“Sağlıklı, içilebilir şebeke suyu”

  • Arşiv
  • |
  • Bilim-Teknik-Çevre
  • |
  • 16 Ağustos 2012
  • 17:25

(16.08.12) - İstanbul Tabip Odası, Kimya Mühendisleri Odası (KMO) İstanbul Şubesi ve Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, geçtiğimiz günlerde bazı ambalajlanmış içme suları ile ilgili olarak ortaya atılan çelişkili açıklamalara ilişkin ortak basın toplantısı düzenleyerek görüş ve önerilerini basın ve kamuoyuyla paylaştılar.

Suyun ticarileştirilerek, su kaynakları ve özellikle doğal kaynak sularının halk yararına değil, sermayenin kar amacına yönelik kullanılama sunulduğuna dikkat çeken uzmanlar, sağlıklı ve içilebilir nitelikte suya erişimin “devletin vatandaşlara sağlamakla yükümlü olduğu ve anayasal hak” olduğunu hatırlattılar.

Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube YK Üyesi Mevhibe Gözcelioğlu, İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören, Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şube’den Suat Güneş ve İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilge Hapçıoğlu’nun katıldığı basın toplantısında sağlıklı içilebilir nitelikte şebeke suyunun öneminin altı çizildi.

“Kar amacı güdülmemeli”

Halka sunulan içilebilir nitelikteki suyun; fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve radyolojik nitelikleri bakımından yasal mevzuattaki şartları sağlayacak şekilde arıtılması ve bu nitelikleri bozulmayacak şekilde musluklardan akan suda sağlanarak halka ulaştırılmasının önemine vurgu yapılan açıklamada, içilebilir nitelikte şebeke suyu temin ederken kar amacı güdülmemesi gerektiği ifade edildi.

Toplantıyı düzenleyen kurumlar ve uzmanlar adına açıklamayı okuyan Taner Gören, insani tüketim amaçlı tüketilen suyun parasız olması ve ticari bir meta olmaktan çıkarılması gerektiğini belirtti.

Gören açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bunun için de içme suyu temin edilen ve edilmesi planlanan yüzeysel sular ve yer altı suları kaynağında korunmalı, havzalarda mutlak koruma alan sınırları daraltılmamalı, bu alanlarda yapılaşmanın önüne geçilmeli ve sanayi tesislerinin kurulmasına izin verilmemelidir. İçme suyu temin edilen su kaynaklarına evsel ve endüstriyel atık suların deşarjları engellenmeli, denetimler sıklaştırılmalı, düzeltici -önleyici tedbirler görünürde değil gerektiği şekilde uygulanmalıdır. Aksi halde yoğun kirlilikten dolayı içme suyu kaynağı olmaktan çıkan Alibeyköy Barajı gibi diğer kaynaklarda hızla kaybedilecektir.”

Geçtiğimiz günlerde yaşanan sürecin, ambalajlanmış suların içilebilir nitelikte şebeke suyunun alternatifi olamayacağını gösterdiğine vurgu yapan Gören, ambalajlanmış suların ancak anormal ve acil durumlarda düşünülmesi gerektiğine işaret etti.

Gören, meslek örgütleri, kurum ve kuruluşlar olarak halkın içilebilir nitelikte şebeke suyuna erişiminin önündeki engelleri kaldırabilmek ve yetkilileri bu konuda göreve davet etmek için; musluktan akan sularla ilgili olarak bir çalışma yapmayı planladıkları bilgisini verdi.

“Sağlıklı, ücretsiz, güvenli su”

Toplantıda söz alan kurum temsilcilerinden Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şube üyesi Suat Güneş, sağlıklı, ücretsiz, güvenli su için mücadele edeceklerini belirtti. Suyun metalaştırılmasına dikkat çeken Güneş, Türkiye’de düzenlenen Dünya Su Forumu’nun ardından Türkiye’de suyun metalaştırılması uygulamalarının hızlandığını sözlerine ekledi.