Tekellerin sponsorluğunda olimpiyat

  • Arşiv
  • |
  • Dünya
  • |
  • Avrupa
  • |
  • 04 Ağustos 2012
  • 09:03

(04.08.12) - Antik çağda kökleri M.Ö. 776 yıllarına dayanan olimpiyatlar yumruk yumruğa dövüş, el ve at arabalarıyla sürat yarışı gibi müsabakaların yer aldığı gösterilerdi. 1892 yılında Fransız pedagog ve tarihçi Baron Pierre de Coubertin çeşitli ulusları birbirine yaklaştırıp kaynaştıracak, dünya gençliğini ırk, din ve politik kavramlar gözetmeksizin, spor ve sportmence yarışmalar yoluyla birleştirecek bir spor organizasyonunun düzenlenmesi fikrini dile getirmişti.

Oysa günümüzde olimpiyatlara damgasını vuran pazar ekonomisidir ve BP, Dow Chemical, Rio Tinto, Coca Cola, Mc Donald's gibi insalığı tehdit eden, doğanın tahribatına yol açan tekellerin olimpiyatların milyonluk sponsorları olmaları da bunun bir göstergesidir.

Zehir tüccarları: Dow Chemical – Union Carbide

Londra Olimpiyatları'nın ana sponsorlarından Dow Chemical – Union Carbide isimli dev kimya şirketi, 1984 yılında Hindistan’ın Bhopal kentinde yaşanan ve etkileri bugün bile devam eden endüstriyel atık faciasının sorumlusu.

Dow Chemical – Union Carbide tekelinin Bhopal şehrinde kurduğu fabrikadan 40 ton metil isosiyanat gazının dışarı atılmasının yol açtığı facia sonucu ilk üç gününde 8.000 kişi yaşamını kaybetmişti. Ölenlerin sayısı daha sonra 25 bine ulaştı. Facia'da 500.000′den fazla kişi de zehirlenmişti.

Amerikalı kimya devi şirketin "yan" faaliyetleri arasında Pentagon'la ortak silah üretimi de var. Üretilen kimyasal silahlar arasında hardal gazı, napalm bombası ve beyaz fosfor olduğu iddia ediliyor.

Dow Chemical 1961–1971 yılları arasında Amerikan ordusunun Vietnam halkına karşı, Laos'un bir bölümünde ve Kamboçya'da kullandığı Dioxin içeren gazın da üreticisi. Bu gaz bölgede 3 milyon kişinin kansere yakalanmasına ve sakat doğmasına sepep oldu.

Hindistan'da Bhopal'da facianın sorumlusu Union Carbide'yi 2001’de satın alan Dow, Bhopal felaketi için hiçbir sorumlulukları bulunmadığını belirtmişti. Kaza sonrası bölgenin tamamen zehirli gazlardan arındırılması, zarar gören halkın tedavilerinin de tamamlanması için en az 8 trilyon dolar ödemesi gereken Dow Chemicals şirketi yetkilileri ise bu iddiaların gerçekleri yansıtmadığını iddiasında.

Aradan geçen 28 yıllık süreçte kazadan etkilendiği halde hayatta kalma şansına sahip 300 bin Bhopalli kanserden körlüğe kadar birçok hastalığa yakalandı ve halen kronik ve yaşamlarını kısaltan hastalıklarla boğuşmakta. Bölgede sakat doğum oranı çok yüksek düzeylerde seyrediyor. O günden bu güne değin binlerce bebek çeşitli anomalilikler taşıyarak dünyaya geldi ve pek çoğu çocukluklarını bile yaşayamadan öldü. Yine bugünkü istatistiki verilere göre Bhopal’de her ay 30’u aşkın insan kazanın neden olduğu hastalıklar nedeniyle ölüyor.

Ve Bhopal canavarı, Dow Chemical-Union Carbide isimli şirket, dünyanın bir başka kentinde sportif olimpiyatların ana sponsoru oluyor.

Dow’un Olimpiyatları da zehirlemesine izin verme”

Bir seneye yakın bir süredir ilerici kişiler, kurum ve kuruluşlar, sporcular, Dow tekelinin sponsorluğunun olimpiyatın ruhuna aykırı olduğunu söyleyerek, İngiliz hükümetine Dow Chemicals’ın Londra Olimpiyatları'ndaki sponsorluk anlaşmasını iptal etmesi çağrısında bulunmuşlardı. Dow Chemicals sponsorluğunun "kurbanların mezarının üzerinde dans etmek" anlamına geldiğini, şirketin zehirli atığı temizlemeye yanaşmadığını döne döne dile getirmişlerdi.

Bhopal mağdurlarını desteklemek için dünya genelinde spor organizasyonları düzenlenirken, 25 bin insanın ölümü ve yüzbinlercesinin sakat kalması bu ülkede herhangi bir değişikliğe yol açmadı.