Avrupa’da işçi ve emekçiler ayakta...

  • Arşiv
  • |
  • Avrupa
  • |
  • Sosyal mücadele
  • |
  • 31 Ocak 2013
  • 03:35

(31.01.13) - Avrupa’da ekonomik kriz derinleşirken, yaygın işçi ve emekçi eylemleri yaşanıyor. İşçi ve emekçiler sokaklarda protestolu gösterilerini sürdürüyorlar, greve gidiyorlar, militan sokak gösterilerinde devletin kolluk güçleri ile çatışıyorlar.

Portekiz’de 30 bin eğitim emekçisi yürüdü

Grevsiz gün geçmeyen Portekiz’de eğitim emekçileri hükümetin sağlık ve eğitim alanına yönelik kriz politikalarına karşı Lizbon’da sokaklara çıktı. Yaklaşık 30 bin öğretmen, hükümetin eğitim politikalarını protesto ederken, güvenceli iş ve eğitim hakkı için yürüdü.

Krizi emekçilerin sırtına yıkarak atlatmayı planlayan Portekiz hükümeti eğitim alanında 1,3 milyar dolarlık tasarrufa gidecek. Buna göre eğitim ve sağlık emekçilerinin maaşlarında 250 Euro’luk kesinti yapılacak. Yasayla 50 bin eğitim emekçisinin işini kaybedeceği tahmin ediliyor.

Binlerce öğretmene ise maaş kesintileri, güvencesizlik ve esnek çalışma dayatılıyor.

İspanya’da temizlik işçileri süresiz grevde

İspanya’nın en önemli havaalanlarından olan Madrid’deki Barajas Havaalanı’nda çalışan temizlik işçileri, işten çıkarılmalara karşı 23 Ocak günü süresiz greve başladı. Yer hizmetlerini yürüten AENA şirketinin, temizlik işleri için ayrılan ödeneği %20 oranında düşürme kararı alması üzerine, temizlik şirketi Pilsa da zarar edeceğini açıklayarak, işçi çıkaracağını duyurmuştu. 270 temizlik işçisinden 54’ünün işten çıkarılması için başlayan görüşmeleri protesto eden işçiler, saat sınırı koymadan greve başladı. Bir diğer terminaldeki 250 temizlik işçisi de 28 Ocak gününden itibaren süresiz greve gitme kararı aldı. İşçiler işten atılmalar durdurulana kadar grevlerine devam edeceklerini açıkladı.

İspanya’da işsizlik oranı devasa boyutlarda seyrediyor. Ülkede halen dört kişiden biri işsiz. 18-24 yaş arasındaki genç nüfusta işsizlik ise yüzde 52.

Yunanistan’da metro işçilerinin grevine karşı cunta yasası

Yunanistan’da hükümetin kemer sıkma önlemlerine karşı işçi ve emekçilerin öfkesi dinmiyor.

Hükümetin maaşlarda yüzde 25’lik kesinti yapmak istemesini ve işten atılmaları protesto için metro işçilerinin başlattıkları grev 10. gününde sona erdi.

Ulaştırma Bakanlığı, troleybüs, banliyö trenleri ve Atina metrosunda grevi sürdüren 2 bin 500 çalışana karşı, işbaşı yapmayı zorunlu kılan “seferberlik” yasasını devreye soktu.  Seferberlik yasası Yunan faşist cuntası döneminde çıkarılmıştı. Bu yasaya göre, işbaşı yapmayan grevciler işten çıkarılabiliyor, gözaltına alınabiliyor ve hapse atılabiliyor.

Yunanistan hükümetinin Troyka’nın dayatmalarıyla uygulamaya koyduğu kemer sıkma saldırısı ile kamu harcamaları kısıldı, işten atılmalar sürüyor, kamu sektöründe maaşlar donduruldu ve emekli maaşları düşürüldü.

Atina'da grevler sürdürüldü

Yunanistan'ın başkenti Atina'daki otobüs sürücüleri mahkemenin kararına rağmen grevlerini sürdürdüler.

Metro çalışanlarının 10 gün süren grevleri boyunca işçiler, hakimin grevi yasaklaması, polisin işçilerin toplandığı depoya saldırması, grevcileri coptan geçirmesi, tutuklaması, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanması işçileri yıldırmadı. Metro çalışanları, 29 Ocak gününe değin grevlerini sürdürdüler. Otobüs sürücüleri de 28 Ocak günü seferberlik dayatmasına aldırmayarak grev yaptılar.

Şimdi de elektrik işçileri greve gideceklerini duyurdular.

Belçika'da 24 saatlik genel grev

Belçika'da hükümetin 12 milyar Euro tasarruf etmek için işçi ve emekçilere dayattığı kemer sıkma politikalarına karşı son 20 yılın en büyük grevi gerçekleşti. Ülkenin en büyük üç sendikasının çağrı yaptığı ve diğer küçük sendikaların da desteklediği grevde, hükümetin kamu harcamalarında kısıntıya gitmek için emeklilik yaşını yükseltmesi vb. saldırılar da protesto ediliyor.

Genel grev nedeniyle Audi, Volvo ve Coca Cola gibi büyük fabrikalarda da bantlar durdu, üretim yapılmadı.

Peugeot-Citroën Fabrika'sında (PSA) grev 3. haftasında

Fransa'da  Peugeot-Citroën (PSA) tekelinin Aulnay'daki işyerini kapatacağını açıklaması üzerine 16 Ocak'ta başlayan süresiz grev 3. haftasına girdi. Grevin 3. gününde patron 1 hafta lokavt ilan etmiş, işçilerin fabrika binasına zarar verdikleri müdürü tehdit ettikleri gibi iddialarda bulunmuş, işçileri “teröristler” diyerek adlandırmıştı Lokavt süresince PSA  tekeli 28 Ocak’ta yüzlerce güvenlikçiyi yerleştirerek diğer işletmelerden getirdiği personeli fabrikaya soktu ve üretimi yeniden başlatmak istediyse de bunda başarılı olamadı.

Bütün hafta boyunca sendika binasında toplanan grevci işçiler burada eylem planları örgütlüyor ve hayata geçiriyor. İşverenin grev kırıcılarını fabrikaya getirmesinden önce grevdeki 400 işçi grev kırıcılarının önüne geçti, grevde aktif yer almayan işçiler ise çalışmayarak, bekleyerek veya  rapor alarak grevdeki işçilerle dayanışmalarını gösterdi. Pazartesi ve Salı günü 30-40 arası hatalı otomobil üretildi. Normal iş gününde 700’ün üzerinde otomobil üretiliyor.

Grevdeki işçiler, diğer işçilere greve katılmaları için propaganda faaliyetlerini sürdürüyorlar. İşveren de tam da bu işçilerin üzerinde baskı uyguluyor. İşyerinde gerilim sürüyor. Halkın greve sempatisi büyüyor. Her gün yeni bir işyerinin kapanacağı haberi geliyor. En son Renault 7500 kişilik iş alanını yok edeceğini açıkladı.

Polonya’da demiryolu işçileri iş bıraktı

Polonya’da demiryolu işçileri iki saat iş bıraktılar. Grev nedeniyle 400 tren seferi iptal edildi veya gecikmeli sefer yapabildi. Devlet demiryolları PKP işçileri, hükümetin işçilerin ve emeklilerin primlerinde kesintiye gitmesini bu grevle protesto ediyorlar.

Avrupa’da pilotlar ve kabin çalışanlarından AB protestosu

Avrupa’da pilotlar ve kabin çalışanları, uzun çalışma saatlerine yol açacak yeni Avrupa Birliği düzenlemesini protesto etti.

Pilot ve kabin çalışanları İngiltere’de yetkililere bununla ilgili dilekçelerini verdiler. Yeni Avrupa Birliği düzenlemesine karşı Almanya, İspanya, İtalya ve diğer AB ülkelerinde de protesto gösterileri düzenledi.

Pilotlar ve kabin çalışanları, yeni düzenlemeyle 12 saatten fazla uçmak zorunda kalacaklarını ve bunun uçuşlarda güvenlik riski oluşturacağını, düzenlemenin yolcuların güvenliğini tehlikeye sokacağını ifade ediyorlar.

39 bin Avrupalı pilotu temsil eden ECA, ölümcül kazaların yaklaşık yüzde 20’sinin uçak mürettebatının yorgunluğundan kaynaklandığını belirtiyor.

Köln/Bonn ve Düsseldorf havaalanlarında grev

Almanya’nın Kuzey Ren Vesfalya eyaletinde bulunan Köln/Bonn ve Düsseldorf havaalanlarındaki güvenlik personeli 24-25 Ocak günü uyarı grevi yaptı. Grev nedeniyle her iki havaalanında uzun kuyruklar oluştu, yüzlerce uçak seferi iptal edildi, hava trafiğinde aksamalar yaşandı.  

Güvenlik personelinin büyük bölümü en düşük saat ücretiyle çalıştırılıyor. Güvenlik çalışanları yaklaşık 8 Euro saat ücreti alıyorlar ve en az 2,5 Euroluk artış talep ediyorlar.