Texim'de 'sınıf kimliği' semineri

  • Arşiv
  • |
  • Sınıf Hareketi
  • |
  • Eylem/Etkinlik
  • |
  • 22 Ağustos 2012
  • 11:29

(22.08.12) – İstanbul Merter'de kurulu Texim Giyim'de çalışırken TEKSİF Sendikası'nda örgütlendikleri için işten atılan işçilerin fabrika önündeki direnişi 17. gününde.

17 gündür fabrika önündeki direniş alanında bekleyen işçileri bu sabah, Tez-Koop-İş Sendikası Genel Eğitim Danışmanı Volkan Yaraşır ziyaret etti. Yaraşır'ın ziyareti işçiler tarafından büyük bir ilgiyle karşılanırken, direniş alanında işçilere verilen “sınıf kimliği” semineri de Texim işçileri için bir ilk oldu.

Direniş alanında "sınıf kimliği" semineri

Direniş alanında yarım çember şeklinde oturarak Yaraşır'ın eğitim seminerini takip eden Texim işçilerine, sınıf kimliği, dünya ve Türkiye'deki sınıf mücadeleleri somut örnekler üzerinden anlatıldı.

Örgütlülüğü geliştirmenin önemine vurgu yapan Yaraşır, fabrika içinde ve direniş alanında komiteleşmenin önemine de değindi.

Yaraşır konuşmasına, Arap coğrafyası ve Avrupa'daki eylem dalgasını anlatarak başladı. Mısır, Tunus ve diğer Arap ülkeleri ile Avrupa'da kapitalist krize karşı gerçekleştirilen genel grev ve ayaklanmaların Texim işçilerini de yakından ilgilendirdiğini söyleyen Volkan Yaraşır, Texim direnişinin başlamasının tesadüfi bir gelişme olmadığını, dünya genelinde kapitalizmin kriziyle bağlantı içerisinde olduğunun altını çizdi.

2008'in sonlarına doğru başgösteren kapitalist krizi “kalp krizine” benzeten Yaraşır, canlandırmalar ve örnekler üzerinden kapitalist krizi işçilere anlattı.

Yaraşır: Direnişler birleşmeli!

Tüm dünyada çalışma saatlerinin uzatıldığını, artı değer sömürüsünün arttığını ve işçi ücretlerinin düşürüldüğünü söyleyen Tez-Koop-İş Genel Eğitim Danışmanı, dünya genelindeki ayaklanmaların ve grevlerin nedeninin bu olduğunu sözlerine ekledi.

Texim, Billur Tuz, TOGO gibi lokal direnişlerin de, bu bağlamdan ayrı olmadığını ifade ederek konuşmasını sürdüren Yaraşır, seminerin ilerleyen bölümünü sınıf kimliği üzerine ayırdı.

Direnişe çıkmadan önce “ben” duygusuyla hareket eden işçilerin, direnişle birlikte “biz” duygusuna sahip olduğunu belirten Yaraşır, belirleyici olanın Alevi, Çerkez, Kürt olmaktan değil aynı sınıftan olmak olduğunu ifade etti.

İşçi sınıfının birlik olmasının önemine vurgu yaparak konuşmasını sürdüren Yaraşır, 'su damlacığı', 'sel', 'kozalak' ve 'Avrupa-Japon bal arıları' örnekleri üzerinden de birlik olmanın önemini anlattı.

Yaraşır, eğitimin son bölümünde, komitelerle hareket etmenin ve diğer direnişlerle beraber davranmanın önemi üzerinde durdu.

Yaraşır'ın semineri, ellerini birleştirerek havaya kaldıran Texim işçilerinin “Birlik, mücadele, zafer!” sloganını atmasıyla sona erdi.

Seminerin ardından bir süre daha direniş alanında kalarak işçilerle sohbet eden Yaraşır, “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganıyla uğurlandı.

Kızıl Bayrak / İstanbul