HDK: Görüşmelere taktiksel yaklaşılmamalı

  • Arşiv
  • |
  • Ulusal sorun
  • |
  • Düzen cephesi
  • |
  • 09 Ocak 2013
  • 17:56

HDK bileşenleri İmralı’da yapılan görüşmelerle ilgili Hükümet’i uyardı, “taktik ve geçici hesaplardan uzak durulmasını” istedi. HDK olarak çözüm için inisiyatif almaya hazır olduklarını da açıkladı.


Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu ve HDK bileşeni siyasi partiler, Meclis'te düzenledikleri basın toplantısında İmralı sürecini değerlendirdi.

Basın toplantısına BDP milletvekilleri Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü, Erol Dora, İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Yavuz Önen, DSİP Genel Başkanı Doğan Tarkan, SP Genel Başkanı Mustafa Kahya ile HDK Yürütme Kurulu'ndan Gülistan Aydoğdu ve Hatice Altınışık katıldı.

KÜRKÇÜ: ÖNEMLİ BİR ADIM

Ortak açıklamayı yapan HDK Yürütme Kurulu üyesi ve BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, müzakere sürecinin Kürt sorununun çözümünün başlangıcı olduğunu belirtti. Süreci, "önemli bir adım" olarak gördüklerini belirten Kürkçü, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ı tecritle susturma, BDP'yi tutuklamalarla engelleme ve Kürt özgürlük hareketini imha uygulamalarıyla etkisiz kılma hesaplarının tutmadığını, başarısızlıkla sonuçlandığını vurguladı.

30 yıldır yaşanan acıların ve ödenen bedellerin herkese çok şey öğrettiğini söyleyen Kürkçü, "Kürt sorununun barışçı ve demokratik çözümü için diyalogun gerekliliğinin, kalıcı ve anlamlı bir sonucun ancak müzakereler başlatılarak ve demokrasi yönünde adımlar atılarak elde edileceğinin devlet aklı tarafından da anlaşılmış olduğunu ummak istiyoruz" dedi.

'HDK ÜZERİNE DÜŞENİ YAPACAK'

"AKP Hükümeti 2014'teki seçimlere yönelik geçici bir rahatlama taktiği içindeyse, bundan sadece kendisi değil, Türkiye halkları da büyük zarar görür" uyarısında bulunan Kürkçü, bu tür hesap ve taktiklerden uzak durulmasını istedi. Barışın önemine vurgu yapan Kürkçü, bunun için halkların devreye girmesi, iki halkın, Türkiye'deki halkların birbirine yakınlaştırılması için HDK'nin üzerine düşeni yapacağının altını çizdi.

Barış için Türkiye'nin batısında da güçlü bir kabulün yükseltilmesi gerektiğini belirten Kürkçü, Kürt halkının taleplerinin çok net olduğunu vurguladı. Kürkçü: "AKP Hükümeti barış ve çözüm konusunda niyetli ise biran önce güven artırıcı adımlar atılmalı" dedi, barış ve demokrasi güçlerinin desteklediği taleplerin hızla karşılanmasını istedi.

'SAVAŞIN NE OLDUĞUNU BİLENLER, BARIŞI ASLA SABOTE ETMEZ'

Kürkçü, yasal ve anayasal alanda, yargısal ve idari konularda yapılacak demokratik düzenlemeler ve çalışmaların AKP Hükümeti'nin yaklaşımını göstereceğini belirtti, şu talepleri sıraladı:

-Anayasal garanti altına alınmış eşitlik; yasal alanda eşitlik koşullarını geliştirecek düzenlemeler; eşitlik ve özgürlük üzerine inşa edilecek bir barış, toplumlar arasındaki köprülerin daha sağlam ve kalıcı kurulmasını sağlayabilir.

-KCK adlı operasyonlarla tutuklanan binlerce BDP'li üye ve yönetici, belediye başkanı ve seçilmiş milletvekilleri serbest bırakılmalıdır. Anadilinde eğitim için adım atılmalı, anadilinde savunmanın önündeki engeller kalkmalıdır.

-Seçim Yasası'ndaki yüzde 10 barajı kaldırılmalı, Siyasi Partiler ve Seçim Yasaları demokratikleşmelidir.

-Diyalog yolunun açılması önemlidir. Ancak görüşmeler kapalı kapılar ardında yapılan, ne olduğunu ve nasıl bitirileceğini bilmediğimiz biçimde sürdürülmemelidir.

Küçük politik hesaplarla milliyetçilik yarışına girecek olanları, müzakereci çözüm sürecini baltalamak isteyenleri toplumu yanıltan ve gerçeklerle ilgisi olmayan yorumlara başvuranları vicdanımızın sesi ve yüreğimizin gücüyle ikna edeceğiz.

Çünkü savaşın ne demek olduğunu iyi bilenler, acıları ve kayıpları yaşayanlar barışı asla sabote etmezler."

'BARIŞ İÇİN ÇABA HARCAMAYA TALİBİZ'

Görüşmelerin gerçek barışa dönüşebilmesi için HDK olarak inisiyatif alma konusunda kararlı olduklarını yineleyen Kürkçü, "Çok çaba harcanması gereken bir süreç. Bu çabaya talibiz. Ortak gelecek ümidini yeniden yeşertmek bakımından bu çabaları göstermeye hazırız" dedi. Karşılıklı, şüphe ve nefret dilinin sona erdirilmesini isteyen Kürkçü, "deyim yerinde ise demir çarıkla Türkiye'nin dört bir yanını gezip, barışın gerekliliğini anlatmalıyız. Ortak yaşam iradesini kurup, barışın sağlanması konusunda her türlü çabayı göstermekte kararlıyız" diye konuştu.

Sürecin uzun olduğunu söyleyen Kürkçü, Türkiye'nin birçok önemli sorunu olduğunu, ancak herkesi kanatan bu sorun çözülmeden diğer sorunların çözülmesinin mümkün olmadığını vurguladı, "ortak geleceğimizle ilgili yürüyüşün başlangıcı bu" dedi.

'HDP'YE BÜYÜK SORUMLULUK YÜKLÜYOR'

HDP Eş Genel Başkanı Yavuz Önen de HDK ve HDP'nin organizmaya dönüşüp, örgütlenmeye başlamasıyla, görüşme sürecinin başlamasının aynı sürece denk gelmesinin kendilerine önemli görev ve sorumluluk yüklediğini ifade etti.

Sürecin uzun soluklu ve karmaşık olacağını söyleyen Önen, "Tek başına bir muhatabın çözemeyeceğinin bilinciyle, ne yapabiliriz diye elimizi taşın altına sokmaya hazırız" dedi.

Sürece olumsuzluk yüklemeden, ancak çok da hayallere kapılmadan hazırlanılması gerektiğini belirten Önen, yaşanan süreçleri hatırlattı, "Köprünün altından da çok sular aktı. Kimse kimseyi oyalamayacak, aldatamayacak gibi görünüyor. Bu büyük bir şanstır" dedi.

'HDK HALKLAR İÇİN BARIŞ İSTİYOR'

HDK Yürütme Kurulu Üyesi ve BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, sürecin müzakere süreci olabilmesi için Öcalan'ın koşullarının uygun hale getirilmesi ve görüşmelerin daha açık yürütülmesi gerektiğini belirtti.

HDK'nin, Türkiye halkları için barış talebini yükselttiğini söyleyen Tuncel, "Bizim yolumuz bellidir. Eşit haklar ve özgürlüklerdir. Hükümetin ne yapmak istediğini bilmiyoruz" dedi.

ANF / 09.01.13