G. Afrika: Polisten grevci tarım işçilerine operasyon

  • Arşiv
  • |
  • Afrika
  • |
  • 09 Ocak 2013
  • 17:03

Güney Afrika'nın şaraplık üzüm üretim bölgesi Western Cape'de greve giden işçileri dağıtmak için polis, kauçuk mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandı.

Tarım işçileri Cape Town dışındaki De Doorns yöresindeki yollarda barikat kurup polise taşlı saldırıya girişmişti. Güvenlik güçlerinin sözcüsü Andre Traut, Western Cape bölgesindeki operasyonlarda özel birimlerin görevlendirildiğiniş ve 50 kadar protestocunun gözaltına alındığını duyurdu.

Üzüm toplayan ve ambalajlayan işçiler günlük ücretlerinin iki kat artırılarak 17 dolara çıkarılmasını istiyor.

Reuters ajansının aktardığına göre, genelde mevsimlik çalışan işçiler günde 8 dolarlık ücretle yaşayamadıklarını söylüyor. Üç çocuk annesi Lena Lottering, okulların açılmak üzere olduğunu ve okul forması alacak parası olmadığını anlatıyor.

47 yaşındaki Aubrey Louw da, 1970'lerden bu yana bağ ve tarlalarda çalıştığını, o zamanlar günde 45 rand (5 dolar) alırken şimdi 65 rand aldıklarını ve 150 rand istediklerini söylüyor ve toprak sahiplerinin tarım işçilerine daha fazla para verecek yerde, güvenlik görevlisi kiraladıklarını ve yeni otomobiller aldıklarını belirtiyor.

Bağlarda grevi önlemek amacıyla işçi sendikalarıyla işveren temsilcileri arasında süren görüşmeler hafta başında başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Tarım İşçileri Birliği Genel Sekreteri Nosey Pieterse, "Apaçık ırkçılık ve beyaz küstahlığıyla karşılaştık." dedi.

Güney Afrika'da beyaz azınlık yönetiminin sona ermesinden 18 yıldan fazla geçmiş olmasına rağmen, işçi-işveren ilişkilerinde sık sık ırksal gerilimlere tanık olunuyor.

Tarımsal alanların çoğu hala beyazların elinde, tarım işçileri ise genellikle siyahlar.

Muhabirler, Güney Afrika'da milyarlarca dolarlık şarapçılık üretiminin yapıldığı ve aynı zamanda gözde bir turizm bölgesi olan Cape Town'da toplumsal eşitsizliğin açıkça görüldüğünü kaydediyorlar.

De Doorns bölgedesinde en yüksek kaliteli üzümler yetiştiriliyor.

Güney Afrika, geçen yıldan bu yana, yasa dışı grevlere sahne oluyor.

BBC Türkçe / 09.01.13