AKAPEN'de işçi kıyımı

  • Arşiv
  • |
  • Sınıf Hareketi
  • |
  • Sendika
  • |
  • 30 Temmuz 2012
  • 11:01

(30.07.12) – Kayseri-Ankara yolu üzerinde kurulu AKAPEN PVC Pencere Sistemleri fabrikasında işçi kıyımına tepki gösteren Kayseri İşçi Birliği, işten atılan işçilerin de katılımı ile Kayseri İşçi Kültür Evi’nde basın toplantısı gerçekleştirdi.

Basın toplantısında okunan açıklamada, PVC boru üretiminin yapıldığı AKAPEN fabrikasıyla ilgili bilgilendirmede bulunulurken Mehmet Kızıklı'nın patronu olduğu Kızıklı Grup bünyesindeki Akın Plastik fabrikasında ise 2006 yılında Petrol-İş Sendikası Kırıkkale Şubesi'nin örgütlendiği hatırlatıldı. AKAPEN işçilerinin ise sendikal örgütlülükten yoksun olduklarına ve asgari ücrete çalıştıklarına dikkat çekilen açıklamada uzunca bir süredir ikramiyelerini alamayan işçilerin bu hakkı almak için harekete geçtikleri söylendi.

AKAPEN'de işçi kıyımı

İçerde bulunan 11 ikramiyelerini almak için harekete geçen işçilerin bu talebinin AKAPEN patronu tarafından duyulmadığını belirten işçiler, patronun, “Onlar mahkeme yolunu biliyorlar. Gitsinler beni mahkemeye versinler. Nasılsa mahkeme en az beş yıl sürer” diyerek saldırganlığını ayyuka çıkardığını söylediler.
AKAPEN işçileri, bunun üzerine haklarını almak için İş Mahkemesi'nde dava açtıklarını sözlerine eklediler.

Petrol-İş'e eleştiri

Davanın açılmasının ardından Emir Özhan, Mehmet Gülmez, Cem Baykuş, Mehmet İldeniz, Ali Kalem isimli işten atılmasıyla benzer sorunları yaşayan yaklaşık 50 işçiye de gözdağı verilmek istendiğinin altını çizen işçiler, Petrol-İş'in örgütlü olduğu Akın Plastik fabrikasında yaşanan baskılara da dikkat çekerek sendika yönetiminin tutumunu eleştirdiler.

Akın Plastik ve AKAPEN patronu Mustafa Kızıklı'nın işçilere karşı yürütmüş olduğu hasmane tavrın açık saldırıya dönüştüğüne dikkat çeken işçiler, Petrol-İş Sendikası'nın görevinin sadece örgütlü olduğu fabrikanın sorunlarına sahip çıkmak olmadığını ifade ettiler.

Petrol-İş yönetiminin, Akın plastik örgütlülüğüne yeterince sahip çıkmadığını ve AKAPEN’de örgütlenmeye ve işçilerinin sorunlarına eğilmeye yanaşmadığına değinen işçiler, ikramiye hakkına sahip çıkan her Akapen işçisinin işten çıkarma saldırısının hedefinde olduğunu belirttiler.

“Susmak onaylamaktır”

Kayseri İşçi Birliği'nin açıklaması şu sözlerle sona erdi: “Susmak onaylamaktır. Bu suskunluk sürdüğü sürece işten çıkarmalar devam edecektir. AKAPEN işçileri birleşmediği ve örgütlenmediği sürece patron istediği koşullarda işçi çalıştırmaya, ikramiyeleri ödememeye, istediği zaman işten işçileri atmaya devam eder. Şimdi köle muamelesine maruz kalan AKAPEN işçilerinin köle olmadıklarını gösterme zamanıdır. AKAPEN işçileri hepimiz birimiz, birimiz hepimiz anlayışıyla haksızlıklara karşı durmalı, mücadele bayrağını yükseltmelidirler. AKAPEN işçileri köle olmadıklarını göstermeli, haklarını almak için birleşmeli, korkuyu bir tarafa itmeli, mücadeleyi yükseltmelidirler.”