İşçi ve emekçiler festivale çağırıyor...

  • Arşiv
  • |
  • Kültür-Sanat
  • |
  • Etkinlik
  • |
  • 02 Ağustos 2012
  • 05:01

(02.08.12) - 3-4-5 Ağustos'ta gerçekleştirilecek 9. Mamak Kültür-Sanat Festivali öncesinde görüşlerini aldığımız işçi ve emekçiler geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilen festivalleri değrelendirdiler. Festivalin önemine vurgu yapan emekçiler, bu seneki etkinliklere de katılım çağrısında bulunuyorlar.

Çetin Gül (Belediye işçisi): Mamak Kültür-Sanat Festivali'ne daha önce katıldım. Bu sene "İşçilerin birliği, halkların kardeşliği" şiarıyla yapılan festivali işçilerin birliğini sağlamak için örgütleyici olarak görüyorum. İşçilerin haklarının onlara hatırlatıldığı bir festival. Ben şahsım adına söylüyorum burada gerçekten bilgileniyorum. Festival üç gün sürüyor ve bu üç gün boyunca kültürel ve sanatsal yönden çok etkileyici şeyler yapılıyor. Sadece tanınmış kişilerin değil devrimcilerin de sanatsal üretimleri, tiyatroları, şiirleri, müzikleri hem izlenmeye değer hem de işçi sınıfının bunları izleyerek de bilgilendiğini düşünüyorum. Sadece işçi sınıfının değil güncel olayların da üzerinde durulduğunu, kardeş halklarla dayanışmanın yükseltildiği, kendileri üzerinden yapılan politikaların neler olduğunu öğrendiğini görüyorum. Kitlelerin kalabalık olduğunu gördükçe de bu festivallerin çok yararlı olduğunu ve sürekli yapılması gerektiğini düşünüyorum. Festivallerin örgütlenme aşamasında bulunmadığım için ne gibi eksiklikler var bilemem ama bana ne kattığını anlatabilirim. Bu açıdan baktığımda festivalin bana kazandırdıkları var. Mamak bölgesindeki halkın yoksulluk çektiğini, açlıkla yüzyüze kaldığını görüyoruz. Mamak halkının bu festivale katılımı yüksek oluyor. Önemsemelerindeki en büyük etken kendi yaşamlarından birşey bulmalarıdır. Kendilerinin nasıl mücadele etmesi gerektiğini görüyorlar. Mamak halkı kendini bulduğu için bu tür festivallere katılıyor ve destek veriyor. Buradan da kendisini kültürel açıdan eğitmiş bir halk var. Bunların da bu festivaller sayesinde kendilerini ilerlettiğini düşünüyorum. Çünkü festival 9. kez yapılıyor ve gelenekselleşti. Halk da bu festivalin neden yapıldığını ve kimin için yapıldığını çok iyi biliyor. Bunun için Mamak halkı bu konuda tutumunu sergiliyor. Ama festivalin Mamak'ın dışına çıkması gerektiğini düşünüyorum.

Hülya Karabudak (Ev kadını): Ben de festivale daha önce birçok kez katıldım. İnsanları bir araya getirdiğini düşünüyorum. Çünkü katıldığım festivallerde katılım oldukça yüksekti. İşçi Kültür Evi'ni başka etkinliklerinden de tanıyorum. Mahallede bir yozlaşma var. Festival bu konuda etkili olmaya çalışsa da mahalle devletin özel politikalarıyla yozlaşma devam ediyor. Sadece festivalle bu yozlaşmanın önüne geçilemez. Evlere tek tek gidilerek iletişime geçilmesinin daha etkili olduğunu düşünüyorum. Birebir ilişkiler geliştirilmesi gerekiyor. Bu yolla yalnızca festivale değil Kültür Evi'nin çalışmalarına da katılım artacaktır. İşçi kesimi de var ama daha çok ev hanımı var. Çalışan kesimin evleri akşamları, ev hanımlarının evleri de gündüz ziyaret edilerek ilişkiler ileri noktaya taşınabilir. Buraya direk çağırdığın zaman gelmezler. Biz bunu birlikte yapacağız dediğiniz zaman daha sıcak ilişkiler kurulur ve daha iyi sonuçlar elde edilir. Daha çok katılım, sahiplenme olur. Bu sahiplenmeyi sağlamak lazım. Sonuçta herkese soruyoruz; destekliyoruz diyorlar ama bir alana çıktığımızda üç beş kişi ancak görünüyor. Devlet öyle birşey yapıyor ki resmen insanların beynini yıkıyor. İnsanlar etkinliklere sadece müzik dinlemek için geliyor. Bu da bir yozlaşmadır. Yozlaşmaya karşı emekçilerle birlikte örgütlemek gerekir bu festivali.

Fadime Karaguş (Ev kadını): 8 senedir festivale katılıyorum. Daha önceki festivaller çok güzeldi. Festivale katılım iyi oluyor, etkinlikler de çok güzel oluyor. Ben eksiklik var diyemem çünkü Kültür Evi ne gerekiyorsa onu yapıyor zaten. Bunun karşılığını da alıyor.

Cuma Aydın (İnşaat işçisi): Ben çalışıyorum, emekçiyim, inşaat işçisiyim. Daha önce festivale katıldım. Festivalleri çok beğeniyorum. Çok güzel geçiyor. Festivalin eksikliği yok gerekeni yapıyorsunuz bence. İşçi Kültür Evi'ni de biliyorum. Çalışmalarını ve etkinliklerini takip ediyorum.

Mahmut Kahraman (İşçi): Mamak İşçi Kültür Evi'nin düzenlediği festivale birkaç kere katıldım. Mamak bölgesinde genel anlamda buradaki sosyal faaliyetlerden en iyisini olduğunu belirtmek gerekiyor. Gerçekten bu böyle. Konuşmacılar da içeriği dolu şeyler söylüyorlar. Bu festivalin daha yaygınlaştırıp geliştirilmesi konusunda herkesin üzerine düşen görevler var. Herkesin kendi çevresiyle birlikte katılmasını, katkı sunmasını, destek olmasını isteriz.

Kızıl Bayrak / Mamak