Mısır'da eski seçim ittifakları ortadan kalkarken yeni koalisyonlar kuruluyor - Ahmed Ebul Eneyn

  • Arşiv
  • |
  • Ortadoğu
  • |
  • 02 Eylül 2012
  • 06:10

25 Ağustos 2012

Yeni parlamento seçimleri için henüz tarih belirlenmemiş olmasına karşın, siyasi partiler mümkün olduğunca çok koltuk kazanabilmek ve son parlamentodaki paylarını artırabilmek amacıyla seçim ittifakları oluşturmak için çabalıyorlar.

Müslüman Kardeşler'in (İhvan) Hürriyet ve Adalet Partisi, liberal ve solcu partileri içeren ve 2011 seçimlerine girdiği Mısır için Demokratik İttifak altında seçime girmeyecek.

İttifak, Mısır'daki yeni siyasi gerçekliklerden dolayı bitti sayılır. İttifak, listelerini domine eden Hürriyet ve Adalet Partisi'nin yanı sıra eski devlet başkanı adayı Hamdin Sabahi'nin liderliğindeki Nasırcı Kareme Partisi, eski devlet başkanı adayı Ayman Nur liderliğindeki liberal Gad el-Savra ve ılımlı islamcı Medeniyet Partisi'nden müteşekkildi.

Sabahi ve Nur'un ikisi de devlet başkanlığı seçimlerinde İhvan'ın adayına karşı yarıştı ve Sabahi şimdilerde hem eski rejime hem de İhvan'a muhalefet eden “üçüncü akımın” bir lideri olarak görülüyor. Partilerinin yine İhvan ile ittifak kurmaları muhtemel değil.

Medeniyet Partisi de İhvan ile ittifak yapmayacak, Vasat Partisi ve eski devlet başkanı adayı Abdil-Munim Ebul-Futuh liderliğindeki daha ılımlı islamcı koalisyonu tercih edecek.

Hürriyet ve Adalet Partisi ise daha islamcı partilerle ittifaka odaklanıyor, yine de bu akımın dışındaki partilerle de görüşecek.

Hürriyet ve Adalet Partisi'nin basın yetkilisi Ahmed Rabi, Daily News Egypt'e seçim ittifaklarından konuşmanın çok erken olduğunu ve henüz parti içinde tartışmaya açılmadığını söyledi. Ancak devlet başkanlığı seçimlerinin gelecekteki ittifakları şekillendirecek yeni bir siyasi manzara ortaya çıkardığını söyledi.

Selefi Nur Partisi, Hürriyet ve Adalet Partisi liderliğindeki bir ittifaka katılmayacağı söylentileri yalanladı.

Parti, Hürriyet ve Adalet Partisi'nin verdiği sözlerin çoğunu, özellikle de Nur Partisi'ne teklif ettiği kabinede koltuk sayısı sözünü tutmamasından dolayı hayal kırıklığı içinde, oysa ki parti, devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Hürriyet ve Adalet Partisi'nin adayı Muhammed Mursi'yi desteklemişti. Parti sözcüsü Yusri Hammad, Daily News Egypt'e bunun partiyi Hürriyet ve Adalet Partisi ile ittifak yapmaktan alıkoymayacağını söyledi.

“Kabinenin kurulmasını ilişkin kamuoyuna açıkladığımız fikirlerimiz var, fakat bu, diğer meselelerde Hürriyet ve Adalet Partisi ile işbirliği yapamayacağımız anlamına gelmez” dedi.

“Bu partinin belirli bir ideolojisi var ve bu ideoloji paylaştıkları müddetçe diğerleri ile seçim ittifakları kurulmasına mani değildir.” diye sözlerine ekledi.

Hammad'a göre genel olarak parlamento seçimleri için ittifaklar meselesi partinin yürütme kurulunda daha çok erken olduğu için tartışmaya açılmadı.

Son seçimlerde muhafazakar islamcı partilerin bir koalisyonuna önderlik eden parti gerçekte de parti lideri Yunis Mehiyun'un devlete ait Ahbar el-Yeum gazetesine cumartesi günü yaptığı açıklamalara göre gelecek seçime kendi başına girmesi daha muhtemel gözüküyor.

Ancak Hammad seçim ittifakları fikrinin üstünü çizmeyi reddetti.

Müslüman Kardeşler'e ve Selefi partilere geçen sene muhalefet eden, çok sayıda koltuk sahibi olmamasına rağmen parlamento içindeki en büyük muhalefet cephesini oluşturan bir liberal ve sol partiler koalisyonu olan Mısırlı Bloğuydu.

Blok, ekonomik liberalizm yanlısı liberal Özgür Mısırlı Partisi, sosyal açıdan liberal, ekonomik açıdan solcu bir ideoloji benimseyen Mısır Sosyal Demokrat Partisi ve solcu Ulusal İlerici Birlik Partisi'nden (Tecammu) oluşuyordu.

Mısır Sosyal Demokrat Partisi bloktan ayrıldı, bloğun diğer üyelerinin laik-islamcı bölünmesi ile daha çok alakadar ve bloğun islamcılara karşı eski rejim yetkililerini desteklemesine yol açan eski rejim-devrim bölünmesi ile daha az alakadar bulduklarını gerekçe gösterdi.

Laik-islamcı çizgilerinde bölünmemiş parti ve gruplar da bulunuyor, her iki yön arasındaki eksiği doldurmayı yeğliyorlar.

“Ilımlı Akım Koalisyonu”, ılımlı islamcı Vasat Partisi, eski ılımlı islamcı devlet başkanı adayı Abdil Munim Ebul-Futuh'un yeni Güçlü Mısır Partisi, Müslüman Kardeşler'den ayrılan hoşnutsuz devrimci gençlerin kurduğu Mısırlı Akımı Partisi, ılımcı islamcı Medeniyet Partisi, merkezci Adalet Partisi, yanı sıra 6 Nisan Gençliği ve Masrina hareketlerinden müteşekkil.

Vasat'ın sözcüsü Amr Faruk'a göre koalisyon sadece bir seçim ittifakı değil, daha ziyade bir siyasi ittifak.

“Biz siyasi bir ittifak kurduk, çünkü seçim ittifakları gördüğümüz gibi genellikle devam etmiyor. Örneğin Nasırcı Kareme Partisi ve Müslüman Kardeşler, karşı ideolojilere sahip olmalarına karşın ittifak yaptıklarını” söyledi Faruk Daily News Egypt'e.

Ilımlı Akım Koalisyonu'nun seçimler temelinde değil, siyasi bir vizyon temelinde kurulduğunu ve bir tarafta Müslüman Kardeşler ve daha radikal islamcıların, bir tarafta liberallerin ve solcuların olduğu siyasi sahnede şimdiki kutuplaşmayı kırmayı amaçladığını sözlerine ekledi.

“Her iki seçenek de ılımlı Mısırlıları temsil etmiyor, fakat önceki seçimlerde Vasat hariç tüm ılımlı partiler pek bilinmiyordu, seçim sonuçlarının böylesine kutuplaşmış olmasının nedeni budur” dedi.

Faruk'a göre koalisyon, sadece seçimlere girmeyi değil, siyasi araştırma merkezleri kurmayı ve bilinçlendirme kampanyaları ve kalkınma projeleri başlatmayı hedefliyor.

Koalisyonu oluşturan grupların üyeleri, Pazartesi günü tüm partilere sunulmak üzere koalisyonun hedeflerini ifade eden bir taslak hazırlamak için Cumartesi bir araya geldi.

6 Nisan hareketi ve Mısırlı Akımı Partisi'nin bu koalisyona katılmasıyla devrimci bir platform üzerine kurulan hiçbir ittifak kalmayacak gibi görünüyor.

Devrimci gençlik, son seçimlerde islamcı, liberal ve solcu parti ve grupların pek mümkün olmayan bir ittifakı tarafından temsil edildi. “Devrim Sürüyor” ittifakı birliğini koruyabildi, ancak oyların yüzde ikisinden daha fazlasını toplayamadı.

İttifak, feshedilen Devrimci Gençlik Koalisyonu, şimdilerde ılımlı koalisyonuna katılan Mısırlı Akımı Partisi, eski milletvekili Amr Hamzavi liderliğindeki liberal Mısır Özgürlük Partisi, yanı sıra Sosyalist Halk İttifak Partisi ve Mısır Sosyalist Partisi'nden müteşekkildi. Sosyalist Halk İttifak Partisi ve Mısır Sosyalist Partisi, tek bir sosyalist partide birleşme kararı aldılar.

Bu gelişmeler, “Devrim Sürüyor” ittifakına katılanların çoğunun ya diğer koalisyonlara girdiğini ya da hep birlikte olmayı bıraktığı anlamına geliyor, haliyle de ittifakın bittiği anlamına geliyor.

Ancak devrimci partiler için umut tükenmiş değil. Nobel ödüllü Muhammed El-Baradey liderliğinde yeni kurulan Dustur (Anayasa) Partisi, siyasi yelpazenin genelinden devrimci gençliği toplamaya hizmet edecek geniş kapsamlı bir “büyük çadır” partisi olmayı amaçladığını söylüyor. Parti üyeleri arasında birçok tanınmış liberal, solcu ve hatta selefi simalar bulunuyor.

Mısır Sosyal Demokrat Partisi bile şimdilerde ya bir koalisyonla ya da tam bir birleşme ile Düstur'a katılmaya önem veriyor.

Mısır'da ingilizce yayınlanan Daily News Egypt gazetesinden kizilbayrak.net tarafından çevrilmiştir.