Avrupa’da işçiler eylemdeydi...

  • Arşiv
  • |
  • Dünya
  • |
  • Avrupa
  • |
  • Sosyal/Siyasal Sorunlar
  • |
  • 02 Şubat 2013
  • 09:00

(02.02.13) - Avrupa’da kapitalizmin krizi derinleşirken, kemer sıkma politikaları ile bunaltılan işçi ve emekçilerin grevleri ve sokak eylemleri artarak sürüyor.

Fransa'da kamu sendikaları grev yaptı

Fransa’nın üç büyük sendikası CGT (Genel Emek Konfederasyonu), FSU (Tek Sendika Federasyonu) ve Solidaire (Dayanışma) sendikalarının çağrısına uyan kamu emekçileri greve gitti. Fransa genelinde, 14 saat boyunca 120 ayrı noktada eylemler yapıldı. Greve; eğitim, güvenlik, adalet ve sağlık hizmetlerindeki emekçiler katıldı. Anaokulları kapalı kaldı, öğretmenler derse girmedi. Katılımın en etkili olduğu kentler Toulouse, Rennes, Nice, Strasbourg, Bordeaux ve Nantes oldu.

Kamu emekçileri, ücretlerin dondurulmasını ve işten atılmaları grev yaparak protesto etti. Kamu emekçilerinin 2010 yılında ücretleri dondurulmuştu.

Kamu emekçilerinin üç temel talebi şöyle:

- İşten çıkarmalar derhal durdurulsun, yasaklansın ve yeni bir istihdam politikası geliştirilsin.

- Maaşlar satın alma gücü ve özellikle son endeksler hesaba katılarak yeniden düzenlensin.

- Kamu hizmeti işleyişi ve çalışma koşuları iyileştirilsin.

Kamu emekçileri Hollande’ın iktidara gelmesinden bu yana ilk kez greve gittiler. Ülke genelinde gerçekleşen eylemlere 150 bin kişi katıldı. Eylemlerde sık sık “Sarkozy gitti, sıra Hollande’da!” sloganları haykırıldı.


Portekiz’de protesto gösterileri

Kapitalist krizin en derin yaşandığı ülkelerden Portekiz’de binlerce eğitim emekçisi sokağa çıkarak kesintileri protesto etmişti. Şimdi de işçi ve emekçiler başkent Lizbon’daki IMF merkezinin önünde toplanarak IMF’nin daha fazla kesinti ve daha büyük bütçe kesintileri dayatmasını protesto etti.

15 Ekim Hareketi tarafından düzenlenen protesto gösterisinde sık sık “IMF Portekiz'den defol!” sloganı atıldı.


Yunanistan’da sağlık, ulaşım ve elektrik işçileri grevde

Yunanistan’da sağlık, ulaşım ve elektrik işçileri sendikaları 24 saatlik grev kararı aldı. Devlet hastanelerinin sadece ambulans ve acil servisleri hizmet verirken, ulaşım sektöründeki grev nedeniyle otobüs, demiryolu ve tramvay hizmeti durmuş durumda. Ayrıca adalar arasında çalışan feribotların çalışmaması nedeniyle deniz ulaşımı da yer yer durdu.

İki haftadan bu yana Atina’da kamu ulaşımı araçları 23 Ocak günü yeniden çalışmaya başlamıştı. Fakat 24 Ocak gününden itibaren tren, otobüs ve yük taşımacılığı sektöründe yeniden greve gidilmesi başkentte ulaşımı yeniden zorlaştırdı. Günlerdir eylem yapan tarım emekçileri de ana caddeleri işgal edeceklerini bildirdi.

DEİ'de çalışan elektrik işçileri de 31 Ocak günü greve gitti.

30 Ocak günü de PAME üyesi işçiler ücretlerin düşürülmesini protesto ederek Atina’daki çalışma bakanlığına girmek istedi. Polis binanın önünde işçilere saldırdı, gözyaşartıcı gaz kullandı. Bu arada yüzlerce kişi de tutuklananların serbest bırakılması için gösteri yaptı.


Kıbrıs'ın güneyi genel greve doğru...

Kıbrıs Çalışanları Konfederasyonu (SEK) ve Kıbrıs İşçi Federasyonu başkanları Kıbrıs Haber Ajansı’na verdikleri demeçlerde, inşaat sektöründeki çıkmazın devam etmesine bağlı olarak sendikaların genel greve gidebileceklerini bildirdi.

Kıbrıs Haber Ajansı’na (KHA) açıklamalarda bulunan Moyseos ve Kiritsis, iki sendikanın, sekiz günden beri grevde olan inşaat sektöründeki çalışanlara destek vermek için genel bir grev olasılığını incelediklerini ifade ettiler. Konuyla ilgili sendikaların toplantıları sürüyor.