Dünya çapında sosyal mücadeleler sürüyor...

  • Arşiv
  • |
  • Dünya
  • |
  • 29 Ağustos 2012
  • 05:22

(29.08.12) - Dünyanın birçok ülkesinde militan işçi eylemleri yaşanırken, farklı dil, ırk ve kültürlerden işçi ve emekçiler protestolu sokak gösterileri ve işgallerle alanlara çıkıyor. Burjuva medya tarafından gizlenmeye çalışılsa da dünya çapında sosyal mücadeleler sürüyor.


Endonezya'da ayakkabı fabrikasında grev 6. haftasında

Endonezya Tangerang bölgesinde Panarub Dwikarya fabrikasında süren grev 6. haftasına girdi. Fabrika, Adidas gibi dünyaca ünlü birçok firma için ayakkabı üretiyor. Ayakkabı, Tekstil ve Giyim İşçileri Sendikası (SBGTS-GSBI) önderliğinde sürdürülen grev ile işçiler patronun asgari ücrete uygun davranmasını, işten atılan sendika önderlerinin geri alınmasını, mesailerin ödenmesini, iş yükünün hafifletilmesi için işe yeni işçilerin alınmasını talep ediyorlar.

Panarub Dwikarya fabrikasında çalışan bir işçi, saatte 140 çift ayakkabı üretiyor.

Patron, 23 Temmuz'da grev yapan 2 bin kadın işçinin işten atılacağını bildirmişti. O günden bu yana 1.300 kadın işçi grevlerini sürdürüyorlar. Kadın işçiler işten atılanların geri alınmasını talep ederek hergün fabrika önünde eylemler düzenliyorlar. Kadın işçilerin mücadele kararlılığını polis saldırıları, gaz bombaları engelleyemiyor. İşçiler kazanana kadar direneceklerini haykırıyorlar.


Mısır'da elektrik santralinde işçilerden eylem

Mısır'ın İskenderiye kentinde bulunan Ebu Kayr Elektrik Santrali'nde yaklaşık 300 işçi, kadrolu ve güvenceli iş talepleriyle eylem gerçekleştirdi. Eyleme saldıran polis ve işçiler arasında yaşanan çatışmada bir işçi, polis kurşunu ile yaşamını yitirirken 14 işçi de yaralandı. 

İlerleyen saatlerde arkadaşlarının öldürülmesini protesto eden işçiler, şirketin genel merkez binasını kuşattılar. İşçiler burada da bir kez daha polis saldırısına maruz kaldı. Eylemde çok sayıda işçi gözaltına alındı. 

Kayr Elektrik Santrali, Elektrik ve Enerji Bakanlığı, Uluslararası Ticaret Bankası ve Amerikan Bectel Şirketi tarafından ortak çalıştırılıyor.


Maruti Suzuki işçileri ile dayanışma

Hindistan'ın başkentinde üniversite öğrencileri, pazartesi günü Maruti Suzuki işçileri ile dayanışma için Yeni Delhi'de tekel binasının önünde yürüyüş düzenledi. Öğrenciler tutuklananların serbest bırakılmasını talep ederken işten atılanların da yeniden işe alınmasını talep ettiler. Maruti olaylardan bir ay sonra yoğun polis koruması altında Manesar'daki işletmelerde üretime en alt düzeyde yeniden başlamak istiyor.


Dominik Cumhuriyeti'nde altın madeni tekeline protesto

Sánchez Ramírez bölgesinin başkenti Cotuí'de yaşayan halk çok uluslu altın madeni tekeli olan Barrick Gold Corporation'i protesto için sokağa çıktı. Kanadalı tekel eyaletin başkenti Cotuí ve çevresinde kimyasal maddeler nedeniyle ekili alanların ve nehirlerin zehirlenmesine neden olurken, halkın sağlığını da tehdit ediyor. Barrick Gold dünyanın en büyük altın çıkaran tekeli.

Burma'da bakır madeni protesto edildi

Burma'nın kuzeyindeki bulunan Sagaing'da halk Letpadaung Bakır madeninin genişletilmesini protesto etti. Bölge halkı maden ocağının genişletilmesi nedeniyle topraklarından sürülmek isteniyor.

Letpadaung bakır ocakları; Burma ordusuna ait Union of Myanmar Economic Holding'e ve büyük bir silah üreticisi olan Çin North Industrie'nin yan kuruluşu olan Wan Bao Co'e ait.

Geçmişte de halkın protestoları nedeniyle ocağın genişletilmesi durdurulmuştu.


Brezilya'da tarım emekçileri reform istiyor

Brasilia kentinde 5 bin tarım emekçisi Başbakan Dilma Rousseff'in sarayı önüne yürüyerek tarım reformunun bir türlü kabul edilmemesini protesto ettiler. Tarım emekçileri ayrıca, yerli indigen belediyelerin sınırlarının belirlenmesi ve yoksul köylülük için maddi destek talep ediyorlar.

Japonya'da nükleer santrallere karşı eylem

Japonya'nın başkenti Tokyo'da nükleer santrallerin kapatılması için başbakanlık binası önünde gerçekleşen cuma günkü gösteriye 100 binin üzerinde kişi katıldı. Her hafta iki saat süren gösteriler 1960'lardan bu yana Japonya'da gerçekleşen en kitlesel eylemler. 1960 yılında öğrenciler ABD ile askeri ortaklık yapmalarını protesto etmişlerdi.

Kanada'da öğrenciler sokakta

Kanada'nın Montreal şehrinde öğrenciler, her ayın 22'sinde öğrenim harçlarının yükseltilmesini protesto etmek için sokağa çıkarak eylem yapıyor. 22 Ağustos'taki eylemlere 10 binin üzerinde öğrenci katıldı. Kanada'da Quebec eyaletinde 4 Eylül’de seçimler yapılacak ve seçim mücadelesinde harçlar ve demokratik hakların kısıtlanması önemli bir noktayı oluşturuyor. Öğrencilerin büyük bölümü haftalardır sürdürülen ders boykotlarını bitirme kararı almıştı. Buna karşı küçük bir azınlık derslere boykotu sürdürmek taraftarı.

Seçimler öncesinde eyalet merkezinde bir araya gelen öğrencilere, aileleri ve öğretim görevlileri de destek verdi. “Harçlara hayır”, “Paralı eğitim istemiyoruz”, “Harçlar kalkana kadar sokaktayız” yazılı dövizler taşıdılar.


Hindistan'da çevreyi kirleten tekele protesto

Hindistan'ın en küçük eyaleti olan Goadu'da bulunan Panaji'de binlerce kişi grev ve blokaj eylemleri ile Sesa Goa Limited şirketini protesto ettiler. İşçiler ve bölge halkı tüm gün boyunca Panaji caddelerini işgal etti. Bölge halkı 2007'den bu yana demir cevheri, ham demir üreticisi olan İngiliz Vedanta Resources şirketine ait Sesa Goa Limited şirketinin doğaya açtığı tahribatları protesto ediyorlar.


Caterpillar grevi sona erdi

Amerika'da Illinois eyaletinin Joilet kentinde inşaat araçları üzeren Caterpillar şirketinde çalışan 780 işçinin 1 Mayıs'ta başlattıkları grev sona erdi. İşçiler, işverenin ücretlerini önümüzdeki 6 yıl süresince dondurmak istemesini ve hastalık ve emeklilik sigortalarının kötüleştirilmesini protesto ettiler. Geçtiğimiz günlerde yapılan oylamada sendikalı işçiler az bir çoğunluk ile bu anlaşmayı kabul ettiler. 15 haftalık mücadele İAM sendikasının uzlaşmaya gitmesi ile sona erdi.


Alman Havayolları Lufthansa greve gidiyor

Lufthansa Havayolları yönetimi ile ücretler ve Lufthansa'nın tasarruf yapma konusunda planları üzerinde uzlaşmaya varılamaması üzerine sendika grev kararı aldı. Grev nedeniyle önümüzdeki günlerde Alman havaalanlarında büyük bir kaosun yaşanması bekleniyor. Hostes sendikası Ufo salı günü yaptığı açıklamada süresiz ve bütün bölgeleri kapsayan iş bırakma eylemlerinin hazırlanacağını duyurdu. Önce hostesler sınırlı zaman diliminde ve belli yerde iş bırakacak.

Ufo, grevi birkaç saat önce duyuracak böylece patronun nerede ve ne zaman greve gideleceğini önden bilerek ona göre önlem almasının önüne geçilecek. Sendikanın yaptığı açıklamada ilk grev bugün (çarşamba) gerçekleşebilir. Mücadele önce belli havaalanlarında olacak.

Sendikanın açıklamasına göre Lufthansa'nın 240 taşeron işçiyi işe almak ve personelini yan kuruluşu olan ucuz uçaklara kaydırmak istemesi konusunda müzakereler dün geceye kadar sürdü.

18000 hostesin üçte ikisi Ufo sendikasında örgütlü. Sendika şu ana kadar 2009 yılında birkaç küçük uyarı grevi dışta tutulursa Lufthansa'da sınıfa dair hiçbir eylem yapmadı.


İtalya'da maden işçileri patlayıcı madde ile yeraltına indi

İtalya'da Cagliari şehrinin batınsında Carbosulcis maden ocağı işçileri 350 kiloluk patlayıcı madde ile ocağa inerek eyleme başladılar. Carbosulcis madeninde işyerlerinin korunması için mücadele eden maden işçiler, hükümetten işyerlerinin kapanmayacağı garantisini verene kadar, yeraltında kalacaklarını duyurdular. İşçiler kömür ocağının kapanmasından ve işsiz kalmaktan endişe duyduklarını ifade ediyorlar. Maden ocağında 460 işçi çalışıyor.

Carbosulcis maden işçileri 1984, 1993 ve 1995 yıllarında kömür ocağını işgal etmişlerdi. Bu işgal eylemlerinden birinde de işçiler 100 gün yeraltında kalmışlardı.