“Tiyatro Platformu” kuruldu

  • Arşiv
  • |
  • Kültür-Sanat
  • |
  • Etkinlik
  • |
  • 08 Ağustos 2012
  • 10:03

(08.08.12) – Sanatsal özgürlüğe darbe vurma girişimlerine karşı “Tiyatro Platformu” kuruldu. Tiyatro ve diğer sahne sanatları üzerindeki “baskı, yaptırım ve yasaklamalara karşı ortak mücadele” amacıyla platform kurulması kararı, İBBŞT’nin yönetimini sanatçılardan alıp belediye bürokratlarına devreden yeni yönetmelik ve Devlet Tiyatroları (DT) ile Şehir Tiyatroları’nın özelleştirilmesine ilişkin adımların sonrasında gündeme gelmişti.

Platform, çok sayıda profesyonel-amatör tiyatro topluluğu, tiyatro örgütü ve tiyatrocuların katılımıyla 5 Ağustos günü İstanbul Mahşer-i Cümbüş Hayal Hane Sahnesi'nde gerçekleştirilen toplantıda kuruluşunu ilan etti.

Platformda ilk olarak Şehir ve Devlet Tiyatroları‘ndaki güncel sürecin değerlendirileceği bir çalıştay düzenlenmesi kararı alındı. Çalıştay, 8-9 Eylül tarihlerinde Bursa’da Nilüfer Belediyesi’nin ev sahipliğinde toplanacak.

Toplantılarda, Platformun Geçici Yürütme Kurulu da belirlendi. Kurul, İŞTİSAN (İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği), ASSITEJ (Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği Türkiye Şubesi), Türkiye Tiyatrolar Birliği, TOMEB (Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği), Batı Karadeniz Tiyatrolar Platformu, Akdeniz Tiyatrolar Birliği, DETİS (Devlet Tiyatrosu Sanatçıları Derneği), Tiyatro Eleştirmenler Birliği ve Amatör Tiyatrolar Çevresi temsilcilerinden oluşuyor.

Platformun dönem eşsözcüleri ise İŞTİSAN’dan Şehir Tiyatroları yönetmenlerinden Ragıp Yavuz ile Türkiye Tiyatrolar Birliği’nden tiyatro yönetmeni, oyuncu Orçun Masatçı oldu.

Ragıp Yavuz, platformun gerekliliğinden söz ederken “Hayat durmuyor. Baskılar durmuyor. Mücadele de durmaz” dedi.

Yavuz, Şehir Tiyatrosu yönetmeni olarak hiçbir bürokrat sanatsal görevlendirme emri, kararı veremez demekten, “Korkuya Karşı Özgür Tiyatro” diye haykırmaktan, bunca yıl Şehir Tiyatrolu’larla kulis, ter, alkış paylaşmış olmaktan onur duyduğunu belirtti:

Sanatçılar Girişimi ise bu platformun genişlemesi için kaleme aldığı çağrı metninde şu ifadelere yer verdi:

“Siyasal iktidarın ülkemiz sanat alanlarında yaratmak istediği toplu yıkım ve yok etme politikaları her boyutuyla ortaya çıkmıştır. Artık yan yana gelip birlikte geniş bir dayanışma hattı örmenin dışında bir çözüm kalmamıştır. Saldırının her türlüsünü anında geri püskürtecek böyle bir güç çok kıymetlidir.”

Platformun bileşenleri ise şöyle:

İstişan (İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği)

Assıtej (Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği Türkiye Şubesi)

Türkiye Tiyatrolar Birliği

Tomeb(Tiyatro Oyuncuları Meslek Biriği)

Batı Karadeniz Tiyatrolar Platformu

Akdeniz Tiyatrolar Birliği

Amatör Tiyatro Çevresi

Detis (Devlet Tiyatrosu Sanatçıları Derneği)

Tiyatro Eleştirmenler Birliği

Karadeniz’e Kıyısı Olan Kentler Tiyatrolar Birliği

Oyuncular Sendikası

Belediye Tiyatroları Girişimi

Sanatçılar Girişimi

Amatör Tiyatrolar Bİrliği

Taksav(Toplumsal Araştırmalar,Kültür ve Sanat için Vakıf)

Direkler Arası Seyircileri Derneği

Beksav(Biim Eğitim Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı)

Feminist Sanatçılar Birliği

Tobav (Devlet Tiyatrosu Opera ve Bale Çalışanları Vakfı)