Belayid suikastine kitlesel tepki
Tunus'ta Demokrat Yurtseverler Hareketi'nin liderlerinden Şükrü Belayid'in suikast sonucu öldürülmesi emekçilerin öfkesi ile karşılandı. Sol muhalefetin liderlerinden biri olan Belayid'in öldürülmesinden iktidar partisi En Nahda'yı sorumlu tutan emekçiler sokaklara akarak kitlesel ve militan gösteriler gerçekleştirdiler.
Emekçilerden militan tepki
Tunus'ta iki yıl önce yaşanan halk ayaklanmalarının ardından Zeynel Abidin Bin Ali’yi deviren emekçiler, Baleyid'in öldürülmesi ile patlak veren eylemlerde “İkinci devrim!” sloganını haykırdılar.
Başkent Tunus'ta İçişleri Bakanlığı binası önünde toplanan binlerce kişiye polis gaz bombaları ile saldırdı. Ancak emekçiler yeniden toparlanarak polis saldırısına karşı barikat kurdu. Emekçiler, "Utan, utan Şükrü öldü", "Hükümet istifa" sloganları attı.
En Nahda'nın Mezune kentindeki binası öfkeli emekçiler tarafından ateşe verilirken, Gafsa'daki En Nahda binası da tahrip edildi.
İki yıl önceki gösterilerin merkezi Sidi Buzid kentinde de sokaklarda lastikler yakıldı. Binlerce emekçi polisle çatıştı.
Safakes vilayetinin merkezi kabul edilen Safakes'te ise binlerce emekçinin sokaklara aktığı öğrenildi.
Muhalefetten genel grev çağrısı
Demokrat Yurtseverler'in de içinde olduğu 12 partiden oluşan Halk Cephesi, Cumhuriyetçi Parti ile El Massar ve Tunus Nidası grupları, yeni anayasayı hazırlamakla görevli Kurucu Meclis'ten çekildiğini açıkladı ve genel grev çağrısı yaptı.
Perşembe günü ülke genelinde işyerlerinin ve okulların kapalı kalması bekleniyor. Tunus'tan aktarılan haberlerde emekçilerin genel greve katılımının yüksek olacağının beklendiği ifade ediliyor.
Hükümet istifa etti
Tunus Başbakanı Hamadi Jebali'nin “suikastın tüm Tunus’a yapıldığı” yönlü açıklamalarının ardından Tunus Devlet Başkanı Munsif Marzuki de "Barışçıl devrimin birçok düşmanı var. Onu başarısızlığa uğratmaya kararlılar" dedi. Suikastın asıl olarak “devrime yapıldığını” iddia ederek kendilerini aklamaya çalışan iktidar, üzerindeki 'şüpheleri' azaltamadı. Zira Şükrü Belayid, Cumartesi günü Müslüman Kardeşler hareketinin Tunus kolununun Demokrat Yurtseverler'in toplantılarına saldırmak üzere 'paralı askerler' tuttuğunu söylemişti.
Emekçilerde yaşanan öfke palamasının ve kitlesel-militan eylemlerin ardından Tunus'ta hükümetin istifa ettiği duyuruldu. Başbakanın koalisyon için görüşmelere başladığı belirtilirken, seçime kadar 'partilerüstü hükümetin' görev yapacağı ifade ediliyor.