9. Mamak Kültür Sanat Festivali başarıyla sona erdi!

  • Arşiv
  • |
  • Kültür-Sanat
  • |
  • Etkinlik
  • |
  • 06 Ağustos 2012
  • 05:50

(06.08.12) - Mamak'ta işçi ve emekçilere “yeni bir dünya, yeni bir kültür” şiarını taşıyan festival dün düzenlenen programla tamamlandı.

3 gün boyunca binlerce işçi ve emekçinin katılımıyla coşkulu bir atmosferde geçen festival geçmiş yılların deneyimleriyle bir adım daha öne çıktı. İçerde ve dışarda savaş çığırtkanlığı yükseltilen bir süreçte “işçilerin birliği, halkların kardeşliği” şiarı haykırıldı.

Sınıfa yönelik saldırılar tartışıldı

9. Mamak Kültür Sanat Festivali’nin 3. günü, saat 16.00’da İşçi Kültür Evi’nde gerçekleşen panelle başladı. “Sosyal yıkım saldırıları ve örgütlenmenin önündeki engeller” başlığı altında yapılan panele TOGO işçileri ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İşaya Üşür katıldı.

Mamak İşçi Birliği Girişimi adına yapılan açılış konuşmasında festivalin ortaya çıkış süreci ve hedefleri anlatıldı. Ardından sermaye sınıfının gerçekleştirdiği sosyal yıkım saldırılarına değinildi.

Panelde ilk sözü TOGO işçileri aldı. TOGO işçileri örgütlenme ve işten atılma süreçlerini anlattılar. Direnişe başladıkları andan itibaren kendilerine yönelik yapılan saldırılardan bahsettiler. Desteğe ihtiyaçları olduklarını söylediler ve ilerici güçlerin direnişe yeterince destek vermedikleri konusunda eleştiride bulundular.

TOGO işçilerinin ardından söz alan Prof. Dr. İşaya Üşür, 80’lerden bu yana uygulanan, sermayenin birikim modeli olan neo-liberalizme karşı mücadele etmek gerektiğini, ancak asıl olarak kapitalizme karşı mücadeleyi temel almak gerektiğini söyledi. Kapitalizmin insan düşmanı olduğunu söyleyen Üşür, kapitalizmi yok edip, insanı esas alan bir düzen kurmak gerektiğini vurguladı. Neo-liberalizmin kastettiği özgürlüğün bireysel anlamda özgürlük olduğunu söyleyen Üşür, özgürlüğün bireysel temelde değil, sınıfsal temelde olması gerektiğini dile getirdi.

Ortadoğu’daki gelişmelere de değinen Üşür, kartların yeniden şekillendiğini, Türk devletine de yeni görevler biçildiğini söyledi. Ortadoğu’da verilen mücadelelerin etnik, ulusal vb. değil, sınıfsal temele dayanması gerektiğini belirtti.

Konuşmaların ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Bu bölümde TOGO direnişinin seyrine, Ortadoğu’daki gelişmelere, kapitalizme karşı mücadeleye dair canlı tartışmalar yapıldı.

Yağmura rağmen emekçiler alanda

Festivalin akşam programı yağmur nedeniyle gecikmeli olarak başladı. Program, Ve Sanat Tiyatro Topluluğu'nun sergilediği kısa oyunla başlarken modern kölelik olarak tanımlanan taşeron sistemini anlatan belgesel gösterimiyle devam etti.

Gösterimin ardından bir TOGO işçisi söz aldı. TOGO işçisi, TOGO’da çalışma koşullarını ve neden örgütlendiklerini anlattı. Şu an direnişte olduklarını söyleyen TOGO işçisi desteği ve dayanışmayı yükseltme çağrısında bulundu. Bu esnada “TOGO işçisi kazanacak!”, “TOGO işçisi yalnız değildir!” sloganları atıldı.

Konuşmanın ardından Yavuz Canpolat sahneye çıktı. Canpolat’ın Türkçe ve Zazaca söylediği türküler ilgiyle karşılandı.

Coşkulu kapanış etkinliği halaylarla sürdü

Canpolat’ın ardından sahneye sanatçı Aytaç Polat ve arkadaşları çıktı. Polat, çeşitli halk ezgilerinden oluşan türkülerini söyledi. Sanatçı Ezgi Saykan da türkülere eşlik etti. Polat, çekilen halayların ardından kürsüden ayrıldı.

Devrim şehitleri selamlandı

3. gün programında son olarak Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu tarafından devrim şehitleri anması gerçekleştirildi. Topluluk, saygı duruşunun ardından devrim şehitleri için yakılmış ağıt ve marşları söyledi.

Anma esnasında “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” ve “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganları atıldı.

Festivalin 3. gününe de bini aşkın emekçi katıldı. Başarıyla gerçekleşen 9. Mamak Kültür Sanat Festivali, mücadeleyi yükseltme ve alanlarda buluşma çağrısıyla sona erdi.

Festivalden notlar:

* 3 gün boyunca yaygın bir şekilde Kızıl Bayrak satışı yapıldı.

* Festival komitesi, 3 gün boyunca “işçilerin birliği, halkların kardeşliği” üst başlıklı bildiriyi kullanırken, Suriye’deki gelişmelere ve festivale dair 2 ayrı anketi festival boyunca kullandı.

* 3. gün ,TOGO işçileri dayanışma amacıyla festival alanına stand açtı.

Kızıl Bayrak /Ankara