Mecliste sorulan soru önergesine cevap veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı geçen eylül ayında Kazdağları'nda çıkan orman yangının söndürülmesi için zehirli su kullanıldığını doğruladı.
CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova’nın geçen eylül ayında Kazdağları’nda çıkan orman yangının söndürülmesi için zehirli su kullanıldığı iddiasıyla ilgili soru önergesine, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan yanıt geldi. Bakanlık verdiği yanıtla, yangın helikopterlerinin maden tesislerinin çökertme havuzlarından zehirli su alıp yangın alanına boşalttığını açıkladı.
Balıkesir’in Havran ilçesi’ne bağlı Kalabak Köyü yakınındaki Eybek Dağı’nda geçen yıl eylül ayında orman yangını çıktı ve 500 hektarlık alan kül oldu. Yangın ve söndürme çalışmalarından sonra Havran Çayı’nda binlerce balık öldü. Balık ölümlerini öğrenen CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, bölgede inceleme yaptı, köylülerden aldığı bilgiler doğrultusunda bakır ve molibden madeninin çökertme havuzundan helikopterlerin su aldığını saptadı.
‘Sebebiyle can ve mal kaybını önlemek için zamanla yarışılmıştır’
Akova, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın yanıtlaması istemiyle, söndürme çalışmalarına katılan helikopterlerin, deniz yerine yakındaki madenin çökertme havuzundaki suyu kullanıp kullanmadığı konusunda soru önergesi verdi. Akova’nın sorusuna Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’ndan yanıt geldi. Bakan Eroğlu verdiği yanıtta, "Havran yangınında aşırı rüzgar sebebiyle Tepeoba, Kalabak ve Fazlıca köyleri yangın tehlikesine düşmüştür. Mülki amirce, köylerin boşaltılması için hazırlık yapılması talimatı verilmiştir. Köylerde yaşayan vatandaşlar açısından hayati tehlike bulunması sebebiyle can ve mal kaybını önlemek için zamanla yarışılmıştır. En yakın su kaynağı 6.3 kilometre uzaklıkta bulunduğundan, yangın söndürmek maksadıyla, yangın alanına bitişik maden göletinden bir miktar su, zorunlu olarak kullanılmıştır" dedi.
Nedret Akova Bakan Eroğlu’ndan aldığı cevaptan sonra, "Yangın helikopterle söndürülmeye çalışıldığına göre, en yakın su kaynağının 6.3 kilometre uzakta olması uzun dönemli insan ve çevre sağlığı düşünüldüğünde zehirli maden atık suyunu kullanmak için ciddi ve gerçekçi bir bahane olamaz" diye konuştu.
Çevreciler suç duyurusunda bulunacak
CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova’nın verdiği soru önergesine, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun, Kazdağları’nda geçen Eylül ayında meydana gelen orman yangınında maden çökertme havuzundan alınan suyun kullanıldığı yanıtını vermesi çevrecileri ayağa kaldırdı.
Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Başkanı Mehmet Akif Öznal, yangın söndürmede bu suyun kullanılması emrini verenler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Öznal, "Buradaki maden alanından bakır ve molibden çıkarılıyor. Madenleri ayrıştırmak için kimyasal kullanılıyor. Suyun toplandığı yerin adı zaten atık havuzu. Buradaki suların çevreye zarar vermemesi için tabanı membran ile kaplanıyor yani çevreye etkisi olmasını engellemek için yalıtım yapılıyor. Atık barajından su alıp yangın söndürmenin bahanesi olmaz. Diyorlar ki rüzgar nedeniyle yangın hızla yayıldı, yerleşim alanlarını tehdit etti. Peki Atık barajı olmasaydı ne olacaktı. Atık barajından su almak gibi bir mantıksızlık olabilir mi? Bakan sayın Veysel Eroğlu, hem atık barajından su alındığını, hem de orman teşkilatının orman söndürmede yetersiz olduğunu itiraf etmiş oldu. Yangın söndürüldükten sonra Havran Çayı’nda balık ölümleri oldu. Nedeninin atık barajından alınan su olduğuna inanıyoruz. Yetkililer oradan toprak, su numuneleri alıp inceleme yapmalıydı. Şimdi orada yapılan işlemin, balık ölümlerinden sonra ne gibi etkisi olduğunu gözlemlemek çok zor. Çünkü orada ağaçların yanısıra bitki örtüsü yandı, tarım alanları yandı, börtü böcek ve hayvanlar. Her şey küllerle örtülü. Ancak sonuç burayı ağaçlandırmaya kalktığınızda belli olur. Bu nedenle atık barajından su alma emrinin sorumlusu kimse, dernek olarak hakkında suç duyurusunda bulunacağız" diye konuştu.
Radikal / 29.01.13