Akman Şimşek'ten İMO açıklaması

  • Arşiv
  • |
  • Sınıf Hareketi
  • |
  • Sendika
  • |
  • 24 Ağustos 2012
  • 15:17

(24.08.12) - İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) önünde direnişini sürdüren Cansel Malatyalı'nın İMO binasına pankart asması sonrası başlayan saldırgan açıklamalara KESK Yürütme Kurulu üyesi Akman Şimşek'ten karşılık geldi.

Cansel Malatyalı'nın meşru eylemi sonrası başta meslek odaları olmak üzere sendika konfederasyonlarının yaptığı kınama açıklamalarına katılmadığını belirten Şimşek, “Karar alınırken objektif bir değerlendirme yapılmamıştır” diyerek tek taraflı hareket edildiğini belirtti. “Yürütme kurulunca 'saldırı' olarak adlandırılan meşru eylemin nedenleri tartışılmamıştır” diyen Şimşek açıkalamasına şu sözlerle devam etti: “Cansel MALATYALI'nın işine geri dönmek için altı aydan beri devam ettirdiği haklı ve meşru direniş görmezden gelinmiştir. Cansel MALATYALI güvenceli başka bir iş veya İMO’daki işine geri dönmek için altı aydır İMO binası önünde meşru ve haklı bir direniş sürdürmektedir. Emekçilerin gasp edilen haklarını geri almak için yapacakları basın açıklaması, oturma eylemi, pankart asma, çadır kurma, işgal gibi her türlü yol ve yöntem emek ve demokrasi mücadelesi verenler için meşrudur ve demokratiktir.”

Akman Şimşek açıklamasını İMO çağrısıyla gerçekleşen polis saldırısını kınayarak şunları ifade etti: “Cansel MALATYALI ve direnişi destekleyen devrimciler İMO ve TMMOB yönetimine sesini duyurmak için 1 Ağustos tarihinde İMO binasına talebini içeren pankart asma eylemi gerçekleştirmiştir. 'Demokrat' İMO yönetimi ise bu eylem karşısında Cansel MALATYALI ile görüşme yerine;  'Kamu yararına bir kurum' olmalarını gerekçe göstererek, İMO tarihinde bir ilki gerçekleştirmiş ve Cansel Malatyalı ile eylemi destekleyenleri polise ihbar ederek suç duyurusunda bulunmuşlardır. İMO belki tarihinde ilk defa polis işgaline uğramış ve eşyaları tahrip edilmiştir. Cansel MALATYALI ile birlikte direnişi destekleyen on devrimci işkencelerle gözaltına alınmıştır. Bunun nedeni İMO yönetiminin polisi 'davet' etmesidir. Bu ülkenin demokratları, devrimcileri, yurtseverleri polis veya devletin bir başka kurumu ile işbirliği yapmazlar, dostlarını polise ihbar etmezler. Polise direnenleri ihbar ederek suç duyurusunda bulunan İMO yönetim kurulu ne kadar "demokrat" olduğunu bu davranışı ile göstermiştir.

KESK Yürütme Kurulu’nda bunlar hiç değerlendirilmemiş, sadece 'nedeni ne olursa olsun binanın işgal edilemeyeceği' ifade edilmiştir. Yukarıda belirttiğim nedenlerden dolayı Yürütme Kurulumuzun yayınladığı kınama açıklamasına katılmıyorum. Asıl kınanması gereken; bu anti demokratik, tahammülsüz ve ihbarcı tutumundan dolayı İMO yönetimidir. Performans değerlendirilmesi sonucu bir çalışanın işten çıkarılması, bu emekçinin kendisini destekleyenlerle beraber işine geri dönmek için sürdürdüğü haklı ve meşru direnişin polis çağrılarak bitirilmeye çalışılması ve işkenceli gözaltılara neden olunması kabul edilemez.”