9. Mamak Kültür-Sanat Festivali Hazırlık Komitesi sözcüsü:

  • Arşiv
  • |
  • Kültür-Sanat
  • |
  • Etkinlik
  • |
  • 02 Ağustos 2012
  • 09:05

“İşçilerin birliği halkların kardeşliği!”

(02.08.12) - Ankara Mamak'ta devrim kültür-sanat mevzisi haline gelen festivallerin 9.'su Mamak İşçi KültürEvi tarafından 3-4-5 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek. Festival üzerine, 9. Mamak Kültür-Sanat Festivali sözcüsü ile konuştuk...

- Mamak Kültür-Sanat Festivali’nin geçmişten bugüne gelişimini anlatabilir misiniz?

Hazırlık Komitesi Sözcüsü: Çalışma yaptığımız bölge geçmişten beri ilerici olarak bilinen, emekçilerin yoğun olarak oturduğu, bundan kaynaklı sistemin saldırılarını derinden hisseden ve özel olarak yozlaştırılmaya çalışılan bir bölge. 9 yıl önce İşçi Kültür Evleri olarak mahalledeki işçi-emekçi ve gençlerle bu sorunu tartışarak, bu tartışmaları “Yoksulluğa mahkum yozlaşmaya teslim olmayacağız” şiarıyla bir kampanyaya dönüştürdük. İki ay boyunca binlerce emekçiyle sorunları yüz yüze tartışarak, emekçileri taraflaştırmaya çalıştık. Kampanyanın sonunda ise sistemin gerici, bireyci, yoz kültürüne karşı, devrimci kültür sanatı temsil etme iddiasıyla ilk festivalimizi gerçekleştirdik. İlk festivalimizin son gününde Mamaklı emekçilerin yeni bir mücadele mevzisi olarak Mamak İşçi-Gençlik Kültür Evi’nin açılışını gerçekleştirdik. İlerleyen yıllarda yoksulluğa ve yozlaşmaya karşı çalışmalarımız farklı araçlarla devam ederken, festivalleri her yıl öne çıkan gündemler etrafında örgütlemeye devam ettik. Festival programlarında özel olarak kendi kültür-sanat çalışmalarımızı sergilerken, bir yandan da festivale destek sunabilecek ilerici, aydın ve sanatçıların desteğini örgütledik. 9. festivale gelene kadar kültürü, sanatı parayla alınıp satılabilen, izlenebilen bir meta haline getirilmesine karşı alternatif devrimci kültür sanatı yaratmaya çalıştık ve bunları emekçilerle birlikte üretip, yine emekçilere sunduk. 9 yıl önce devrimci kültür sanat mücadelesinde attığımız mütevazi adım, Mamak’ta binlerce insanın desteklediği ve katıldığı büyük bir kardeşlik sofrasına dönüştü, yeni bir mücadele mevzisi haline geldi.

Festival çalışmalarımızın öncesinde ve sonrasında birçok kez sermaye devletinin saldırılarına maruz kaldık. Kimi zaman festivalimiz yasaklanmaya, kimi zaman Kültür Evi çalışanları gözaltı ve tutuklamalarla yıldırılmaya çalışıldı. Bunlardan sonuç alamayınca emekçilerin festivale katılımları engellenmeye, provokasyonlar yaratılmaya çalışıldı. Ancak bu saldırılarında başarılı olamadılar. İşçilerin, emekçilerin ve gençlerin desteğiyle bu mevziyi daha da güçlendirerek bugünlere getirdik.


- Mamak Kültür Sanat Festivali’nin bu yılki gündemini anlatır mısınız?

Hazırlık Komitesi Sözcüsü: Bu yılki festivali “İşçilerin birliği halkların kardeşliği” şiarıyla örgütledik. Gündemde olan ve başta Ortadoğu halkları olmak üzere dünya halklarını tehdit eden, emperyalist savaş ve işgallere karşı halkların kardeşliği şiarını daha güçlü haykırmak bugün için yakıcı bir ihtiyaç. Aynı zamanda kapitalizmin işçi sınıfına dayattığı kölelik koşulları, dizginsiz sömürü, yoksulluk her geçen gün ağırlaşıyor. Türkiye’de de işçi sınıfının kazanılmış haklarına dönük saldırı yasaları peşi sıra meclisten geçiyor ya da sırada bekletiliyor. Başta kıdem tazminatı hakkının gaspı olmak üzere, özel istihdam büroları, bölgesel asgari ücret gibi saldırılar, emekçileri tehdit eden ciddi saldırılar durumunda. Yoksulluk ve sömürü koşullarının ağırlaşmasıyla birlikte yozlaşma, bireycileşme, gericilik de emekçilerin yaşamına daha fazla hakim olmaya başlıyor. Bu saldırılara karşı durabilmek işçi sınıfının birliğinin sağlanabilmesinden geçmektedir. Bu bakış açısıyla bu yılki festivalimizi bu şiarla işçi ve emekçileri kendi yaşamları ve gelecekleri için örgütlenmeye, mücadele etmeye çağırdık.


- 9. Mamak Kültür Sanat Festivali’nin programı ve hazırlık sürecinden bahseder misiniz?

Hazırlık Komitesi Sözcüsü: Aylar öncesinden Kültür Evi çalışanları ve festivale destek veren emekçilerin katılımıyla festival hazırlık komitesi oluşturduk. Hazırlık komitesi festivalin bu yılki gündemi, şiarı, katılacak sanatçılar, hangi günler yapılacağına dair yürütülen kolektif tartışmalarla çalışmalarına başladı. Bu çerçevede festival tanıtım bülteni, afişler, el ilanları hazırlandı. Festivalimize destek olmak isteyen aydınlar, sanatçılar, sendikacılar, akademisyenlerle görüşülerek mevcut program oluşturuldu. Programın netleşmesiyle birlikte bölge hazırlık komiteleri oluşturuldu. 5 bin bülten, 10 bin el ilanı emekçilerin kapıları tek tek çalınarak dağıtıldı. İşçi servis güzergahlarında açtığımız stantlara kadar yaygın bir çağrı yapıldı. Emekçilerle yüz yüze gelinerek festival gündemleri ve programı anlatıldı. Suriye’deki savaş tehdidinden, Kürt halkına yönelik saldırılar, işçi sınıfına yönelik saldırılardan en son Malatya’da Alevi emekçilere dönük saldırılara, 4+4+4 yasasından gecekondu yıkımlarına kadar pek çok gündem emekçilerle tartışılmış oldu. Gerici, bireyci, yoz burjuva kültürüne karşı devrimci kültür sanat mücadelesine destek çağrısı güçlü bir tarzda işlendi. Haftalardır Mamaklı emekçiler, deyim uygunsa kafalarını çevirdikleri her yerde festival ile karşılaşmış oldular. Binlerce afiş, onlarca pankart, radyo yayınları ile festivale çağrımızı güçlendirdik.

Bir yandan dağıtımlarımız, çağrılarımız sürerken bir yandan da Kültür Evi’ndeki sanat çalışmalarımız devam etti. Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu türküleri ve marşlarıyla, Şiir Topluluğu kavga şiirleriyle, Tiyatro Topluluğu emekçilerin karşı karşıya kaldıkları saldırıları teşhir eden oyunlarıyla festivaldeki yerini alacak. 3 gün boyunca Erdal Beyazgül, Deniz Arslanbaş, Doğukan Kaya, Yavuz Canpolat, Malik İnci türküleriyle sahnede olacak. Can Şenliği oyuncuları “Laz Marks” oyunuyla, Ve Sanat Tiyatro Atölyesi üretimleriyle yer alacak. Şair Mehmet Özer şiirleri ve belgesel gösterimiyle festivale destek sunacak. Sendikacılardan kurumlara, direnişçi işçilerden akademisyenlere kadar birçok kişi ve kurumun konuşmacı olarak katılacağı festivalde belgesel gösterimleri ve devrim şehitleri için hazırlanan anma programı da olacak. Ayrıca festivalin Hacı Bektaş-i Veli Parkı’nda gerçekleştirilecek programları dışında Cumartesi günü saat 16.00’da, İşçi Kültür Evi’nde liselilere yönelik film gösterimi ve söyleşi gerçekleştirilecek. 5 Ağustos Pazar günü saat 16.00’da yine İşçi Kültür Evi’nde, TOGO işçileri ve Gazi Üniversitesi’nden bir akademisyenin katılımıyla işçi söyleşisi gerçekleştirilecek.

Festival alanında hiçbir teknik aksaklık yaşanmaması için de komiteler oluşturuldu. Sahne ekibinden sunuculara, teknik ekipten stant ekibine kadar festival alanının tüm ihtiyaçları kolektif çabayla sağlanacak.

- Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Hazırlık Komitesi Sözcüsü: Tüm Mamaklı işçi ve emekçileri “Yeni bir dünya yeni bir kültür” için, yoksulluğa ve yozlaşmaya karşı yükselttiğimiz bayrağı sahiplenmeye çağırıyor, festivalimize bekliyoruz!

Kızıl Bayrak / Ankara