Şahin’in gaz bombası ısrarı!

  • Arşiv
  • |
  • Devlet terörü
  • |
  • 28 Ocak 2013
  • 11:55

AKP Ordu Milletvekili İdris Naim Şahin, İçişleri Bakanlığı görevinin son günlerinde milletvekillerinin biber gazı kullanımına ilişkin yazılı soru önergelerini yanıtladı. Şahin, gaz bombalarından yaşanan ölümleri yeniden görmezden gelerek, gaz bombalarının sağlığa zararlı olmadığını savunurken, TTB’nin gaz bombalarına ilişkin yayınladığı rapor ise Şahin’i yalanlıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın revizyon kararı ile İçişleri Bakanlığı görevinden alınan AKP Ordu Milletvekili İdris Naim Şahin, görevinden ayrılmadan birkaç gün önce milletvekillerinin verdiği yazılı soru önergelerini yanıtladı. Şahin bu kapsamda CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ile BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken’in biber gazı kullanımına ilişkin verdiği önergeleri de yanıtladı. Bakan Şahin’in soru önergelerine verdiği yanıtta başta Hopa protestosunda gaz bombası nedeniyle yaşamını yitiren Metin Lokumcu olmak üzere gaz bombalarından yaşamını yitiren yurttaşları görmezden gelmesi dikkat çekti.

NEREDEYSE SAĞLIĞA YARARLI DİYECEK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın soru önergesine verdiği yanıtta, Türkiye’nin kullandığı biber gazının Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’ne uygun olduğunu ve insan sağlığı üzerinde kalıcı etkisi bulunmadığını savunan Şahin, “Ülkemizin 1997’de taraf olduğu Kimyasal Silahlar Sözleşmesi (KSS) hükümleri çerçevesinde güvenlik görevlilerinin kullandığı göz yaşartıcı gaz mühimmatların laboratuar testleri yaptırılmakta olup, kullanılan mühimmatların insan sağlığı üzerinde kalıcı etkisi bulunmamaktadır” iddiasında bulundu.

BU GÜNE KADAR ÖLÜM OLMADI YALANI

Şahin, BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken’in Kürt illerinde eylemlere müdahalede yoğun bir şekilde kullanılan gaz bombalarına ilişkin sorduğu sorulara verdiği yanıtta da gaz bombalarının 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’nun 16. maddesi ile Polis Çevik Kuvvet Yönetmeliğinin 25. maddesinin © bendine dayanılarak kullanıldığını belirtti. Şahin, KSS’nin hükümleri gereği “göz yaşartıcı gaz mühimmatının insan sağlığı üzerinde kalıcı bir etki bırakmaması” şartının arandığını belirtirken, Türkiye’de kullanılan gazların buna uygun olduğunu savundu. Şahin yanıtta, “Bu güne kadar göz yaşartıcı gazların kullanımı neticesinde kayıtlara geçmiş bir ölüm vakası bulunmamaktadır” dedi.

TTB: BİBER GAZI ÖLDÜRÜR

Türk Tabipleri Birliği’nin 2011 yılı Ağustos ayında yayınladığı “Kimyasal Silahlar/Gösteri Kontrol Ajanları” başlıklı bilimsel değerlendirme raporunda biber gazı kullanımına ilişkin ayrıntılı tespitlere yer vermişti. TTB’nin raporunda, “Gaz bombası olarak tanımlanan 15’in üzerinde kimyasal içinden yaygın kullanılan ajanlar; chlorobenzylidenemalononitrile (CS),chloroacetophenone (CN), chlorodihydrophenarsazine (DM) veoleoresincapsicum (OC)’dur. Amerika ve Avrupa’da yaygın olarak kullanılan üç formu; CS, CN ve OC’dir. Bütün dünyada kimyasal silah olarak kabul edilen göz yaşartıcı gazların sağlığa etkileri; gazın kapsamı, etken maddenin, uygulanma biçiminin, uygulandığı ortam koşullarının ve kişilerin sağlık koşullarının farklılıklarına göre değişmektedir. Zararlı etkilerinin geçici olduğu ve sonuçlarının uzun sürmediği iddia edilmesine karşın; ölümle sonuçlanan olgu bildirimleri de bulunmaktadır” denildi.

LOKUMCU, İDİN, BİRBEN……

TTB’nin raporunda gaz bombası sonucu yaşanan ölümlere ise şöyle değinilmişti: 1 Mayıs 2007 tarihinde İstanbul’da İbrahim Sevindik’in;  31 Mayıs 2011’de Hopa’da Metin Lokumcu’nun, 30 Haziran 2011 tarihinde Batman’da Hatice İdin’in ve 30 Mayıs 2012’de Yalova’da Çayan Birben’in ölümü gibi birçok olayda bu ölümler meydana gelmişti.

ANF / 28.01.13