Rachel Corrie yalnız değildi – Merve Arkan

  • Arşiv
  • |
  • Basın
  • |
  • 02 Eylül 2012
  • 10:30

Filistinli direnişçiler, 2000 yılında İsrail işgaline karşı 2. İntifada’yı başlattıklarında direnişin başlıca sembollerinden birinin 23 yaşında ABD ’li genç bir kadın olacağını tahmin etmemişlerdi muhtemelen. Gazze Şeridi’ndeki Refah’ta 2003’te İsrail askerlerinin Filistinlilere ait evleri yıkmasını önlemeye çalışırken bir buldozerin altında kalarak ölen Rachel Corrie, 9 yıldır Filistin direnişinin kahramanı.

Hafta içinde İsrail mahkemesinin verdiği kararla yeniden uluslararası basının gündemine geldi. Hayfa Bölge Mahkemesi’nin, Corrie’nin ailesinin İsrail devletine açtığı davada İsrail ordusunu suçlu bulmaması kimse için pek sürpriz olmadı. Rachel’in ölümünün kendi hatası olduğuna hükmeden mahkemenin kararı, İsrail ’in Filistin ’den, Batı’dan hatta İsrail ’in içinden işgale karşı her türlü başkaldırıyı şiddetle bastırma meşruiyetini kendisinde bulduğunu bir kez daha gösterdi.

Fotoğrafları birçok Filistinlinin evinde duvarlarda asılı Rachel kadar tanınmasalar da İsrail güçlerinin şiddetine maruz kalan Batılı barışseverlerin sayısı hiç de az değil. Çoğu İsrail işgaline karşı Batı’nın vicdanı olmak için Filistin’e gitmişti. Gallerli yönetmen ve kameraman James Miller, Corrie’den iki ay sonra Refah’ta bir İsrail askeri tarafından vurularak öldürüldü. İsrail ordu sözcüsüne göre Miller çatışma bölgesine girerek hayatını riske atmıştı. Ordu soruşturması 2005’te kapandı.
Britanyalı öğrenci ve barış aktivisti Tom Hurndall, 2003’te Gazze’de vurulduğunda henüz 21 yaşındaydı. Uzun süre komada kaldıktan sonra Ocak 2004’te öldü. Görgü tanıklarına göre Refah’ta gezdiği sırada İsrail askerleri birden Filistinli bir grup çocuğa ateş açmaya başladı. Çocukları kurtarmaya çalışan Hurndall kurşunlara hedef oldu. Britanya’nın baskıları sonucu İsrail ordusu olayla ilgili soruşturma başlattı. Hurndall’ı öldüren asker 11,5 yıl hapis cezası aldı, ama iyi halden 2010’da tahliye oldu.

Telefonu bomba sanmış 

BM’ye bağlı bir yardım kuruluşu için çalışan 54 yaşındaki Ian Hook, 2002’de Cenin’deki bir mülteci kampında sırtından vurularak öldü. İsrail ordusu ateş açan askerin Hook’un cep telefonunu el bombası sandığını belirtti. Olay Britanya ve İsrail arasında kriz yarattı.

Amerikalı aktivist Brian Avery, 5 Nisan 2005’te Cenin’de bir İsrail askerinin açtığı ateş sonucu yüzünden yaralandı. Yüzünde oluşan kalıcı hasar nedeniyle bir dizi estetik ameliyat geçirdi. İsrail ordusu ise o tarihte bölgede devriye gezen bir birlik olmadığını savunarak soruşturma açmayı reddetti.

Amerikalı aktivist Tristan Anderson, Nilin’de 2009’daki işgal karşıtı bir protesto sırasında İsrail polisinin attığı biber gazı şişesinin kafasına isabet etmesi sonucu ağır yaralandı. Felç geçiren 37 yaşındaki Anderson, bir buçuk yıl boyunca birçok ameliyat geçirdi. İsrail Adalet Bakanlığı ise olayı mahkemeye götürmeyi düşünmediğini açıkladı. Anderson ve ailesinin İsrail ordusuna açtığı dava ise sonuçsuz kaldı.

Filistinli bir kadınla evli Alman doktor Herald Fischer’ın Beyt Cala’da 2000’de İsrail ’in füze saldırısında ölenler arasında olması, Filistinlilerin sık sık maruz kaldıkları saldırılar bir anda uluslararası kamuoyunun gündemine taşıdı. Dönemin Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, doktorun gönüllü çalıştığı ve 20 yıldır yaşadığı Beyt Cala’da öldürüldüğü saldırıyı ‘şoke edici’olarak niteledi. İsrail hükümeti soruşturma sözü verdi ama herhangi bir dava açılmadı.

Radikal / 02.09.12