İşçiler hakları için eylemde

  • Arşiv
  • |
  • Dünya
  • |
  • 22 Ağustos 2012
  • 11:58

(22.08.12) – Dünyanın dört bir yanında kapitalist krizin etkileri artarken işçiler de eylem ve direnişlerle bu saldırılara yanıt veriyor. Kamboçya'dan İtalya'ya, Güney Kore'den Nijerya'ya güvenceli çalışma ve insanca yaşam talepleri yükseltiliyor.

Kamboçya'da kadın işçilerin grevi sürüyor

Kamboçya'da Ocean-Garment fabrikasında çalışan 2.500 kadın işçi bir hafta önce başlattıkları grevlerini sürdürüyorlar. Kadın işçiler kendilerine cinsel tacizde bulunan bir menajerin işten atılmasını talep ediyorlar. Pazartesi günü 2.500 kadın Phnom Penh'de Sosyal Bakanlığı'na yürüdü. Kadınları polisin özel timleri durdurdu.

Ocean Garment, aralarında GAP moda zincirinin de bulunduğu birçok tekel için giyim ve ayakkabı üretiyor.

Sri Lanka elektrik işçilerinin grevi bitti

Sri Lanka'da elektrik idaresinde çalışan 15 bin işçinin grevi 1 hafta sonra sona erdi. İşçiler grevlerini bir komisyonun yüzde 20 ücret artışı talebini inceleme sözü vermesi üzerine bitirdiler. Sendikanın talepleri arasında özelleştirmelere son verilmesi ve 5 bin taşeron işçinin kadrolu olarak işe alınması da bulunuyor.

Vietnam'da köylülerin işgal eylemi

Vietnam'ın kuzeyindeki Ha Tinh kentinde yüzlerce köylü hükümet binasını işgal ederek binayı tahrip ettiler. Köylülerin öfkesi, bir komşularının topraklarından sürülmek istenmesine karşı direnmesi sonucu gözaltına alınması ile başladı.

Bu tarz direnişler son dönemlerde sık sık yaşanıyor. Resmi olarak Vietnam'da tüm topraklar devlete ait. Devlet bu toprakları kullanması için köylülere 20 seneliğine kiralıyor. Özellikle uluslararası tekeller bu toprakları kendi çıkarları doğrultusunda kiralamak için baskı yapıyorlar.

İtalya'da çelik işlerinin eylemleri sürüyor

Taranto'da İLVA çelik fabrikasında çalışan işçilerin, fabrikalarının kapatılması kararına karşı eylemlilikleri sürüyor. Geçtiğimiz hafta sonu 2 saatliğine iş bırakan işçiler fabrikanın çevresindeki yolları işgal etmişlerdi.

Fabrikada örgütlü olan FIOM ve UILM sendikaları doğanın ve insan sağlığının korunması kadar işyerlerinin de korunması için mücadele ettiğini belirtiyor.
Fabrikanın, Dioxin salınımı nedeniyle çevrede yaşayan çok sayıda kişinin hastalanarak ölmesi nedeniyle mahkemece kapatılması kararı alınmıştı.

Güney Kore'de lastik işçilerinin grevi

Güney Kore'de Gwangju kentinde araba lastiği üreten Kumho Tire tekerlek tekelinde çalışan 3.100 işçi cuma günü greve gitti. İşçiler bir aydan bu yana uyarı grevleriyle daha fazla ücret, işten atılan arkadaşlarının yeniden işe alınması ve taşeron işçilerin de süresiz işe alınmasını talep ediyorlardı.

Nijerya'da uranyum madenlerinde grev

Nijerya'da uranyum madenlerinde çalışan işçiler daha iyi çalışma ve yaşam koşulları talep ederek süresiz greve gittiler. Arlit şehrinin yakınındaki Somair Maden ocağı, Fransız enerji tekeli Areva'ya ait ve yıllık 2 bin ton uranyum üretiyor. Madende bin işçi çalışıyor.