"50 bin öğrencinin kimlik bilgisi bankada"

  • Arşiv
  • |
  • Gençlik Hareketi
  • |
  • 10 Ağustos 2012
  • 13:25

Marmara Üniversitesi 2011-2012 öğrenim döneminde özel bir bankayla yaptığı anlaşma neticesinde öğrenci kimlik kartlarının formatını değiştirdi. Öğrenci kimlik kartı ve banka kartının birlikte kullanılabilmesinin sağlayan bu uygulama için öğrencilerin onayını almadan kimlik bilgilerini bankayla paylaşan üniversite yönetimi, bu meseleye gösterilen tepkilerin ise çok yersiz olduğunu ve bunun altında karalama kampanyası olduğunu öne sürdü.

"Kimlik bilgisi bankanın elinde"

Aynı üniversitenin Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisi Cahit Düzcan konuyla ilgili kendilerine herhangi bir bilgilendirme yapılmadığını belirterek şu an itibariyle 30 bine yakın Marmara Üniversitesi öğrencisinin kimlik bilgilerinin bankanın elinde olduğunu söyledi.

"Banka kartı olduğu için bu kartı almamakta ısrar ettim. Fakat okul girişlerinde, sınavlarda ve yemekhanede problemler yaşıyoruz. Öğrenci kimliğiniz yoksa yemekhanede yemek yiyemiyorsunuz. Sınava alınmayanlar oluyor. Bu uygulamayla banka kendisine büyük bir maddi alan açıyor ve üniversite de buna çanak tutuyor. Öğrencilerin nasıl bir ağın içerisine çekilmek istendiğine tepki gösteriyoruz. Bu uygulama sona ermeli."

Yine Marmara Üniversitesi Sosyoloji bölümü öğrencilerinden Ammar Kılıç, üniversitenin özel bir bankayla ticari bir anlaşma imzaladığını belirtirken okulun yemekhanesine girebilmek için banka kartına sahip olmanın dayatılmasına dikkat çekti.

"Öğrencilerin izni alınmadı"

"Bu uygulama ile öğrencileri kapital döngüsüne sokan, sisteme bağlı kılan üniversite yönetimi, banka kartı olarak sunulan öğrenci kimliğini istemeyenlere başka bir tercih şansı tanımıyor. İznimiz olmadan kimlik bilgilerini özel şirketlerle paylaşan ve bir menfaat ilişkisi içerisine giren üniversitenin bu uygulamasını doğru bulmuyorum."

"Üniversitemizin mezuniyet töreninde konuşma yapan kişiler arasında Denizbank Genel Müdürü de vardı. Hatta o da cübbe giyip kep atmıştı yanlış hatırlamıyorsam. Bir üniversitenin kapital ile olan bu ilişkisi üniversitelerin ne kadar ticarileştiğini de gözler önüne seriyor."

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Vekili Hatice Saadet Kalyoncu da bianet'e yaptığı açıklamada üniversitelerin öğrencilerin onayını almadan kimlik bilgilerini bankalarla paylaşmasının hukuki olmadığını söyledi.

Öğrencilere başka bir tercih şansı tanımayan ve öğrencilerin bankayla ilişki kurmasını zorunlu kılan bu uygulamanın tüketici haklarının ihlal edilmesi anlamına geldiğini kaydeden Kalyoncu, "ayrıca yalnızca tek bir bankayla yapılan bu tür bir anlaşmanın ihtiyacı karşılama niyetinden çok ticari bir kaygının varlığını ortaya koyuyor" diye konuştu. Bu konuyla ilgili daha detaylı araştırmalar yapacaklarını da belirten Kalyoncu, daha önce kendilerine bu konuya ilişkin bir şikayet gelmemesine de çok şaşırdığını söyledi.

"İstemeyen öğrenci banka hesabını açtırmayabilir"

bianet'e konuşan Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hazma Kandur ise öğrencilerin kimlik bilgilerinin paylaşılmasına ilişkin gösterilen tepkiye "kamu hizmetinin olduğu yerlerde bu tip şeyler olabilir. Sonuçta öğrencilerin bu kart ile banka hesabı açtırıp açtırmama kararı yine kendilerine bırakılıyor" diye cevap verdi.

Bu uygulamanın zorunluluktan kaynaklandığını söyleyen Kandur, fiş veya jeton kullanıldığı dönemlerde yemekhanede sorunlar yaşandığını kaydetti. Elektronik kimlik kartına geçilmesinin ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Kandur, istemeyen öğrencinin banka hesabını açmama şansı olduğunu ifade etti. Kandur, konuyla ilgili verilen tepkileri dikkate değer bulmadıklarını da sözlerine ekledi.

Bianet / 10.08.12