Fransa’da demir çelik sanayiinin kaderi yine belirsiz

  • Arşiv
  • |
  • Avrupa
  • |
  • 02 Aralık 2012
  • 08:32

Fransa’da aylardan bu yana geleceği tartışma konusu olan demir çelik devi ArcelorMittal ile hükümet arasında anlaşma sağlanması tartışmaları bitirmedi. Sendikaların işçi kıyımına son verilmesi için geçici de olsa kamulaştırılmasını istediği şirket işten çıkarmalardan vazgeçmek zorunda kalırken, bazı yatırımlar vaadiyle yine galip gelen taraf oldu.

Fransa’nın Loren bölgesinde demir-çelik sanayisinin son kalelerinden olan ArcelorMittal’e bağlı Florange işletmelerinde 600’den fazla işçinin son verilmek istenmesi ile başlayan gerginlik, Cumartesi varılan anlaşma ile kısmen de olsa duruldu. ArcelorMittal, hükümet ile iki aydır devam eden müzakereler sonunda, işten çıkarmaların olmayacağı vaadinde bulunarak geri adım attı. Şirket, beş yıllık süre içinde en az 180 milyon Euro yatırım yapacağını da taahhüt etti.

Ancak müzakereler sonunda ArcelorMittal, Florange’daki dev fırınlarda çelik üretimi yerine çelik ürünleri üretimi yapılmasını öngörüyor. ArcelorMittal’in böylelikle müzakerelerden daha karlı çıktığı yorumları yapılıyor.

İŞÇİLER HAYAL KIRIKLIĞI YAŞIYOR

Hükümet ile ArcelorMittal arasında anlaşma sağlanmasına rağmen, sendikalar ve demir-çelik çalışanları ortaya çıkan sonuçtan memnun değiller. Cumhurbaşkanı François Hollande’ın seçim kampanyasında dahi önemli bir rol oynayan ArcelorMittal krizine, ilk başlarda çözüm olarak kamulaştırma fikri ortaya atılmıştı. Sanayi Bakanı Arnaud Montebourg da uzun süre ArcelorMittal’ın geçici olarak kamulaştırılmasını savunmuş ve çalışanlarda kısmen de olsa umut ışığı olmuştu.

Montebourg, geçtiğimiz Salı günü verdiği bir demeçte, “Mittal şirketini Fransa’da istemiyoruz” diyerek, Arcelor’un millileştirilmesinin hükümetin esas niyeti olduğu imajını vermişti.

Başbakan Jean-Marc Ayrault’un açıkladığı anlaşma şartlarında kamulaştırılmadan bahsedilmemesi, 20 bini aşkın şirket çalışanını hayal kırıklığına uğrattı. Sendikalar, 2006 yılında Arcelor ve Mittal demir çelik devlerinin birleşmesi esnasında söz verilmesine rağmen, işçi çıkarmaların gündeme geldiğini hatırlatıyorlar. Çalışanlarda ise, şirket yönetiminin çelik üretimini sınırlaması ve çalışan giderlerini bahane ederek ileride tekrar işten çıkarmalara yönelebileceği korkusu hakim.

LOREN BÖLGESİ VE ÇEVRESİ İÇİN ÖNEMLİ BİR EKONOMİK KAYNAK

2006 yılında Hindistanlı demir çelik devi Mittal tarafından satılan Arcelor, Fransız, İspanyol ve Lüksemburglu şirketlerin 2001 yılında birleşmesiyle kurulmuştu. Uzun yıllar dünyanın en büyük demir çelik üreticisi olan Arcelor, 2006’daki birleşmeye kadar 90 binden fazla kişiye iş imkanı sağlıyordu.

Halen 60 ülkede 200 binin üzerinde kişinin çalıştığı ArcelorMittal’ın Fransa’da 20 binden fazla çalışanı bulunuyor. Şirkete ait dev fırınların bulunduğu Florange’da 2700 döküm işçisinden 629’unun işten çıkarılması planlanıyordu. Sendikalar ve hükümet, üretimin düşmesi nedeniyle oluşacak ekonomik kaybın bölge ekonomisini ciddi oranda sarsmasından korkuyordu.

Demir çelik sanayii madencilik ile beraber Fransa’nın ve Loren bölgesinin en önemli gelir kaynağı idi. 1970’li yıllardan bu yana giderek zayıflayan demir çelik sanayi, kömür ocaklarının kapanmasından sonra Loren bölgesi ve çevresi için önemli bir gelir kaynağı olarak duruyor. Bu iki sanayi dalının bitiş noktasına gelmesi nedeniyle, Loren bölgesinde yaşayan yaklaşık 90 bin kadar kişi Almanya ve Lüksemburg’ta çalışmak zorunda kalıyor.

Fransa’da hükümetle demir çelik devi ArcelorMittal arasında anlaşma sağlandı. Küresel krizi gerekçe göstererek Lorraine bölgesindeki fabrikayı kapatmak isteyen ve 600’den fazla işçinin görevine son vermeye hazırlanan şirket, geri adım attı. ArcelorMittal’e kamulaştırma tehtidinde bulunan Paris yönetimi de bu yola başvurulmayacağını duyurdu.

Açıklamayı Fransa Başbakanı Jean-Marc Ayrault, yaptı: “Florange’da işten çıkarmalar olmayacak. ArcelorMittal grubu, önümüzdeki beş yıl için en az 180 milyon Euro yatırım yapacağı sözünü verdi. Aynı zamanda Florange tesisindeki gelişmelerin Fransa’daki benzer tesisler üzerinde olumsuz bir etkide bulunmayacağı taahhüt edildi.”

Mittal, 2006 yılında Fransız-Lüksemburg ortaklığı olan Arcelor’u satın almak için işten çıkarma yapmayacağı sözü vermişti. Şirketin Fransa’da 20 binden fazla çalışanı bulunuyor.

ANF / 02.12.12