“Meydanı onlara bırakmayacağız!”

  • Arşiv
  • |
  • Kültür-Sanat
  • |
  • 28 Temmuz 2012
  • 10:34

(28.07.12) - 3-4-5 Ağustos’ta gerçekleştirilecek Mamak 9. Kültür-Sanat Festivali öncesinde, Mamaklılarla konuştuk.

- Festivale daha önce katıldınız mı? Festival hakkında neler söylemek istersiniz?

Orhan Namlı (Esnaf): Festivalin her sene yapıldığını biliyorum. Sürekli bir katılımım olmadı ama yarım saat-bir saat uğradım işimden kaynaklı. Bu tür festivaller Mamak halkı için bence iyi. Mamak halkıyla birlikte katılım sağlamak onlarla kaynaşmak açısından önemli. Ama önemli olan bu katılımı çoğaltmak için onlara daha değişik yollarla ulaşmak gerekiyor. Çok olumlu buluyorum ama bazı eksiklikleri de yok değil.

“İnsanlar duyarlı hale getirilmeli”

- Ne gibi eksiklikler var?

- Mamak halkının çoğunluğunu katamadığımız için eksiklik olabiliyor. Halkın ilgisini çekecek birtakım oyunlar, birtakım müzik şenlikleri ya da daha farklı, yeni bir şeyler bulamamamızdan kaynaklanabilir. Her insan bu eksiklikleri tamamlamak için bir şeyler ortaya koyabilir. Şimdi insanlar devrimci faaliyetlerde genellikle 1980’den bu yana uzak tutulmaya çalışılıyor. Bu faşizmin, devletin insanlar üzerindeki baskısı ve bu baskı sonucunda insanlar devrimci faaliyetlerden, kültür şenliklerinden özellikle geri durmaya çalışıyor. Şimdi ilgisini çekmemek diye bir şeyi konuşuyoruz ya iyi bir müzik grubu getirdiğimizde toplanabiliyoruz, insanları da toparlayabiliyoruz. O müzik grubunu dinliyor insanlar ama sonra sizin bu insanlarla ilişkiniz devam edebiliyor mu? Onlarla evlerinde birtakım sorunları konuşabiliyor musunuz? İnsanları bu tür festivallere çekmenin amacı, insanlarla kaynaşmayı, onlarla birlikte olmayı gerektiriyor. Daha geniş çaplı sorunları onlarla birlikte çözebilmek ve onları harekete geçirebilmek amacı da olmalı. Ama demek ki yalnızca  grupları, oyunları, eğlenceleri izleyip gidebiliyor.

Festivallerin amacı Türkiye’nin sorunlarını gündeme getirmek. Festivali yapmak için yapmak hiçbir anlam taşımıyor. Şimdi benim ya da sadece duyarlı insanların bu festivale katılması ne gibi bir katkı sağlayacak. Zaten bu duyarlı insanlarla iletişimimiz var, birtakım faaliyetlerimiz oluyor. Önemli olan duyarlı olmayan insanların festivale katılımını sağlamaktır. Festival bir müzik şöleni, tiyatro şenliği, eğlence yeri değil. Türkiye’nin ve insanlarımızın sorunlarını kültürel ve sanatsal bir şekilde insanlara anlatmak. Ben böyle düşünüyorum. Herkes böyle algılıyor mu temel sorun bu. Devletin sınırları dışındaki kültürel çalışmalara katıldığı için, devrimci mücadele verdiği için tutuklananlar var. Grup Yorum’a yönelik baskılar biliniyor. Yine festivallerin ardından yapılan operasyonlar var. Sizin de arkadaşlarınız tutuklandı. 

Mehtap Namlı (Esnaf): Festivale daha önce hiç katılmadım ilk defa bu sene katılacağım. Sesimizi daha geniş kesimlere duyurmak açısından bence çok güzel festival. Önceden Tuzluçayır küçük Moskova diyorlardı. Ama artık öyle bir şey kalmadı. Birlik, beraberlik açısından bence çok iyi olacak. Meydanı onlara bırakmadığımızı göstereceğiz. Bizim insanımızda artık değişti. Kimse birbirine güvenmiyor. Birliğe o kadar çok ihtiyacımız var ki ama biz birbirimize düşman kesiliyoruz. Umarım güzel geçer festival. Katılanlar da bu duygularla katılır. Mesela benim eşim şiir yazmayı çok sever. Bu yoğunluğa girdikten sonra şimdi okumakla yetiniyor. Kendi içimizde kalıyor bazı şeyler. Kültür Evi’ni de ailece tanıyoruz. Çok memnunuz. Oğlum evde çok kitap okumuyor ama oraya geldiğinde ne yapıyorsunuz bilmiyorum. Orada var bir şey. Günde 30-40 sayfa okuyor.

“Festival sonrasına taşınmalı”

Gülseren Yıldırım (Ev kadını): Festival çok güzel geçiyor. Çalışmalar da gayet iyi ve verimli oluyor. Ancak bu festival sonrasına çok taşınamıyor. Alana gelen emekçiler politikleştiriliyor. Ancak sonrasında onlarla daha sıkı ilişki kurmak gerekiyor. Yıllardır festivaller yapılıyor, katılım iyi oluyor, etkinlikler çok güzel geçiyor. Geçen yıl anketler yapıldı mesela. Sonrasında kaç kişiyle görüşüldü? Ne kadarından verim alındı? Hemen hemen hiçbirinden. Bence sıkıntı orda. Festival iyidir, hoştur, güzeldir tamam da sonrasına bakıyorum ben açıkçası. Oraya gelen kitleleri politikleştirememenin verdiği sıkıntıya bakıyorum. 1. Festivalden beri katılıyorum ben. Yani şöyle belki 1-2 tane kaçırmışımdır. Böyle bir etkinliğin yapılması gerekiyor. Böyle bir etkinliği İşçi Kültür Evleri’nin yapması da çok güzel bir şey. Böyle bir festival ya da böyle bir etkinlik diğer örgüt-parti-derneklerde göremiyorum açıkçası. Gerçekten de hitap etmesi gereken kitlelere hitap ediyor mu? Kesinlikle evet. Gelen insanlardan görüyorum bunu. İşçilere-emekçilere, en kadınlarına hitap ediyor. Bence yapılmalı ve devam ettirilmeli. Söylemek istediğim şey sonrası için. Yoksa kesinlikle doğru bir etkinlik olduğunu düşünüyorum ve gerçekten de etkinlikler çok güzel, aktif geçiyor. Alanda her şey çok iyi. Süreç insanlara düşünmemeyi öğretiyor. İnsanlar buna göre davranıyor. İşçi Kültür Evlerini eleştirmek anlamında söylediğim bir şey değil. Süreç böyle ilerliyor. Üzüldüğüm nokta bu. Bu emek harcanıyor ama tatmin edici bir sonuç elde edilemiyor. Geçen sene benim yaptığım anketlerde hep iyi şeylerle karşılaşıyorum, eleştiren görmedim. İnsanlar memnun ayrılıyorlar festivalden, özellikle emekçi kadınlar. Emekçi kadınlarla ilgili çalışmalardan bahsettiğimizde destekleyebileceklerini falan söylediler.

Kızıl Bayrak / Mamak