtiğimiz hafta Afganistan ve komşu ülkelerdeki insani yardım için 200 milyon avro ayıracağını duyurmuştu.

AB Komiseri Johansson, “Avrupa Birliği, Afgan mülteciler için 40 ila 50 bin yerleşim yeri sağlamaya hazır olmalıdır” ifadelerini kullandı. Şimdiye kadar kaç Afganistanlının kabul edileceği konusu açık bırakılırken, Avusturya, Macaristan, Polonya, Slovenya başta olmak üzere bazı AB ülkeleri Afganistan’dan gelen mültecileri kabul etmek istemiyor.

Birleşmiş Milletler, yıl sonuna kadar yarım milyona kadar kadın, erkek ve çocuk bekliyor. Komşu ülkeler şimdiden 2,2 milyon Afgan’ı kabul etmiş durumda. AB Komisyonu’nun tahminlerine göre, son yıllarda yaklaşık 3,5 milyon Afgan yerinden edildi. Bundan özellikle kadınlar ve çocuklar etkilendi.

AB’nin amacı, Afganistan’dan Avrupa’ya akacak olan geniş çaplı göçü engellemek ve bunun için Afganistan’ın komşularına daha fazla “destek” vermektir. Avrupa’ya “kontrolsüz ve büyük çaplı yasadışı” göçü engellemek isteyen Avrupalı emperyalistler, mülteci akınının yükünü Afganistan’ın komşularına yıkmayı hedeflemektedir.