İzmir’de “demokrasi, sosyalizm ve anayasa” semineri

  • Arşiv
  • |
  • Sol Hareket
  • |
  • Eylem ve etkinlikler
  • |
  • 03 Eylül 2012
  • 05:34

(03.09.12) - İzmir’de yaz dönemi boyunca sınıf devrimcileri tarafından örgütlenen “sınıf seminerleri” dizisinin son sunumu 2 Eylül Pazar günü gerçekleştirildi. Süreç boyunca çeşitli başlıkların Marksizm ışığında ele alındığı toplam 7 seminer gerçekleştirildi. Bu seminerlerden sonuncusu olan “demokrasi, sosyalizm ve anayasa” başlıklı seminer Çiğli İşçi Kültür Sanat Evi Derneği’nde saat 17.00’de başladı.

“Demokrasi, sosyalizm ve anayasa” başlıklı seminer öncelikle demokrasi sorununa kısa bir değinmeyle başladı. Sınıf devrimcilerinin “demokrasi” mücadelesine bakışları Lenin’den ve de komünist hareketin metinlerinden yapılan alıntılarla hatırlatıldıktan sonra anayasa metninin materyalist dünya görüşü içerisinde nasıl ele alınması gerektiği üzerinde duruldu. Bu çerçevede anayasanın idealist bir bakış açısıyla toplumu düzenlemek amacıyla kaleme alınmış bir metin olmadığı, toplumsal üretim ilişkilerinin sonucu birtakım düzenlemelerin kendini dayatarak metinleştiği çeşitli örneklerle ifade edildi. Demokratik hakların devlet eliyle anayasa yazılıp verilmeyeceği, ancak mücadele sonucu dişe diş koparılan hakların anayasa metninde yer bulabildiği belirtilerek bunun da uygulanıp uygulanmayacağı ve de güvencesinin yine sınıf mücadelesi ve devrim olduğu vurgulanarak anayasal hayallerin ancak bu bakışla ortadan kalkabileceğinin altı çizildi.

Bu noktada teorik planda ortaya çıkan ve belirli reformist çevrelerce günümüzde de kendi anayasal parlamenterist hayallerine dayanak olarak sunulmak istenen birçok formülasyon Ekim Devrimi deneyimleri örneklerinden yola çıkılarak cevaplandırıldı.

Bugün gündemde Kürt sorunu ve Suriye’ye emperyalist işgalin olduğu ve bu çerçevede anayasa tartışmalarının gündemden düştüğü belirtilerek referandumdan bugüne politik atmosfer özetlendi. Bu anlatım içerisinde anayasa metninin bir hükmünün olmadığı sonucunu, özellikle Kürt sorunu noktasında AKP hükümetinin içerisinde olduğu acizliğinin ortaya çıkardığı tespiti yapıldı.

Son olarak devrimci güçlerin referandum çalışması sürecinde ortaya attıkları sosyalist anayasa tartışmalarına değinildi. Bu çerçevede anayasa sorununa Marksizm-Leninizm ışığında bakamamanın sonucu olarak, bugünden yarına sosyalist anayasa taslakları hazırlamanın gerçekçi olmadığı ifade edildi. Bu noktada Ekim Devrimi sonrası ortaya çıkan anayasa tartışmaları ve gelişen süreç örneklendirildi.

Sınıf devrimcilerinin anayasa sorununa Marksizm ve Leninizmin ilkelerinden bakacağı ancak bu sorunun taktik bir sorun olduğu verili durumların gözetileceği vurgusuyla bağlanan seminer devrimci teori, devrimci örgüt ve devrimci sınıf diyalektiğine dikkat çekilmesiyle son buldu.

Akıcı ve canlı bir anlatımla sunulan seminer ilgiyle dinlendi. Seminerin ardından soru cevap bölümünde özellikle Kürt hareketinin anayasa tartışmaları üzerinde duruldu. Seminerin ardından sınıf seminerlerinin toplamına dair yapılan kısa bir kapanış konuşmasıyla program sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir