(01.02.13) - SES İzmir Şube yönetici ve temsilcilerinin sürgün edilmesi, İzmir'de yapılan eylemle protesto edildi. Sürgün kararının sendikalara yönelik baskının bir parçası olduğuna dikkat çekilerek, uygulamanın geri alınması talep edildi.
SES İzmir Şube Başkanı Dr. Veli Atanur ve kurum temsilcileri, görev yaptıkları Merkez 11 no'lu Acil Sağlık Hizmetleri Birimi'nden istekleri dışında 01.02.2013-31.07.2013 tarihleri arasında başka birimlere geçici görevlendirme adı altında sürgün edilmişlerdi.
Sürgün kararına karşı İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde bugün basın açıklaması ve oturma eylemi gerçekleştirildi. Sürgün kararına karşı yapılan eylemde basın açıklamasını SES İzmir Şube Sekreteri Ahmet Ulaşoğlu okudu. Bir yanda toplumsal barış görüntüleri verilirken bir yanda istek dışı yer değiştirmelerle sendikalar üzerinde baskıların sürdürüldüğüne dikkat çekilen açıklamada yaşanlar için şunlar söylendi:
“Kamu hastanelerinin CEO’lara teslim edildiği, kamu – özel ortaklığı adı altında ülke tarihinin en büyük yolsuzluk ve talanına hazırlanıldığı, kabine değişikliği ile vitrinlerin değiştirildiği bir dönemde başta SES İzmir Şube Başkanımız Dr. Veli ATANUR olmak üzere istekleri dışında üyelerimizin ve kurum temsilcilerimizin görev yerleri değiştiriliyor. Osmanlı'dan bugüne adeta bir gelenek haline gelen bu uygulamanın tek bir adı vardır: SÜRGÜN!”
Sürgün uygulamasının baskı ve sindirme aracı olarak yıllardır süregelmiş bir politika olduğu belirtilen açıklamada, sendikaların toplumsal mücadeledeki aktif rolünün, emekçilerin hak mücadelesindeki öneminin altı çizildi. Sendikaların saldırılar karşısındaki gerekliliğine vurgu yapılarak şunlar söylendi:
“Çünkü bizler onların kamuyu talan eden, sağlık hizmetlerini paraya endeksleyen ve kamu sağlık kuruluşlarını hem içerden hem dışarıdan özelleştiren politikalarına hep karşı durduk. En çok da buna öfkelendiler. Onlar 'IMF, DB' dedikçe bizler 'toplum' dedik, 'halk' dedik. Onlar 'özelleştirme' derken biz ısrarla 'kamulaştırma' istedik. Onlar tüm çalışanları kölelik koşullarında güvencesiz çalıştırmak istedi bizler ise kadrolu, güvenceli çalışma, insanca yaşanacak bir ücret.”
Sürgün kararının tüm sendikalara yönelik baskıların bir parçası olduğu, bu duruma karşı emek ve meslek örgütlerinin ortak davranacağı belirtildi. Açıklama sürgün karanın kaldırılması çağrısı ile bitirildi.
Sürgün kararına karşı yapılan eyleme SES İzmir Şube üyeleri, KESK İzmir Şubeler Platformu adına İsmail AKYOL, DİSK Ege Bölge Temsilciliği adına Naci Çetin, TÜRK-İŞ Bölge Temsilciliği adına Tuncay Kireçkaya, TMMOB İKK temsilcisi Ferdan Çiftçi ve İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu katıldı.
Katılımcı kurum temsilcileri söz alarak birer konuşma gerçekleştirdiler. Konuşmalarda, SES İzmir Şube başkanı Dr. Veli Atanur'a, kurum temsilcilerine ve sağlık çalışanlarına yapılan haksız ve hukuksuz uygulamaların başta SES olmak üzere tüm emek ve meslek örgütlerine yapılan bir baskı olduğu, bu uygulamaların durdurulup, çözüm bulununcaya kadar emek ve meslek örgütlerinin her türlü eylem ve etkinliğine destek olunacağı dile getirildi.
Konuşmaların ardından eylem bitirildi.
Kızıl Bayrak / İzmir