DHL'de patron-Hak-İş oyunu

  • Arşiv
  • |
  • Sınıf Hareketi
  • |
  • Sendika
  • |
  • 11 Ocak 2013
  • 12:06

(11.01.13) - TÜMTİS'in örgütlenme çalışması yürüttüğü ve işten atılmaların ardından direniş başlattığı DHL'de Hak-İş'e bağlı Taşıma-İş'in oyunları sürüyor. Patronla işbirliği yaparak TÜMTİS'in örgütlenmesine engel olmaya çalışan ve bunu da “sendikal rekabet” adı altında sunan Taşıma-İş ile ilgili olarak TÜMTİS Merkez Yönetim Kurulu yazılı bir açıklama yaptı.

Taşıma-İş'i sorumlu davranmaya davet ettiklerini fakat Taşıma-İş'in saldırgan bir üslupla yanıt verdiğini belirten TÜMTİS, “DHL’de sendikal rekabet yok işveren Hak-İş oyunu var” dedi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Fiili kuruluşunu gercekleştirememiş, hiçbir bürosu ve şubesi bulunmayan, adeta bir tabela sendikası olan Taşıma-İş, DHL’de sendikal rekabet varmış görüntüsü vererek kamuoyunu yanıltmak istemektedir. Tabelasını asacak bir binası dahi bulunmayan Taşıma-İş 30 Kasım 2012 tarihinde kurulduğunda sendikamız DHL depoları önündeki direnişinin 180. günündeydi ve yüzlerce üyesi vardı. DHL direnişine dünyanın her yerinden destek yağıyordu. İşverenler üzerinde yoğun bir kamuoyu baskısı oluşmuş, yetki için başvuru aşamasına gelinmişti. İşte Taşıma-İş böyle bir aşamada devreye girdi ve işverene hizmete başladı. Bu olsa olsa bu işcilerin sendikal haklara kavuşmasını işverenle işbirliği halinde engellemek anlamına gelir.”

DHL işvereni ile “al takke ver külah” ilişkisi içerisinde olan Taşıma-İş’in sendikal rekabet dediği şeyin işçileri işveren zoruyla sendikalarına üye yapmak olduğu belirtilen açıklamada Ankara İKEA’daki DHL müdürü Murat Düzenli’nin işçileri toplayarak “ya Taşıma-İş’e üye olursunuz ya da işbaşı yapmazsınız” şeklinde tehdit ettiği, yine İstanbul Bayrampaşa İKEA’daki DHL müdürü Hayri Güner’in işçilere yönelik “Taşıma İş’e üye olmayan işbaşı yapamaz” tehditleri savurduğu ifade edildi. Dahası, işçiler işe başlamadan önce işveren tarafından temin edilen arabalarla Hak-İş’e bağlı sendikalara taşındıkları, DHL müdürlerinin işçileri doldurdukları arabalara bindiği, işçileri elleriyle Taşıma-İş’in kendi büroları olmadığından Hak-İş’e bağlı sendikaların bürolarına teslim ettiği ve daha sonra da aynı arabalarla işyerine taşıdıkları aktarıldı.

Açıklamada Taşıma-İş'e de şöyle seslenildi: “Taşıma sektöründe 700 bine yakın örgütsüz işçi var ve adeta köle gibi günde 12-14 saat çalışıyorlar. Çocuklarıyla birlikte çok zor koşullarda, yarı aç yarı tok yaşıyorlar. Eğer bu sorunlara ilişkin vicdani bir sorumluluk duyuyorsanız DHL örgütlenmesinde önemli bir mesafe katetmiş olan sendikamızla uğraşmaktan vazgeçer bu işçilerin sorunlarıyla ilgilenirsiniz. Aksi, işçi sınıfına ihanettir. Ve işçi sınıfı ekmeği ile oynayanları asla affetmez.”

Açıklamada tüm sendikalar, ilerici ve devrimci güçler, işverenle işbirliği yapan ve işçileri bölen bu tutum karşısında tavır almaya ve DHL işçisinin mücadelesinin yanında olmaya çağrıldı.