Baskı ve sömürüye karşı direnişler yaygınlaşıyor...

  • Arşiv
  • |
  • Sınıf Hareketi
  • |
  • 22 Ağustos 2012
  • 07:43

(22.08.12) - İşçi sınıfı ve emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarını cehenneme çeviren uygulamaları hayata geçiren AKP hükümetine sırtlarını yaslayan asalak patronlar, Türkiye'nin dört bir köşesinde sömürü ve kölelik dayatmalarını devreye sokuyorlar.

Düşük ücretler, kölece-kuralsız çalışma koşulları ve baskılara tepki gösteren işçiler ise bir dizi sanayi havzası ve bölgede lokal düzeyde de olsa, direnişler ortaya koyuyorlar. Ağırlıklı olarak, sendikal örgütlenme mücadeleleri üzerinden gelişen direnişlere, yoğunlaşan örgütlenme eğilimiyle beraber yeni fabrikalar, işyerleri ve işkolları katılıyor.

Deri, tekstil, metal, gıda, havayolu, enerji, sağlık, büro işkollarında devam eden direnişlerin yanısıra yakın süreçte sona eren mücadelelerin tablosunu aktarıyoruz:

Antep’te binlerce işçiden fiili grev

Antep'te tekstil işçilerinin başlattıkları "fiili grev" süreci, asalak patronların sömürü ve kölelik dayatmalarına karşı tepkinin somut bir ifadesi oldu. Düşük ücretlere, kölece çalışma koşullarına ve sendika ağalarının ihanetine tepki gösteren işçilerin, 2 hafta önce başlattıkları eylemler çeşitli fabrikalara yayılmış ve binlerce işçi fiili grev gerçekleştirmişti.

İşçilerin eyleme çıkış gerekçeleri olan düşük ücret ve güvencesiz çalışma koşulları ile ilgili talepleri kısmen karşılansa da patronların saldırıları sürüyor.

Binlerce iplik işçisinin eyleminde 11. gün sonunda varılan anlaşma gereği 780 lira civarındaki maaşlar 875 liraya çıkarıldı. Ayrıca eylemin talepleri arasında yer alan ikramiyeler için de bayramlarda 10’ar yevmiyelik ikramiye ödenmesi kabul edildi. İşçilerin eyleme çıktığı fabrikalardan bir tek Motif Tekstil’de ücretler 905 liraya çıkarılarak en yüksek kazanım sağlandı. Fiili grevin etkisi eyleme katılmayan diğer fabrikalarda da hissedildi.

Billur Tuz'da uzun soluklu direniş

İzmir Çiğli'deki Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu Billur Tuz fabrikasında örgütlülüklerine sahip çıktıkları için işten atılan Tek Gıda-İş Sendikası üyesi işçilerin direnişi 2012 yılının başından itibaren devam ediyor. Billur Tuz direnişi, halihazırda süren direnişler içerisinde en uzun süredir devam eden mücadele olma özelliği taşıyor.

İMO'da direniş sürüyor...

Sözde demokrat İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) yönetimi tarafından keyfi biçimde işten atılan Cansel Malatyalı'nın direnişi sürüyor. Ankara'daki İMO Genel Merkezi önünde bekleyişini sürdüren Malatyalı, son olarak direnişinin 164. gününde, oda binasına pankart asmak isterken İMO yöneticilerinin talebi ile gözaltına alınmıştı.

TOGO'da deri işçileri direnişte

Ankara'da Eskişehir Yolu üzerinde bulunan TOGO Ayakkabı fabrikasında çalışırken Deri-İş Sendikası'nda örgütlendikleri için işten atılan deri işçilerinin direnişi sürüyor. 2012 1 Mayısı'nın ön gününde işten atılan işçilerin bekleyişi bir süredir sessiz biçimde devam ediyor.

THY işçileri havalimanında bekliyor

AKP hükümeti eliyle meclisten geçirilen grev yasağına karşı 29 Mayıs'ta iş bıraktıkları için işten atılan havayolu işçilerinin direnişi sürüyor.

Atatürk Havalimanı'nda direnişlerini sürdüren Hava-İş üyesi Türk Hava Yolları (THY) işçileri, Dış Hatlar Terminali girişinde bekliyorlar. Uzunca bir süredir sessizliğini koruyan direniş, bekleme halini almış durumda. İşçilerin işe iadesi konusunda uluslararası sendikalar da girişimlerde bulunuyor.

Kargo devinde direniş

ABD merkezli kargo devi UPS'deki sendikal örgütlenme mücadelesini kazanarak kargo ve taşımacılık sektöründe yeni örgütlenmelerin önünü açan Türk-İş'e bağlı Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS), Almanya merkezli kargo ve taşımacılık tekeli DHL Lojistik'in depolarındaki mücadelesini sürdürüyor.

DHL'nin Esenyurt-Kıraç'taki depolarının yanısıra Gebze'deki deposu önünde 2 ayı aşkın süredir direnişlerini sürdüren DHL işçilerine, TÜMTİS'in üyesi olduğu uluslararası üst örgütü Uluslararası Taşımacılık Çalışanları Federasyonu (ITF) da destek veriyor.
Diğer yandan, ITF ve UNI Küresel Sendikası işbirliği ile Labourstart.org’ta işten atılan 24 işçi için imza kampanyası başlatıldı.

MİCHA'da Türk Metal ihaneti

İzmir-Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde (ALOSB) kurulu bulunan MICHA fabrikasında sendikalaştıkları için işten atılan Türk Metal üyesi işçilerin Mayıs ayından bu yana süren direnişi Türk Metal çetesi tarafından sona erdirildi.

Türk Metal'e üye olan 125 MİCHA işçisi fabrika önünde 3 ayı aşkındır direniyorlardı. Türk Metal çetesi yeni bir ihanete imza atarak bayram öncesinde direnişin bitirildiğini duyurdu.

18 Ağustos Cuma günü, Türk Metal Sendikası 2 No'lu Şube Başkanı Hayrettin Çakmak fabrika önüne gelerek “22 Ağustos'tan itibaren direniş çadırını toplayacaklarını, direnişi kazandıklarını” bildirerek, sadece 56 işçinin işe geri alınmasını karara bağladıklarını diğerlerinin de hukuki süreç ile işe dönebileceklerini bildirdi. İşçiler, sadece 56 işçinin direnişçi işçilere sorulmadan işe geri alınmasına tepki gösterdiler.

Senkromeç'te direniş bayrağı!

İzmir'de Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu bulunan ve otomotiv sanayine üretim yapan İzmir Senkromeç fabrikasında işten atılan Muharrem Subaşı, keyfi işten atma saldırısına karşı fabrika önünde direnişe başladı.

Metal İşçileri Birliği (MİB) üyesi Subaşı'nın, 30 Temmuz günü başlattığı direnişinde 3. hafta da geride kalırken direniş alanı organize sanayiden birçok işçi tarafından ziyaret ediliyor. Subaşı'nı, direniş alanına yakın bir yerde bulunan Billur Tuz işçileri de yalnız bırakmıyor.

Fontana'da fabrika önü direnişi

Tuzla Kimyacılar Sanayi Sitesi’nde kurulu, İtalyan sermayeli Fontana Pietro Kalıp San. ve Tic. A.Ş fabrikasında işten atılan Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler 17 Ağustos 2012 tarihinde direnişe başladı.

Sendikal örgütlenmenin açığa çıkmasının ardından işten atılan 4 işçi, fabrika giriş kapısı önünde direnişe geçtiler. Yaklaşık 230 işçinin çalıştığı fabrikada, sendikanın üye çoğunluğu bulunuyor.

FCMP TR Metal'de işe dönüşler...

Manisa Turgutlu’da kurulu bulunan FCMP TR Metal fabrikasında işten atılan Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin direnişi sonuç verdi.

Fabrikadaki sendikal örgütlenmenin açığa çıkmasının ardından işten atılan sendika üyesi 21 işçinin bir kısmı sendika ve patron arasında yapılan görüşmeler sonucunda işlerine geri döndüler.

1 Ağustos 2012 tarihinde keyfi gerekçelerle işten atılan işçiler, 2 Ağustos günü fabrika önüne direniş çadırı kurmuşlardı. Sendika yöneticilerinin patron vekilleriyle yaptıkları görüşmeler sonucunda; 9 Ağustos’ta bir kısım işçinin işbaşı yapması sağlandı.

Befesa'da grev sona erdi

İskenderun Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Befesa Silvermet fabrikasında 16 Temmuz'da başlayan ve sessiz sedasız devam eden grev, sendika ile patron arasında geçtiğimiz günlerde anlaşma sağlanması üzerine sona erdi. Çelik-İş Sendikası'nın açıklamasına göre, 100 işçiyi kapsayan toplu sözleşmede yüzde 60’a varan zam alındı. Sözleşmeye göre, fabrikadaki en düşük işçi ücreti 600 TL'den 1050 TL'ye yükseldi.

Sendika-patron işbirliği

İstanbul Pendik'te kurulu Gedik Kaynak fabrikasında toplu sözleşme sürecine müdahale eden ve sendika-patron işbirliğini bozan 8 öncü işçiden 5’i işten atıldı. 12 Ağustos günü yaşanan işten atmaların ardından fabrika önünde bekleyişe geçen işçiler, karşılarında sendika bürokratlarını buldular.

Gedik Kaynak'ta 15 yıldır kağıt üzerinde örgütlülüğü bulunan Çelik-İş Sendikası'nı, fabrikadaki üye çoğunluğunu sağlayarak sarsan işçilerin mücadelesi devam ediyor.

Sömürü ve köleliğe karşı direniş

İstanbul Merter’de kurulu Texim Tekstil’de 2,5 yıldır Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası'nda (TEKSİF) örgütlenme çalışması yürüten işçiler 6 Ağustos 2012 tarihinde işten atma saldırısıyla karşılaştılar. İşten atılan 35 işçi sendikalarıyla birlikte işlerine geri dönmek için fabrika önünde direnişe başladılar.

Hugo Boss, Mayline, Escada, Bogner, Falke, Marc Cain, Roy Robson, Pierre Cardin ve Park Bravo gibi dünyaca ünlü markalara üretim yapan Texim'de işten atılan işçiler direnişlerine destek bekliyorlar.

Tekboy'da örgütlenme ve direniş

Kırklareli Lüleburgaz'da bulunan Tekboy Boyahanesi’nde işten atma saldırısı ve baskılara karşı DİSK/Tekstil üyesi işçiler direniş başlattı.

Turgutbey yolu üzerinde bulunan fabrikada çalışan yaklaşık 40 işçi, sendika üyesi oldukları gerekçesiyle işten atıldı.

Hey Tekstil'de zorluklara rağmen direniş

Kıdem ve ihbar tazminatlarıyla 4 aylık maaşları için 9 Şubat'tan beri fabrika önünde direnişte olan Hey Tekstil işçilerinin bekleyişi devam ediyor. İkitelli'deki fabrikanın önünde başlattıkları direnişlerini zorluklara rağmen sürdüren işçiler, destek ve dayanışma çağrısı yapıyorlar.

Haribo'da örgütsüz grev

Haribo Şekerleri'ni üreten Pamir Gıda'da “örgütlü” Tek Gıda-İş Sendikası, 15 Ağustos'ta işçisiz bir “grev” başlattı.
Almanya merkezli şirket, sendika üyelerini tehdit ederek fabrikaya getirdiği noterle sendika üyesi işçileri üyelikten istifaya zorladı.

İşçilerin belgeleri bile okumalarına izin vermeden zorla sendikadan istifa ettiren Haribo patronunun bu tutumunun ardından yasal prosedürü işleten sendika, grev uygulamasını başlattı.

Haribo'daki işçisiz grev, patronların örgütlenme düşmanlığını göstermesinin yanında işçilerin sendikaya üye olmasının örgütlülük anlamına gelmediğini, gerçek örgütlülüğün fiili-meşru mücadeleden geçtiğine de işaret etti.

Kiğılı'da baskı ve sömürüye karşı direniş!

Erkek giyim markası Kiğılı'nın, Kuyumcukent'teki fabrikasından hiçbir gerekçe gösterilmeden atılan ve direnişe başlayan Kiğılı direnişçisi Didem Sorhun, 23 Temmuz’dan beri fabrika önünde direnişte. Sorhun, sömürü koşullarını dayatan Kiğılı'yı teşhir etmeye blokaj eylemleriyle devam ediyor. Kiğılı direnişçisi, İstanbul'un çeşitli bölgelerindeki Kiğılı mağazalarında destekçi güçlerle beraber blokaj eylemleri gerçekleştiriyor. Kiğılı ürünlerini boykot çağrısı yapan Sorhun, işçilere dayatılan sefaleti ve işten atma saldırısını teşhir ediyor.

Enerjide direniş sürüyor...

Enerji-Sen üyesi BEDAŞ işçileri 3 ayı aşkın süredir Beyoğlu Talimhane'deki Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş Genel Müdürlüğü önünde direnişlerini sürdürüyorlar. Taşeron köleliğine ve işten atma saldırısına karşı direnen işçiler, kazanana kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtiyorlar.

Sağlık işçileri direnişte!

İstanbul Maltepe'deki Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde, taşeron şirketin baskıcı uygulamalarını kabul etmedikleri için işten atılan işçilerin direnişi sürüyor. DİSK'e bağlı Dev Sağlık-İş Sendikası üyesi sağlık işçileri, 23 Temmuz'dan bu yana hastane bahçesinde direnişlerine devam ediyorlar.
İşten atılan ve direnişe geçen 3 işçinin işe geri alınmasıyla ilgili hastane yönetimiyle yapılan görüşmelerden ise sonuç çıkmadı.