Chrysler işçileri direniyor

  • Arşiv
  • |
  • Dünya
  • |
  • 29 Ağustos 2012
  • 14:23

(29.08.12) - Amerika'da Chrysler işçileri; tekellere, sendika bürokrasisine ve Obama hükümetine karşı bayrak açtı.

Dundee Engine işçileri Chrysler tekeli ve Otomobil İşçileri Sendikası UAW'ın toplu sözleşmelerde uzlaşmaya vardıkları anlaşmayı reddederek mücadele yolunu seçti. İşçilerin yüzde 73'ü toplu sözleşme anlaşmasına red oyu kullandılar.

UAW'ın sendika bürokratları hemen bildik manevralara başvurarak işçilere karşı, anlaşmayı onaylamamaları durumunda, işverenin fabrikayı kapatarak başka yere taşıyacağı yönlü sindirme ve tehdit politikalarına başladılar.

Dundee işçileri mücadelelerini Chrysler'in tüm işletmelerine, Ford, GM ve tüm yan sanayi kollarına yaymaları durumunda kazanmaları mümkün olacaktır. Çünkü Dundee işçilerinin talepleri bugün tüm otomobil işçilerinin de ortak talebi durumunda.

Dundee işçilerinin talepleri

Zorunlu mesai: İşçilerin zorunlu durumlarda mesai yapma zorunluluğu var. Örneğin bir işçi günde 12 saat, haftada 7 gün çalıştırılabiliyor.

Chrysler ve Fiat, Sergio Marchionne başkanı Amerika'da sendikaların menejerlerle ilişkilerinin iyi olduğunu ve esnek çalışan ucuz iş gücüne sahip olduklarını böbürlenerek anlatıyor. Tekel çalışma saatlerini günde 10 saate çıkardı. İtalya'daki işçileri de buna uymak zorunda bıraktı. Tehdit hep aynı: "Aksi takdirde İtalya'da fabrikayı kapatıp üretimi Amerika'ya taşırız".

İki basamaklı ücret: Dundee'de çalışan işçilerin yarıdan çoğu yeni işçiler ve bunlara ikinci sınıf ücret ödeniyor. Bu uygulama Obama hükümetinin yeni ekonomi-politikalarını oluşturuyor. Obama iki basamaklı ücreti uygulamasını 2009 yılında otomobil endüstrisini kurtarma paketi dahilinde gündeme getirmişti. Böylece işçiler uluslararası düzeyde ucuz işgücü ile rekabet edecekti.

Dundee işçileri işyerlerinde sadece otomobil tekeline karşı değil, onlarla sınıfa karşı koordineli olarak çalışan sendika bürokratlarına karşı da mücadele etmek zorunda. Aynı durum diğer işyerlerinde de yaşanıyor. Örneğin Joliet'te ve Illinois'te, International Association of Machinists (IAM) sendikası 4 ay süren grevi Caterpillar patronları ile anlaşarak sattı. Sendika, işverenin zarar ediyoruz diyerek işçilere 6 yıl boyunca ücret artışından feragat etmeleri ve sağlık alanında büyük kısıtlamaya gidilmesi dayatmasının altına imza attı. Ayrıca İAM sendikası grevi yalnızlaştırdı ve diğer alanlarda çalışan işçilerin destek mücadelesini kabul etmedi. Dünyanın en büyük tekellerinden olan Caterpillar işçilerine her yerde aynı şeyi dayatmasına rağmen. UAW sendikası ise, temsil ettiği Caterpillar işçilerine grev kırıcılarının ürettiği parçaları işlemesi için emir vererek, patrona hizmette kusur etmedi.

UAW Sendikası'nın kendisi de bir patron ve Chrysler'in hisse senetlerinin yüzde 55'ine sahip ve yönetim kurulunda oturuyor. UAW başkanı Bob King kısa bir süre önce Otomobil endüstrisi tarafından UAW'nin ücretleri düşürmek için işverenle nasıl çalıştığını sendikalara anlatması için Avrupa'ya gönderilmişti.

Bu nedenle bu işletmelerde sınıfın kazanımları yeni taban örgütlemeleriyle başarıya ulaşabilir.