Ümraniye’de UİS ve kıdem tazminatı söyleşisi...

  • Arşiv
  • |
  • Sol Hareket
  • |
  • Eylem ve etkinlikler
  • |
  • 29 Temmuz 2012
  • 17:03

(29.07.12) - Ümraniye BDSP, işçi sınıfına dönük saldırılar ve kıdem tazminatı hakkının gaspı ile ilgili bir söyleşi gerçekleştirdi.

Söyleşi öncesinde el ilanları ve bildiriler çıkarılarak etkinliğin duyurusu yapıldı. Evlere, fabrikalara ve sanayi havzalarına yapılan dağıtımların dışında, ayıca servis güzergahlarına ozalitler yapıldı ve stant açıldı.

BDSP: Devrimci perspektiften yoksun olunursa sorunlar çözülemez

ÇHD’den Av. Zeycan Balcı Şimşek ve Av. Bülent Şimşek ile BDSP temsilcisinin konuşmacı olarak yer aldığı söyleşi saat 14.00’te BDSP adına yapılan açılış konuşmasıyla başladı. Dışarıda özellikle Suriye üzerinden sürdürülen kirli savaş ve Türkiye’nin bu savaşa aktif taşeronluk yapması, içeride Kürt halkına ve Alevilere dönük baskı ve saldırılar ve Ulusal İstihdam Stratejisi adı altında işçi sınıfına dayatılan kölelik üzerine yapılan konuşmada devrimci perspektiften yoksun olunduğu taktirde sorunların çözülemeyeceği söylendi.

Şimşek: Bireysel olarak bu durum içerisinden çıkılmaz

Av. Bülent Şimşek ise “Kıdem tazminatının dünü bugünü” konulu bir sunum yaptı ve hangi koşullarda kıdem tazminatına hak kazanılacağını madde madde anlattı. “Mahkemelere başvurmak hak aramanın bir yoludur, hatta son yoludur” diyen Şimşek, kişinin adalete ulaşmasının pahalı bir hizmet olduğunu, davaların uzun sürdüğünü ve çoğu durumda da tıkandığını ve bunun patronların lehine olduğunu anlattı. Şimşek, konuşmasını “Ezilenlerin bugüne kadar yarattığı bir birikim vardır. İşverenler örgütlüdür, buna karşı yapılacak olan bir arada olmak, daha da ötesi bir yapı içerisinde örgütlenmektir. Bireysel olarak bu durum içerisinden çıkılmaz” diyerek sonlandırdı.

Balcı: Sokaklara çıkmalıyız

Ardından sözü Av. Zeycan Balcı Şimşek aldı. Kıdem tazminatı yasasının nasıl oluşturulduğunu anlatan Balcı Şimşek, kriz sonralarında dünya ekonomisinde ve Türkiye ekonomisinde bir büyüme olduğunu, buna karşın Ulusal İstihdam Stratejisi ve bu büyüme arasında bir kopukluk olduğunu söyledi. OECD, IMF, TÜSİAD, Dünya Bankası tarafından Ulusal İstihdam Stratejisi’nin (UİS) savunulduğunu söyleyerek bu strateji kapsamında devreye sokulacak saldırıları anlattı. Kıdem tazminatının kaldırılması, bölgesel asgari ücret uygulaması, esnek çalışma, taşeronlaştırma ve özel istihdam bürolarıyla kapitalist sömürünün daha da yoğunlaşacağını, amacın kar oranlarını maksimum maliyeti ise minimum düzeye getirerek kiralık işçiliğin, yani modern köleliğin hayata geçirilmesi olduğunu ifade etti.

“Avukat, doktor, işçi, mühendis, herkes sokaklara çıkmak zorundayız. Sendikaları harekete geçirmek zorundayız. Kendi geleceğimize, çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmak istiyorsak fiili-meşru mücadele, militan mücadele vermeliyiz” diyen Şimşek hukuksal mücadelenin işin en son ayağı olduğunu söyledi.

Ardından soru-cevap kısmına geçildi. Burada çeşitli sektörlerden işçiler söz alarak fikirlerini ifade ettiler ve avukatlara sorunlarını yönelttiler. İnşaat, belediye, metal, kargo, tekstil sektörlerinden işçilerin katıldığı söyleşide son olarak 4 Ağustos Cumartesi akşamı saat 19.00’da, Sarıgazi’de Üçler Market önünden Demokrasi Caddesi’ne kıdem tazminatının kaldırılmasına karşı yapılacak olan yürüyüşe çağrı yapıldı. Söyleşi yaklaşık 2.5 saat sürdü.

Kızıl Bayrak / Ümraniye