“Söylenenler eyleme dönüşmeli”

  • Arşiv
  • |
  • Sınıf Hareketi
  • |
  • Röportaj
  • |
  • 10 Ağustos 2012
  • 07:38

(10.08.12) - Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi’nde örgütlü Süperplas ve Emplas fabrikalarının temsilcileri ile kıdem tazminatının fona devredilmesi üzerine konuştuk...

-Kıdem tazminatının fona devredilmesi gündemde. Çalıştığınız fabrikalarda işçilerin tepkisi ne düzeyde, sendikal cepheden nasıl bir hazırlık var?

Süperplas İşyeri Baştemsilcisi Ramazan Ataş: 1980'lerden bugüne saldırılar devam ediyor. Kıdem tazminatı sınıfın son kalesi. Emeklilik yaşının büyütüldüğü zaman olduğu gibi süslenerek yalanlar anlatılıyor. Oysa alacağımız kıdem tazminatı yarıya düşecek ve vergilendirilecek. Türk-İş'in kıdem tazminatı ile ilgili yasa geçerse greve çıkarız diye kararı var. Ne gerekiyorsa yapılmalı. İş durdurma vb her türlü eylem yapılmalı. Sonuna kadar karşısında duracağız.

Süperplas İşyeri 2. Temsilcisi Erdoğan Oran: Tek kalan dayanak kıdem tazminatı. İşçi sınıfı için ekmekle su gibi. Bu konuda tüm çalışanlar olarak, hatta emekliler de katılmalı, hakkımız için mücadele etmeliyiz. Çocuklarımız mağdur olmasın diye birlik ve beraberlik içinde olmalıyız. Taviz verilmemeli. Kesinlikle ve kesinlikle bu yasa geçmemeli. Söylenenler eyleme dönüşmeli, sadece söz olarak kalmamalı.

Emplas İşyeri Temsilcisi Erdem Bolat: Yasa taslağı meclise sunuldu. Basına sızdırıldı, ondan önce de duyulması için belli adımlar atıldı. Bilerek sızdırıldı ki işveren bu konuda adım atsın, işçilere empoze etsin. Bu sadece Türkiye'deki hükümetin kararı değil. Yabancı sermayenin ülke üzerinde egemenliği var.

Ortada büyük bir aldatmaca var. Alınacak tazminat yarıya inecek, 1000 TL alınacağı yerde 400-500 TL ancak alınabilecek. İndikten sonra fona devredilecek, özel sektör fonu alacak. Birikim yarıya iniyor, devlet güvencesi ortadan kalkıyor. Bizler sendikalıyız, şanslıyız. Ama bu saldırı örgütlü yerleri bitirecek. Eski işçiler tazminat verilip yollanacak onun yerine yeni işçi alınacak. Örgütlülüğü bitirmek yönlü bir hamle. Bana sorarsanız sendikalar açısından tam bir hazırlık yok. Eylem sırası gelince dağınıklık yaşanıyor. Bazı sözler sadece söylemde kalabiliyor. Sendikanın verdiği grev kararının uygulanacağından şüphe duyuyorum. Sendikalar hazır değil. Sınıfsal bakmak lazım. Herhangi bir sendikanın broşür veya ona benzer bir şey hazırladığını görmedim. DİSK'in veya Türk-İş'in bilgilendirme çalışması yok. Basında istenildiği zaman kıdem alınıp konut alınabilecek diye süsleniyor. Basınla kandırılabiliniyor. Asgari ücretle çalışan bir işçi 60 sene çalışsa da yine de konut almaya yetmiyor. Türkiye işçi sınıfı şuna bakmalı, sendikal anlamda uzlaşmalı mı sınıfın çıkarını savunan bir anlayış mı olacak. Bu sorgulanmalı. Gebze işçi havzası, örgütlenme anlamında ilerleyen bir adım yok. Silkelenilmeli ve buna uygun bir adım atılmalı.

Emplas İşyeri Baştemsilcisi Mustafa Tokul: 1936'da kazanılmış bir hak. Elimizde kalan en büyük hak. İşçiler için bu konu muallakta. Tam anlamıyla nedir ne değildir belirsiz. Bizler de internet vb. yollarla araştırdıklarımızı işyerlerinde kendi çabamızla anlatıyoruz. Bence sendikalar yeteri kadar dikkate almıyor.

Kızıl Bayrak / Gebze